26week

sya hamil anak luar nikah.. sya baru bgtahu kakak sya.. tpi penerimaan dia tdk seperti yg sya harapkn.. sya berharap dia tolong selesaikn tnpa buat mak sya terlalu kecewa.. tpi dia bgtau mak sya dan mak sya call sya pun tdk tau nak ckp apa.. sya serabut sgt2 skrg ni.. mcm nak lari tpi taktau nak lari kat mna

53 Balas

Awak nak lari tapi kemana? Tarik nafas dalam2, sabar awak. Awak kena pikir sedalamnya. Ye, saya tahu ini kesalahan yg awak buat. Dan awak kena bertanggung jawab dengan baby comel dalam perut tu. Minta maaf dengan Allah swt, keluarga terutama sekali mak ayah kita. Hati mereka remuk, saya tahu. Tapi, benda dah jadi wak. Minta maaf kat mereka, at least awak dh minta maaf k. Allah tahu awak cuba untuk minta kemaafan. Awak dah buat buku pink belum? Pergi klinik kesihatan berdekatan tempat awak. Dan buat. Bagitahu situasi awak. Even awak hamil anak luar nikah, insha allah diaorang akan bantu. Saya pergi klinik kesihatan, nurse ada cakap, even anak luar nikah pon.. Datang klinik, bagitahu situasi awak. Kuat dik, even awak dah buat salah, bayi dalam perut tu xbersalah. Jangan buat benda yg memudaratkan baby ok. Maybe awak boleh search fasal pusat2 yg boleh handle kes anak luar nikah. Boleh bantu awak untuk hadapi masalah ni. Kuat ye. Tambah lagi yg cerca maki awak mcm xpernah buat dosa. BE STRONG!

First sekali lepas awk dpt tahu pregnant anak luar nikah. Awk jgn expect fmly boleh terima sbb itu adakah kesalahan melibatkan maruah keluarga. Mereka ada hak juga utk rasa sedih dan kecewa. Awk yg dh buat perkara ni kena la bertanggungjawab dri semua segi. Apa yg fmly kata, apa org2 kata awk xboleh pertikaikan. Jalankan laa hidup itu mcm biasa, bertaubat itu yg paling penting. Dan hadapi la masalah dengan baik. Cuba cri jalan, sebab dh pandai buat pandai lah tanggung.

Bile dah jd keadaan mcm ni..prtama skali buat solat taubat if awk seorg muslim, kuatkan semangat, and kne set dlm minda, ini risiko yg awk kne tggung iaitu amarah & cemuhan dr kluarga, pndangan serong dr masyarakat..tp awk kne kuat.. insyaAllah msa merubah sgalanya..pelan2 bina hdup bru, ttup buku lame, besarkan ank sebaik mngkin agr x buat kesilapan yg same.. jauh mne pn awk lari mslh ti xkan slesai melainkan awk kne hadapi mslh tu sndiri...

Takpayah serabut . Lepasni janji dekat mak jangan ulang lagi perkara tu , janji lepas bersalin tu kerja cari duit untuk anak nak membesar . Mak adik tu sayang anak dia . Takda nya dia nak tgok adik terkontang kanting sorang sorang . Yg penting jangan la bercontact lagi dengan jantan yg tak reti nak tanggung ko tu dik. Lepas bersalin tu pasang niat elok elok nak berubah . InsyaAllah dipermudahkan segala urusan ko dikk

Awak, JGN LARI... Jgn tambah kecewa mak. Kesian mak. Mak tu risau n sygkan awk. Masalah takkan selesai kalau awk lari... Mesti berani hadapi masalah kalau nak masalah awk selesai.. Percayalah, kalau awk lari...masalah awk takkan selesai sampai bila²... Redha mak ayah lah yg awk perlukan sekarang ni.. Awk mesti tau apa nak buat sekarang kan...sy doakan yg baik² utk awk dan baby...take care.

Sy pown mcm awk, mula² mmng takot.. Taknk kcewakan family, tp smpai bila nk smpan.. Sbb perut makin besar.. Last sy bgthu mak sy.. Alhamdulilah mak sy bole terima.. Siap nk jagakan skli sy pntng..family belah lelaki bru je tahu sy pregnant, mula² mmng diorng tak ske sy.. Lps thu sy mngndung.. Alhmdulilah diorng terima sy seadaanya..

Awk jgn isau awk cite pekara sbnar .. Mcm sy da trlmbt brslin bru bg tau bwk bby blik rumah nsb laki to nk tngungjwb .. Alhamdulilah mak sy pun marah2 dia . Dia ttp jaga sy and ank sy .. Awk jujo . Buat buku pink dorang x kn marah . Dorang nsht kn awk to je . Jgn lari .. Awk lri mslh xkn selesai cite pkra sbnr

Takpa syg jgn lari, hadapi sj spt biasa.. Yang penting jaga baby baik2, Lama2 nnt org akn faham xsmua org sempurna stiap org ada buat kesilapan.. Anggaplah sbgai pengajaran, Selesaikan masalah baik2, lari pun akan memburukkan lg keadaan.. Biarlah apa org nak kata yg penting sis dan baby sihat 😊

Alhamdulillah.. Family dah tahu jadi takkan ada masalah lepas ni sbb dorang dah tahu.. Penerimaab dorang jangan fikir .. Bila baby dah keluar nanti dia akan terima insyaAllah.. Semua org sayangkan baby... Takde sape tak sedih tengok baby susah... Saya doakan yg terbaik.. Jangan sedih sis

Jgn lari drp masalah.. Punca dr diri awak sendiri jd awk kene cr jalan penyelesaian.. Bertaubat dahulu.. Doa byk2 semoga Allah ampunkan dan permudahkan urusan awak.. Ibu mana yg x kecewa dpt berita mcm ni.. Mohonla ibu awk ampunkan awk dan boleh terima awk dan baby..