Bukaan bersalin

Sye ada pegi pac hari khamis malam doc kata baru 1cm..pastu balik rumah balik.. rasa macam nak pergi lagi malam ni just nak cek bukaan...agak2 makin besar x? Ada progress x.. sebab sye xde rasa contraction lagi.. ketuban pun belom keluar 😔.. harap sngt bersalin sblm due.. senaman, jalan2 ape semua dah buat.. mcm mana nak tahu bukaan nya makin besar yee.. nanti pergi2 still sama je ☹️

16 Balas

apa kata sis cuba bersama suami ? mcm saya time anak first tu kan . malam ni bersama lepastu rasa sakit sikit lah , still boleh tahan . lepastu nak terkencing . pergi toilet dh keluar spotting darah sikit2 , terus pergi hospital doktor cek dah 6cm 😅 . certain orang tkde rasa sakit tu , mcm awak pulak , cuba try bersama suami kalau masih larat . tu pun salah 1 punca bagi cepat kita nak bersalin , ada orang 1cm nak ke 5/6cm makan masa jugak tu ada yang berhari2

8mo ago

Macam sy juga ni sis, anak pertama dulu. Besok petang nk jumpa doctor checkup baby, pagi tu juga sy bersama suami. Bila doctor check laluan dah 2cm waktu tu juga kene tahan wad. Malam tu tidur hosp. nurse induce , subuh dah bukaan 5cm , jam 9pagi dah full bukaan nk bersalin 😄

Sy ckp jujur, sy 3cm 3 hari jugak. Pegi pac sbb rasa rasa air ketuban leaking. Tp dr cek dh 3cm. Sy x rasa lgsg contraction tp dr kata dh ada. Sy bersalin 3 hari lps admit 3 cm tu sebab baby dh x gerak. Pendapat sy, pantau saja pergerakan baby klu masih xda contraction. Sy hr tu start msuk week 37 sy baca surah al fath ayat 1, gosok perut mintak mudahkan bersalin. Alhamdulillah mmg lps baca tu 3 4 hari terus bersalin. Mmg target bersalin awal sebab baby cpt besar.

kalau saya, 1cm baru pastu dah beum ada sakit kuat kan, saya stay kat rumah je, rehat makan tidur cukup2 dulu.. kalau risau so nak mintak warded walaupun bukaan sikit tu sy suggest stay kat rumah je tenangkan fikiran.. kat rumah jauh lagi selesa dr hospital.. rumah ada teman hospital sorang2, nak mintak tolong pun sesama ibu mengandung yg sama2 tak larat tu

kalau awak xrasa sakit mean mmg belom sampai masa dear. lagi besar bukaan awak lagi sakit awak rasa. perut rasa satu mcm. rasa mcm nk berak. dan awak akan rasa mcm nak push keluar. sebab baby nak keluar. pujuk baby awak. boleh cuba minta suami awak buat air bacaan alquran. utk cpt kn bukaan awak.

8mo ago

safrina, tu air bacaan quran je mcm air yasin.air selusuh yg air rendaman kembang fatimah org tua2 ckp tu yg xblh minum

sy bukaan 2cm ke 6cm tu dkt smggu 😅 mule2 check sbb doc kk suspect ketuban kurang.. then pegi pac, air ketuban ok je n ade bukaan 2cm.. doc kate ade tanda bru dtg blk.. sis download apps contractions n rekod kekerapan contraction kalo ade rase.. nnt kekerapan da 5mins app tu akn suh ready g hosp..

Sakit contraction yg kerap, tu baru ready nk bersalin. Sakit yg kalau baring or cuba relax pun mmg tak hilang.. kalau braxton hicks pulak, dia sakit mcm period tu tapi bila rest akn hilang..

boleh je p check dekat klinik skit pyan swasta dlu...xpyah p hspital trus klau x skit..nnti lg lma kena tahan wad...sy dlu p cek kt swasta je dlm 3 4 hri...bila skit sgt2 bru p hspital.

sye trun lendir darah wktu subuh trus ke hspital.. kne admit wad .. dn hari kedua betul2 due mmg sakit yg amt cntrction.. smpai nk mkan pom xde slre.. cek bukaan dh 3 trus doc book LR..

nk tau bukaan ada progress bila dh ada rasa sakit2. klu xde rasa sakit better buat exercise, kerapkan berjalan. jgn minta admit wad sbb awk akn lebih stress dkt sana.

8mo ago

tu braxton hicks. klu rasa mcmtu, bawa berehat..nanti dia ok sendiri

Biasa 1cm ni dia takkan cepat buka. Kalau xde tanda lendir darah and contraction lagi biasa blum masa lagi nak bersalin tu. Ade orng berminggu2 pun masi 1cm