Mak sndiri anggap cucu sbgai anak kandung

Hi moms, nak luah something 😣 sbb bnda dah 5 tahun pendam. Masa mngandungkan anak 1st mak yg tolong jagakan anak sbb lepas pantang terus masuk kerja. Dipendekkan cerita setiap malam mak akan masuk bilik untuk ambik cucu dia tidur dgn dia sbb masa anak 1st tu air susu xda anak fully susu formula. Ada 1 masa sya xnak bagi mak sya ambil waktu mlm tpi mak nangis kata x bleh tidur klau anak sya xda sblah dia. Nama panggilan yg seharusnya cucu panggil untuk nenek dia pun, mak sya kata jgn panggil nenek tpi panggil mak jga. Stiap jumpa dgn org mesti mak kata anak dia dan adik sya sbb masa tu umur sya baru 23 tahun dan tinggi pun 150cm je. Stiap ada majlis family mesti mak beria kata cucu dia bkn nak dgn sya nak dgn dia je lepastu senyum2 bangga. Tahun bganti tahun, sya bnyk terasa hati tpi sya pendam. Tahun 2023 bulan oktober ni sya baru bsalinkan anak no 2. Masa dlm wad sblum bsalin, mak dtng rumah sbb nak jaga anak sulung sya. 2 hari dkat hospital, bila sya balik rumah sya dgn keadaan tenang nak bagi nmpk abg dia yg dia ada adik baru. Sya nak tngok muka excited abg dia tpi balik je dri hospital mknan untuk sya pun xde. Yg ada ayam masak merah untuk cucu ksyangan dia. Tpi sya tetap mkn sbb xnak mak ckp mcm2. Dipendekkan lagi cerita, blum berjam pon smpai rumah tjadilah kjadian yg sya x ingini. Anak sulung sya mmang lasak sbb boboy kn. Sya ckp lah dgn anak sya jgn lari2 adik tkejut nti. Mak sya tetiba nangis meraung atas sejadah. Sya tanya mak sya knp? Mak sya ckp sya banding2kn anak padahal sya skdar ckp dgn anak sya spya x lari2 je. Bila abg sya dtng rumah, mak terus packing baju dan balik rumah dia dan mngadu dgn abg. Abg pun jenis melekat dkat ketiak mak, adik dia pun dia palau sbb buat mak dia nangis. Smpai hari ini, sya bpantang sndiri dan suami yg jagakan. Mak sya, bapa sya dan abg sya 1 pun xda tanya kbar sya ok ka x, anak sya jaundis dia ok ka x. Sya terkilan besar sgt ka dosa sya smpai family sya buat sya mcm ni. Maaf sya tluah d sini 😓

1 Balas

ajak suami sewa rumah lain la sis. bawak anak awak 2 orang tu. orang kata duduk dekat bau busuk, duduk jauh ni bau wangi. kalau boleh, pindah negeri lain terus. takyah balik kampung selalu. cakap je suami kerja takde cuti.