Emosi

Sy risau dengan emosi sy. Lately, sy asyik menangis rindukan suami. Kami bukanlah PJJ, namun suami banyak komitmen lain sampaikan kurang beri perhatian pada saya. Kadang kala sy bermalam di rumah parents saya kerana suami sibuk dengan urusan dia. Dia akan datang jenguk saya tapi selalunya kejap je. Dalam 2 jam mcm tu. Sy offer dia utk bermalam dgn saya, tp dia selalunya nak bermalam di rumah kami, bila sy nak ikut dia, dia cakap kesian sy, takde org nak tengok2kan. Kesian suami sy, dia mmg tak cukup tangan nk uruskan semuanya. Tambah lagi sy pun nak perhatian dia. Ini ank pertama kami. Jadi sy selalu pendam perasaan sy, dan menangis sorang2.sy rindukan dia sangat2. Mungkin pembawakkan baby. Sy x berani nk luahkan pada dia. Tak pasti apa reaksi dia. Tkot dia makin tertekan. Nanti akan jadi pergaduhan. Tp sy dah x boleh nak tahan lagi dah. Sbb dah lama sangat kami takde masa bersama. Sy rasa kami makin jauh. Apa patut sy buat?

42 Balas

Bila sy bkk app ni, sy ingt sy sorang je yg ngada2 sis, sy malu nk luahkn sbb tk tau knp suami sy kje mlm xdpt blik sy akn ngis, sesangkn sebelum ni sngtlh ok, blh independent, xkisah pon.. Tup2 prrgnant emosi plk.. Haha.. Sy bru lps ngis luahkn kt suami and sy pon terkejut jgk respon husband sy dye memujuk, selalunya payah nk pujuk.. Msa sblom sy nk luahkn sy akn ingt kami akn gaduh, tpi tak, mngkin sy ckp yg rindukan dye dan pelukan suami xsama dgn org lain especially first pregnant, i hope after this, sis kna bnyk berbncng, konunikasi, video call walopon skjp, buatlh apa2 cara sklipon, jgn biarkn rindu tu terpendam k.. Dont sad2 sis

Banyak kan bersabar ye sis. Sye pun dah lama tak jumpa suami dari start pkp bulan 3 haritu sampai lah harini. Emosi mmg terganggu sngt dgn first baby, time check up sesorg, puasa dia takde, raya ni pun dia takde. Tahun ni lah first time kitorg jauh. Allah je tahu perasaan ni mcmne. Nak atau taknak, memang kena kuatkan semangat. Kena bnyk bersabar. Masing2 rindu tapi fikirkan commitment, tanggungjawab kitorg kuatkan semangat. Selalu call, video call. Kekadang sampai nangis time video call sbb dah rindu sngt. Tapi suami selalu pesan, dia buat semua ni utk sye, baby n family kita. InshaAllah ada manis nya nanti. BE STRONG SIS 🥰

4y ago

Iya btul..sama2 xnk berpisah tpi apakan daya keadaan tdk mngizinkn..

Time pregnant memang emosi kita x stabil. Kita rasa nak husband dekat dengan kita je... Apa pun kena kuat. Pengalaman saya pjj dari mula berkahwin sampai melahirkan anak sulung saya memang payah. Mana dengan nak urus diri sorang-sorang, stress kerja lagi...checkup sorang-sorang. Suami saya balik 2-3 minggu sekali je. Kalau dia tak sempat balik, saya akan drive ke sana. Kena banyak-banyak sabar. Insha Allah awak boleh. Ni pun saya tengah pregnant anak kedua. Alhamdulillah husband amik keputusan berpindah duduk dengan saya sebab tak nak saya stress dan sedih macam dulu.

Banyakkan bersabar. Atleast suami boleh jenguk bila ada masa lapang, ada yang tak dapat jumpa langsung dua, 3 bulan sejak pkp. Saya & suami kerja lain negeri, dia duduk kat kem, saya duk rumah sewa yang jauh dari family sendiri. Dari buka buku pink sampai sekarang suami tak pernah ada peluang utk teman pergi checkup KK. Sekali je dia sempat tengok scan 2D baby utk W20. Nak menangis tengok reaksi dia. Huhu. Itu la first & last dia dapat teman. Banyakkan bersabar ye, jangan diikutkan sangat emosi tu. Ibu tak boleh stress, nanti effect baby.

