25week

nak tnya pendapa semua.. sya pregnant luar nikah tpi bf sya nak bertanggjawab dan janji akan nikah dgn sya.. pada masa yg sama dia kantoi dgn sya chatting dgn perempuan lain.. sya mcm terfikir balik nak ke sya hidup dgn lelaki yg mcm tu.. sya tgh pregnant anak dia tpi dia blh plk chatting dgn perempuan lain.. sya takut lepas nikah pun dia still mcm tu jgk sbb ni bkn pertama kali dia kantoi chatting dgn perempuan lain.. sya kesian dgn nasib baby dlm kandungan sya ?

32 Balas

Sy nasihatkan jgn disebabkan sis pregnant sis terpaksa kahwin dgn lelaki tu. Sis pikir la ye masak2. Hidup berkahwin kena Ada sikap toleransi, tggungjawab antara 1 sama lain. Klau sblm kahwin pun die cam tu, nanti dah kahwin xtau Pula cmne. Sblm kahwin pun die dah mgandungkan sis. Hmm... Pikir2 la ye. Kahwin Ni bukan utk sari Dua. Klau boleh Kita nak smpai akhir hayat kite. Jgn la nak tutup malu semua, sis wat keputusan nak kahwin. Lame2 org Tau juga. Ape2 pun sy just bg pandangan. Terpulang la pd sis. Keputusan di tgan sis. Doa la berbanyak2 supaya bakal suami sis tu berubah Dan minta la ampun atas dosa lalu. Sy doakan semoga urusan sis di permudahkan ye..aamin

never make a child the reason you need to be with someone toxic like that. in the end of the day you kena fikir pasal diri you and baby dalam kandungan, tak worth all the stress yang you akan hadapi kalau kahwin dengan orang macam tu. seek support daripada family you because they will always protect you and your baby. jaga diri and kandungan tu, makesure buku pink dah ada and dont be afraid walaupun anak luar nikah in the end of the day they are all blessing from Allah. we as mommies ada untuk support you always if you feel alone.

Saya kenal husband saya dari umur 13 dan dia 18. Sepanjang couple sebelum kahwin dia tak pernah sentuh dara saya. Umur 23 saya kahwin dia 29. Husband pernah ckap orng laki kalau sayang kita, dia akan jaga bukannya cari masalah by choice. Cari suami yang bertanggunjawab yang sedar kesalahan dan yang penting boleh jadi imam kita walaupun dia mencuba ❤️

Sayang, awak jgn fikir pasal tu . Fikir pasal diri awak . Jgn sebab baby dlm perut awak nk terus kn nikah, nnti dh nikah lgi teruk dia buat . Kwn ai ada yg kena mcm ini, sebab syg and nk lelaki tu bertanggungjawab dia terus kn tpi in the end dia skit sendiri . Memang kita nk lelaki bertangungjawab tpi kalau lelaki mcm tu tk guna dik . Awak buat solat taubat . Minta ampun bnyk ii . Awak kuat

Tidak ada istilah bersalin dulu baru nikah. Boleh sahaja nikah semasa pregnant anak luar nikah tp mcm2 mana sekali pun anak tu tidak sah taraf. Dan sekiranya bercerai anak itu tidak ada hak utk tuntut nafkah dri ayahnya . Jd kalau kes adik ni bf dia mmng dri awl tidak berguna. Buat apa nikah dgn lelaki mcm tu?? Fikir dalam2, nak berubah ke atau adik nk jd sama juga. Semoga dipermudahkan urusan

4y ago

Btul... nnti rasa diri tu mcm dlm penjara itu x boleh ini x boleh xpon rasa diri ni mcm x wujud. Lagi satu silap2 awk kn rasaa diri tu tempat puaskn nafsu dia je. Lebih baik awk pikirkan awk n baby 😊

Sis jgn stress2. BF tu ketepikan sja. Sbb kalau jujur dia maukan sis jadi suri rumah hidup dia. Dia xkan sentuh sis sblm kahwin. Kalau betul dia sayang u dia xkan bfoya2 dgn ompuan lain. Ingat sis,lelaki ni yg kahwin dgn ompuan sbb cinta pun blh lagi dia berubah hati kalau kena aura ompuan lain. Ttp anak ni tiada galang ganti. Jaga dri sis elok2. Tinggalkan shja org mcm tu. Dr esok lusa sis kena cerai or bemadu

Sy pernah ada pengalaman mcm ni..berkali2 bukan sekadar chatting..siap fonsex n n melakukan hbungn seks lagi2 saat sy hamil dia wt prangai..dy jnji nk tnggungjwb tp xleh tggl sikap dy tu. Last2 sy angkat kaki..xprlu hidup dgn org cmtu.n sy dh xnak ulang ksilapan dua kli dgn memilih lelaki xguna

4y ago

Aamiin sist... smoga laa 😔

Cukuplah sekali tersilap langkah dalam hidup, jgn buat lg 1 kesilapan dgn salah pilih suami.. Teruskan hidup awk dgn anak awk. Dari awl dpt tau dia buat perangai mcm tu lg bgs drp lps kawen baru dpt tau.. Sakit kena tipu dgn bf xsama rasanya mcm sakit kena tipu dgn suami.. Better safe then sorry..

Dik.. sya sokong dgn kata2 ibu2 yg lain.. Jgn terus perjudikan hidup adik.. Lagi sakit bila dah nikah dia terus curang pada adik lagi sedih klu dah jadi suami dia berani naik tangan.. Fikirlah baik2.. Minta petunjuk dari ALLAH InsyaAllah adik akan dapat kekuatan utk meneruskan hidup walaupun tanpa suami..

Maaf mencelah ye..setahu sy bf adik tu dikategorikan sebagai penderma sperma sahaja n status bf adik tu takkan jadi bapa kandung kpda anak awak tu dik..so dye tak wajib pon bertanggungjawab kat anak awak tu dik..awak bleh dpt yg lebih baik lagi..maaf klau sy salah bagi pendapat..🙏

4y ago

Betul tu... dia sekadar penderma sperma. Bukan bapa kpd baby tu