Luahan sikit

mak mertua sya baik..mmg baik...tpi ad kalanya jgk mulutnya agak kasar...sejak ank start makan nie..mcm2 yg bt sya agk stress..sya tknak bg garam n gula kat ank sbb yaa la baru 6 bulan...tpi mak mertua suka ckap "kesian ank mkn tk rasa apa, tk sedap"..bbyk kali dia ckp mcm tu...n prnh skali tu dia suap ank cream kek..Allah msa tu rasa nk marah tpi igt yg dia yg jaga sya brpantang...bila blik sya ckap kat suami..suami bleh blas " kita dulu pon mkn mcm tu,elok ja besar"...dan skrg ank dh nk msuk 8 bulan tpi ank still tk merangkak lg...mak mertua asyik sruh sya belikan ank walker...sya dh ckp tk nak beli..dia memaksa sya n suami beli...dia ckp bg ank cepat jalan...dia kata dia nmpk ank sya mcm lemah ja...sdgkan kat rumah sya ank aktif ja... kdg sya rasa mcm sya nie tk bleh untk bt kptusan untk ank sya sendiri...sya nk yg trbaik untk anak...salah ka...

7 Balas

Sama la sis...tapi usahakan diri pekak telinga Dan menjawap oh yeye... untuk Bab makanan bb ..sis boleh cuba sediakan mushroom powder berbagai powder untuk mertua (jika dia yg sediakan bubur bb) then ckp la tambah sedikit powder dkt bubur kalau Rasa bubur tawar walker pulak..mmg zaman dulu walker is the best...tapi skrg doc suruh kurangkan pakai walker takut effect bentuk kaki I jawap mertua I :kawan I kata nak derma walker dkt saya tapi dia asyik lupa kemas...lagipun I X cukup bajet nakk beli kalau mertua tersemangat beli biar la dia beli ,dia yg bagi bb ddk waktu dia Jaga...then waktu u Yang Jaga jng la pakai walker biar dia rajin merangakak

8mo ago

hmmm I pun murung stress Dan overthinking kalau mertua ckp buat Tu buat ni...apa boleh buat ...jadi menantu hood lebih exhausting berbanding parenting

mcm sy kalau ank xmkn makanan dia sy suap mknan yg kita mkn to ... biasa ada baby yg nk mkn mknan cm org brsr temasuk ank sy... mgkin mak mertua awk to risau ank lapar kalau awk nmpk ank awk xmkn mknan dia blh je suapkan dia buat bubur nasi blend nasi to suap... asal dia tk meragam skt perut kira ok la ... mgkin dia nampak ank awk to cm lapar dan to dia cadgkn... sy ayah sy sndri suh suap nasi cm org besar ank sy auto diam bila dpt nasi cm to... try n error org kata

awak berhak bersuara. cakap baik2 yg baby bawah 2tahun xboleh makan garam, gula, msg. ni reason dr kkm kenapa kita tak boleh intro dgn anak. bgtau husband sekali. anak sakit bukan org lain jaga. awak yg kena jaga

8mo ago

sya ad ckp tpi sya kena blik...tpi lama2 nie baqu okk sikit...dia paham apa yg sya ckap

saya pula kena berbalah dgn mak ayah sendiri 😌 bila ditegur je “awak elok je membesar” Allahu stress sangat . selama membesar 8 bulan ni banyak ikut cara makayah banding cara sendiri 🥲

8mo ago

ayat nie sya kena dgn suami...pstu bila kita bt cara kita...msty org tua2 akn perli...sakit haty tpi disebabkan hormat ja diam...

kalau sya mmg mulut suka membalas je balik apa mentua cakap 🤣biar mentua rasa kita ni biadap nanti kalau anak aku sakit akuuu juga yng jage bukan dia paling" pun tolong kesiankan je🥱

8mo ago

sya nk blas tpi sya tringat yg dia jaga sya dlm pantang...dia yg bnyk bg kata semangat dlm pantang...cuma skrg nie ja dia asyik ckp kasar2 sikit...

serius ckp pling bnci kalo org msok cmpor ..ank kite kite thula nk bwat ape ..n xsuke org atur atur

2mo ago

betol...kita pon ada cara kita nk besarkan anak..

Anak awak hak awak... Biar nti naik kepala

9mo ago

terima kasih sis...skrg klaw sya nmpk mak mertua pgg mkanan ja...sya akn sruh suami ambik ank bg saya...