Tanda bersalin

Nak tanya, hari ni sye dah 38w 2d.. sejak masuk 38w ni sye dah mula rasa sakit perut lain drpd yg lain.. sakit perut macam senggugut pun ada, sakit perut mcm memulas2 pun ada.. yg pasti x selesa la.. rasa nya pun mcm makin sakit makin kuat gitu setiap hari.. pinggang pun dah mula rasa sakit, pedih.. fuhh.. so tu tanda2 ke eh means tu dah nak mula rasa contraction yg sebenar ke?.. harap sngt bersalin sblm due hehe.. kalau boleh nak bersalin dalam 38w ni.. Pastu kan kalau macam x keluar tanda2 yg lain lagi mcm keluar lendir darah or pecah air ketuban tu boleh kee kalau kita nak pegi hospital just nak cek bukaan & ctg je? Mana la tahu memang dah ada bukaan ke kan..rasa x selesa sngt skrg ni.. sakit sngt2.. nak kata kerap & makin kuat tu xdela.. cuma sakit nya x hilang2.. #firstmom #pleasehelp

9 Balas

awak mungkin tengah alami false contraction. kalau real contraction hanya berlaku pada hari yg sama. dan selang masa makin kerap. contoh mula2 awak rasa 20minit sekali. kemudian naik 10 minit sekali. dn kemudian naik 5minit sekali. awak nak buat apa pon serba tak kena. baring xkena. berjalan xkena. duduk xkena. itu boleh terus g hospital. mcm sy punya pengalaman 1st baby bersalin masa 38w2d sehari sebelom bersalin. sy turun tanda darah pekat. menitik atas lantai habis. mcm tumpah drh tu. tengok naik risau😅. sy pergi hospital doctor check xde bukaan dn contraction pon belom ada doctor bg balik dulu. doctor soh alert dgn tnda2 bersalin. esok pagi tu. check pad lembab drh dh xde. air ketuban leaking dn dh rasa contraction. pergi semula hospital doctor check dh 4cm. petang tu bersalin 2nd baby bersalin masa 39w4d xde tanda turun darah atau pecah ketuban. pergi hospital sbb contraction makin kerap. doctor check dah 4cm bukaan. tengah tggu nk masok labour room bru air ketuban pecah. masok labour room doctor soh push ja. sbb bukaan dh full.

Tanda2 yang perlu ke hospital - Bloodshow - Air ketuban pecah atau bocor - Contraction yang makin kerap - Pergerakan baby kurang daripada 10x Cukup ada salah satu tanda, terus pergi ke PAC. Tak perlu tunggu semua. Doktor akan buat pemeriksaan lanjut. Kalau saya jadi awak, saya akan ke PAC. Sakit yang tak hilang2 tu kemungkinan besar contraction. Untuk pengetahuan awak, pain tolerance setiap orang tak sama tau. Ada orang yang bukaan baru 1cm tapi sakit yang teramat sangat. Ada orang dah ada bukaan tapi tak rasa apa2 pun. Macam saya bukaan dah 6cm tak rasa apa2. Saya siap boleh tidur lagi dalam labour room. To be safe, pergi lah PAC awak. Awak pun dah 38 weeks. Bila2 masa je tu. All the best mommy 🌹

6mo ago

sama la saya gitu jugak. pecah ketuban, pegi hospital cek dah 3cm. masuk labour room, tukar baju sesiap, makan tengok movie, layan phone, lepastu dah start sakit² bila cek dah 7cm. tapi sakinya terus boom!! sakit tak terkata. padahal tadi boleh rilek baring, ke toilet, ke tingkap tengok pemandangan 😂.

saya baru jadi mcm ni pagi semalam, 38w 1d. sakit punggung yg amat2, duduk tak kena, baring tak kena, jalan lgi la tak boleh. pastu lama2 sakit tu naik ke pinggang. sakit dekat ari2 kadang2 je dtg. malam baru saya gi hospital sbb kitanya first mom, tak reti apa. doctor cek ctg dan bukaan semua. bukaan baru 1cm je. doctor kata sakit pinggang semua tu sbb baby dah masuk laluan, kepala dia tekan tulang pelvik. tu yg sakit tu, ligament semua stretch. bila scan baby pun mmg dia dah masuk laluan dah. takde masalah apa2, doctor suruh kita balik je dulu, rest kat rumah dulu. kalau contraction kuat setiap 5 minit, atau ada bleeding, atau pecah air ketuban baru gi hospital balik.

6mo ago

awak masuk 37w tu pun dah cukup bulan dah, dah boleh bersalin dah. ada je tanda bila2, pergi je hospital, tak perlu tunggu 40w. bila dah cukup bulan, ada apa2 jadi gi je hospital. diaorg mmg akan cek sbb dah boleh bersalin. kalau ada masalah, diaorg suruh admit wad, kalau takde apa2, boleh balik dulu. bgi diaorg yg pakar cek kita.

saya haritu pergi je skli doc suruh balik Sebb pembukaan tak buka lagi🤣 esok pagi kebetulan ada temujanji kat KK,doc kk tgk pembukaan dah 3 cm padahal malam tadi baru pergi hospital tak pasal-pasal kena naik ambulan antar hospital balik.pegi 2.30 pagi hospital balik 5.30 pagi.dtg klinik jam 8,pergi naik ambulan 10.30 pagi terus kena tahan wad satu malam pastu 11.35 pagi bersalin🤣🤣🤣first mom

sama lah kita sis, tengah mengalami nya... smlm jam12 Smpai lah subuh non stop sakit tiap 5minit, saya sapu minyak bidara, jam4lbh tu tertidor Smpai terbabas solat subuh, penat pun yer kerap ke tandas kencing rasa nak berak, tapi pagi ni hilang pulak sakit nya.... kalau masih lagi sakit saya try lah bawak ke hospital petang sikit mcm tu

lebih selamat pergi hospital Jagan biarkan takut risiko,jadilah seperti saya,janji anak dalam perut selamat🤣🤣kena bising dgn nurse buat pekak telinga je.kita sakit kita yang tahu,menangis jugalah saya tahan contraction tu.. Alhamdulillah anak saya dah nak masuk 2 bulan..

tak semestinya nk bersalin turun tanda spt darah or air ketuban, sy 9cm buka pun doc yg pecahkn ketuban. sakit contraction ni dia dtg mkin lama makin kerap. klu dah setiap berapa minit dtg tu awak terus emergency tu nk beranak dah tu.

Contraction kuat yg kerap pun tanda2 nak bersalin sis, bole je pergi pac, check. Saya rase contraction kuat. Pergi pac kol 9pm pun baru 3cm. Pastu makin lama makin kuat. Kol 12.30am dh x tahan, check jln dh full 10cm.

sy pon mcm 2....cuma dekt servik sy rasa mcm terkoyak,pastu cock2 klau jalan