Lendir darah

Nak mintak pendapat semua.. sye ada pegi pac hari khamis malam sebab dah seminggu mula sakit2 perut, sakit memulas2 & sakit pinggang sngt2.. so saje la nak cek bukaan & ctg kot2 la dah ada bukaan ke kan.. tapi lepas kene seluk tu sye rasa basah2 kat bawah rupa nya darah (mungkin darah lepas kene seluk).. pastu sye kene balik sebab kata nya baru 1 cm.. esok nya pulak jumaat 1 hari tu keluar darah banyak la jugak tapi sye x pegi hospital balik sebab sye tunggu contraction atau pecah ketuban baru pergi hospital.. sebab kalau dah ada contraction mesti bukaan pun makin besar kan.. 1) agak2 berapa lama contraction nak dtg eh.. kalau contraction dah dtg mesti bukaan pun makin besar kan.. 2) xpe kan sye x pegi hospital walaupun dah keluar darah.. kalau pegi pun nanti cek bukaan risau xde perubahan lagi tu yg sye tunggu contraction dtg je ni 😅.. skrg dh 38w 5d, harap sngt bersalin dlm 38w ni #firstmom

14 Balas

better awak p check. incase takut darah berserta air ketuban leaking. awak tak perasan. air ketuban leaking bahaya utk baby. contraction ikot situasi awak. ada je contraction kuat tapi bukaan lambat. ada yg bukaan stop takat tu last2 kena ceaser. mcm sy masa 1st baby. sehari sebelom bersalin turun darah. mcm tumpah darah pergi hospital doctor check xde bukaan dgn contraction lagi. doctor bg balik. esok tu baru start rasa contraction dn ketuban leaking sbb pad lembab drh dh xde. pergi semula hospital doctor check dh 4cm. sy tahan sakit hampir 15jam. contraction kuat tapi bukaan slow. dan hampir kena ceaser. sy bersalin normal dlm bilik ceaser

6mo ago

patotnya masa keluar darah tu awk dah dtg ke pac balik. x kisahlah kena sruh balik or tak, atau belum ada sakit contraction. kiya x dpt tau kdaan baby klu bukan melalui ctg. darah dah kluar tu mgkn sbb kena seluk tp x mustahil jg sbb ktuban dah pecah or hal yg lain.

sy pun tgh alami mcm situasi puan sekarang. minggu ni masuk 38 week juga laa.. masa 37 week kena seluk, sbb Dr nak tgk bukaan, lepas balik tu mmg ada lendir coklat kluar. Risau juga laa, tp tanya doc kata mmg normal klau dh kena seluk keluar darah mcm lendir2 tu. masuk minggu 38week ni pun kena check bukaan lagi, tp masa doc seluk ada kluar darah banyak sikit drpd yg first kena seluk tu. so doc suruh masuk ward dulu nak pantau pendarahan dulu & buat Ctg, takut kluar darah cair katanya. Tp bukaan kita masih 1cm juga, xde tanda2 lagi mcm contractions dan air ketumban tu. semoga sama2 dipermudahkan urusan.

6mo ago

ohh.. awk duduk kat wad tu berapa hari?.. tula sama la.. tengah menanti tanda2 je ni..huhu

Dari pengalaman org² terdekat saya, diorang ada turun darah bila pi hospital check bukaan baru 1 cm dr suruh balik dlu. Dr ckp tunggu contraction atau pecah ketuban. Dan selalunya klau turun darah saja tanpa sakit agak lama utk bukaan seterusnya. Dalam 1-2 minggu jgk la baru bersalin. Ni pengalaman sepupu dan biras saya. Dari pengalaman saya, saya start contraction tgh mlm tapi thn sampai esok pg lps subuh baru makin sakit, kluar lendir koko dan leaking. Tapi ikut hati sis, klau rasa x sedap hati atau risau terus ja ke hospital. At least klau kena balik pon kita tahu keadaan kita dan baby.