4y ago

Aaminnnn 😊

Saya faham sis. Tapi saya PJJ dulu. Suami kat kl saya kat johor. Kat johor memg saya sorg2 dari awal pregnant sampai lah cuti bersalin. Tiap hari saya mengharapkan keajaiban suami tiba2 ada depan mata, bangun2 tidur ada kat sebelah. Sampai vc pun menangis teresak esak macam budak. Bukan kita buat2 tapi memg rindu sangat2. Kita paham suami bekerja dalam masa yg sama kita nak jugak suami sentiasa ada dengan kita. Tapi Alhamdulillah sekarang dah bersalin n baby pun dah 4m. Cuma pasni pjj lagi baby duk ngan saya.

4y ago

Dlm pntang sis pjj ngn suami sis ok ka?huhu

Sy PJJ dgn suami seawal seminggu berkahwin sampai la sekarang sy pregnany 5 bulan..dan mungkin akan berterusan sehingga melahirkan. Tuntutan kerja... Terpaksa .. Sejak mengandung ni kerap rasa emosi x menentu, klu boleh nk husband selalu ada dgn kita. Setiap malam sy menangis rindukan suami. Kdg cuba tenangkan diri, tp xtahu knapa susah sgt. Skrg ni suami terpaksa balik dua hari sekali kalau x de kekangan kerja. Ntah la..kita maybe alami bnda sama..rasa x cukup kasih syg kot hahaha

Sabar.. Dugaan pembawakan.. Kite jdi lbeh manja dri sblom.. Sy sllu juga kne tnggl Dan abaikan dgn suami.. Tpi xapa dia cri rezeki utk anak bini... Kuat kan hati.. Jgn kerap menagis nnti kenan ke anak.. Elak kan pendam.. Buat sesuatu yg awk boleh lupakan bnde yg awk sedih... Sy dlu mcm tu sis sbb dh berhnti kerja... So skrang sy ambik alih kedai suami dalam masa yg sama sy buat kerja partime supaya sy xsunyi.. Lawan dari perasaan tu.. Cuba bz kan diri dgn bnde lain ye sis

Sama sis dgn sy... Ank pertama jd jgk mcm tu, ank kedua xjd.. N skrg preggy ank ke3 jd blik... Tpi berlain cara.. Sy suka cmburu dgn dy... Smpai kisah lama sblom kawen pon sy ungkit2, n makesure hari2 dy tc sy... Kdg sy thu dy letih kje penat urus smua tpi tah laa mngkin sy pnting diri rasa xleh trima dy tgok tv ada gmbr prmpuan pon sy jles 😣 smpai dy luah dy penat sy asyik tuduh dy mcm2,boleh brgduh kdg tu... ank2 ckap mama stop la jd ngada2 camni 😆✋

Hi sweety, don't worry. Sist kena bnykn brsabar, cari sorg ahli kluarga utk sist luahkn perasaan tu, jgn trllu fikirkn sgt smpai sist stress kasian kat bby comel sist. Keep strong mmy! Just think positive suami kja utk cari nafkah, sy dulu jgak sama sist, suami trun laut kkdg xda line nak contact, masa ada line kmi guna lh masa tu dgn sebaik mngkin utk facetime, skurang2nya trubat jgak rsa rndu. Sy prcya sist dpt hdapi ni jgak, stqy strong sist!

lebih kurg sama mcm sy sis. mlm2 slalu nangis sbb rindu sgt2 kat suami. sy pun prgnant anak 1st. tp bila dh x dpt nk tanggung, sy luhkan juga pd suami. sy bgtahu, abg boleh x dlm sehari peluk ayg kejap? lps dia dgr sy ckp mcm tu dia dah faham yg sy kurg dpt prhatian dari dia. alhamdulillah, dia smkin berusaha utk luangkan masa utk sy. walaupun kejap. walaupun sy masih rindu dia mlm2. sy doakan awk kuat ya. nak jd ibu kena kuat💪💪💪

5y ago

alhamdulillah.. sama2 doakan kita suami isteri terus kuat hadapi cabaran kecil ni.. insyaAllah amin..