serba salah dibuatnya..

Assalamualaikum mummy2 semua..sya nak mintak pendapat mummy2..sya pregnant 34 minggu dan ini adalah kandungan pertama sya..Sya jadi serba salah dgn mak sya sbb mak Sya nak sngt jaga Sya dlm pantang nnti.. tapi sya x nak berjauhan dgn suami sbb x lama lagi suami kena posting ke PD..bila Sya berjauhan dgn suami sya jadi sedih,sunyi,x ada semangat jadi x seronoklah..sya jgak ada penyakit skizofrenia..klu ikutkan sya,Sya nak ikut suami ke PD..bersalin dan berpantang di sana sbb rmh mak mertua di Senawang..mak mertua x kisah dia nak jaga Sya dgn baby dlm pantang nnti..tapi sya x nak kecilkan hati mna2 pihak..Sya jadi serba salah dgn mak sya sbb Sya sorang anak perempuannya..hampir setiap hari Sya menangis fikirkan suami Sya nak posting ke PD..bila suami kemas beg pakaian dia Sya mula nangis sedih nak berjauhan dgn suami..bila Sya nangis suami ckp ikutlah dia pegi PD nnti bersalin dan berpantang disana..tapi mcm mna dgn perasaan mak Sya pulak yg nak sangat jaga Sya dlm pantang..Sya risau dgn emosi sya skrg yg asyik sedih bila pikir nak berjauhan dgn suami..Sya kan ada penyakit skizofrenia tu x boleh stress,sedih2 risau jadi apa2 pada kandungan...Sya sedih sngt skrg...???

6 Balas

sama je situasi sy. sy pon jenis kena ada suami sy sentiasa dgn sy. mmg sy sedar dr awal kalo sy berpantang jauh dr suami,sure akan efek sy teruk. dan terbukti bila sy kena warded aritu. baru msuk ward sy da nangis2 truk. mmg serba salah kalo fikir mak sy akn terasa tp sy rs lebih baik fikir emosi n diri sdri sbb xtau apa bleh jd dlm tempoh berpantang tu. sebolehnya elak

Kalau saya jadi awak , awak bt je benda yg buat awak happy , apa guna klau awk dok dngn mak ayah tpi hati awak sedih , menangis terkenangkan suami jauh nun di sana . U should enjoy your pregnancy , bukan sedih2 mcam ni , sekarng ni fikirkan hati n perasaan sendiri dulu ,

sy lbh kurang sme.. rasa serba slh.. mk n ayh mengharapkan sy bersalin di jb.. suami ok.. tp sy yg menangis.. bila bersalin disini ssh jgk.. suami kj mlm.. x de org nk urus sy.. suami pon kne urus mk mertua yg strok.. jd sy kne kuatkn hati dmi ank dlm kandungan sy..

pendapat saya la kan, awak buat je ape yg buat awak bahagia. awak bahagia anak pon bahagia. lagipon tempat isteri disisi suami. inshaaAllah awak terang baik2 dekat mak awak mintak dia faham yang awak perlukan suami inshaaAllah lama2 dia faham. Jaga diri ya.

4y ago

Terima kasih awak...in Sha Allah nnti sya cuba terang pada mak sya..harap2 mak sya dapat terima dan faham keadaan sya..

Hurm bg pendapat sy kan..sis berpantang je drumah sis d pD.. nti ajak la dua2 mak dtg umh d sana..sm2 jg sis.. jd dua2 mak dpt rs jg sis.. 😉mg d pmudahkn segalanya..aamiin

Apa kata sis bawak mak sis duduk skli sepanjang waktu pantang kt PD tu? Sy pn sama mcm sis xblh nk berjauhan dgn suami. Klu dia kena outstation 1 mlm pn dh rasa sunyi yg amat.