Saya pngalaman ank prtama . Masa g hspital xde apa2 tnda lain kcuali baby ngeras tu dlm masa lama xspt biasa. Lpas g kena seluk. Dlam brpa minit gitu kluar lndir drah. Lpas tu kena admit ward terus sbb due lgi dua hri masa tu. Lpas masuk wad darah makin bnyk. Tapi xrasa skit lagi. Lama2 tu bru sakit rupanya sy ktuban darah.esok Tu kena masuk ubat sbb cek dua hari duk 2cm je. Lpas masuk ubat makin sakit. Malam pun makin sakit. Tahu2 nk brnak dh . Sbb dri jalan xbuka dri 2cm tu. Malam lpas masuk ubat trus fully bukaan. Masuk LB kjap teran kluar trus 😂 alhamdulillah dah 11bulan putera sy. 💕

6mo ago

Masuk ptg 1/hb dlm kol 3 lbih. 2hb kol 1 pgi lbih branak.

ya..better awk pgi je check.. mcm sya bby kdua tu xprasan yg air ktuban dh pecah..sbap slalu nk buang air.. msa tu mmg dh contraction juga .. tpi sya lengahkn nk prgi hosp sbap klau dtg awl pn nk tunggu jga.. msa dh skit sngat tu bru husb sya bwa pgi hosp pkul 3pgi..nurse check dh 5cm..die tnya air ktuban dh pecah ke blom sya jwab blom sbap xprasan..nurse kta mmg dh pecah ni tpi sya yg xprasan..pkul 6pgi sya dh xthn trus branak.. sbap sya jnis yg senang nk teran..ank prtma pn senang..nurse kata jrg jmpa jenis yg senang teran bby..

6mo ago

btul..buat ape yg mmpu je..

pregnancy sy thun lepas sy kluar darah sikit je tpi sy trus ke hospital bdekatan .. cek bukaan bru 1cm .. doc bgi pilihan nk stay atau nk balik .. so sy decided nk stay dlu in case jdi pape susah pulak hospital dh la jauh dri umah .. then ptg tu trus warded .. dan-dan warded bru la trase contraction .. nsib baik x balik umah 😂 nasihat sy .. pergi je hospital sis kita bmbang tkut jadi pape kpd ibu & baby

Biasa lepas kena seluk memang akan keluar darah, cuma kalau contraction makin kerap dan kuat, pecah air ketuban terus pergi PAC, sy ritu doc bg balik sbb baru 1 cm. Esok tu sy sental toilet buat kerja sikit. Kol 2 pagi baru start contraction tapi tak kuat. 6 ptg mcmtu dh start kuat, lps isyak sy pergi PAC.. Kol 1 pg terus bersalin.

6mo ago

Bc zikir nabi yunus dgn surah al fatq ayat 1 sis. Mkn kurma no ganjil. Rasa sakit tu makin kuat, ank no 2. Ank no 1, sakit kuat tp br 2cm 10 am, nk ke 3cm tu 9pm pecah air ketuban 3am br bersalin.

Sy anak dah ada tiga pengalaman berlainan... anak ke 3 baru ni buka 3cm Kene tahan wad sakit rase nak kencing Jee sambil contraction misi Chek baru 5cm katanya last-ii terkencing pecah ketuban bersalin sekali atas katil wad tak sempat tolak katil masuk dewan bersalin.. 😅

Dari yg awk cerita, drh byk.. so better g spital.. klu nk tggu contraction, tkut jd pe2 kat bby.. sbb dl masa sy bsalin second bby nurse mmg da gtau klu ada drh kena gtau walupun ms sy cek tu br 2cm.. n time tu xde drh… So g spital k… stanby bj maybe kena tahan

6mo ago

Klu gitu ada drh walaupun sikit awk g k.. isau

3/11 sy check bukaan dh 2cm.. tp belum 36weeks, balik rumah sy bedrest je, takot baby prem.. tdi check msih sama bukaan, eskk kene pegi check lagi doktor suruh 😌

6mo ago

Sama kes saya, baru 33weeks ada contraction kuat n bukaan dah 2cm jugak. Baru je discharge hospital 2 hari lepas huhu. Doc dah cucuk dexa 4 kali masa kat hospital. Risau baby prem 😌😌