Emosi

Sy risau dengan emosi sy. Lately, sy asyik menangis rindukan suami. Kami bukanlah PJJ, namun suami banyak komitmen lain sampaikan kurang beri perhatian pada saya. Kadang kala sy bermalam di rumah parents saya kerana suami sibuk dengan urusan dia. Dia akan datang jenguk saya tapi selalunya kejap je. Dalam 2 jam mcm tu. Sy offer dia utk bermalam dgn saya, tp dia selalunya nak bermalam di rumah kami, bila sy nak ikut dia, dia cakap kesian sy, takde org nak tengok2kan. Kesian suami sy, dia mmg tak cukup tangan nk uruskan semuanya. Tambah lagi sy pun nak perhatian dia. Ini ank pertama kami. Jadi sy selalu pendam perasaan sy, dan menangis sorang2.sy rindukan dia sangat2. Mungkin pembawakkan baby. Sy x berani nk luahkan pada dia. Tak pasti apa reaksi dia. Tkot dia makin tertekan. Nanti akan jadi pergaduhan. Tp sy dah x boleh nak tahan lagi dah. Sbb dah lama sangat kami takde masa bersama. Sy rasa kami makin jauh. Apa patut sy buat?

42 Balas

kalau sy jadi puan, sy ikut je suami duk rumah sendiri. melainkan kalau dah sarat nak beranak ataupun puan mmg ada komplikasi lain yg memerlukan bantuan org lain utk urusan seharian. kalau normal sihat, lebih baik stay je dgn suami. sbb sy pjj, sy faham perasaan rindu tu, cuma terikat dgn komitmen sendiri. terpaksa berkorban. tp kalau puan takde terikat apa² komitmen, lebih baik stay dgn suami. just my opinion.

5y ago

Alhamdulillah..

Sy ni keje satu tempat dgn suami pun bila kena tinggal sbb dia nk main bola pun boleh nangis. Sy ckp kat dia klu dia nk main bola sy xnak balik keje hahah. Mmg dia x main bola dah lpas tu. Kwn dia klu tnya semua sy ckp jgn ajak suami sy.. jahatnya sy kan tpi sy nk dekat dgn dia je. Lgipun ni 1st pregnancy. Klau tido mlm dia x peluk sy pun sy boleh terasa.. teruk betul emosi sy ni.. tak suka kena tggl sorg2..

5y ago

Hahah biasa laa, suami kann 😂

Sy pon ade jugak rasa macam tu, tapi fikir balik suami kerje cari nafkah utk diri sy dan anak lagi² ni anak first kami, sis jgn fikir byk sgt, bykkan rehat, mengaji, time mcm ni kite lemah, so kuatkan batin dengan dekat kan diri pada Allah S. w. t, happy kan hati ye, xelok utk baby kalau ibu dia sedih², ade masa jump suami nt sis luahkan lah sebaik² nya, insyallah suami sis paham 😊

Sabar byk2.. sy sepanjang preg jauh ngan suami.. dia kat Australia sy kat kL.. masa nak beranak je dia balik sekejap..sy duk ngan mak.. lagi la prasaan sedih brtambah2.. sakit penat letih emosi semua tanggung sdiri. Tapi tu yg jadikan kte lagi kuat.. kalau ada apa2 luahkan semua kat suami.. slalu sy wasap dia panjang2 bebel2 puas hati 😂 kte perempuan kuat.. be strong 💪🏻

5y ago

Alhamdulillah sis. Dah luahkan pada suami. Lega rasanya. Ntah kenapa jd clingy mcm ni sedangkan dlu before pregnant, sy sgt independent. Semua sy blh uruskan sendiri. Tdo sorang2 lama2 pun takpe. Alhamdulillah suami faham.

sabar sis.. Suami sy doktor, mmg bzy, klau blik rumah, dy ngn fon nye asyk tgk bola.. Ye la time kt rumah je la ada msa nak tgk pn.. Sy direct je ckp, rndu dia.. Mnta spend time sama2.. Klw mrajuk, bgi tau je tgh mrajuk.. Pstu bgi la jgk space kt dia ntuk wt apa yg dy suka.. Win win.. Point sy, sis trus terang je ye ngn suami.. InsyaAllah suami sis pham..

2y ago

kan, bgtau terus terang dgn suami kita rindu.

Sy pun mcm siss, suami busy dgn kerja pomen dkt subang sy pulak duduk rumah parent kt klang. Jumpa pun seminggu sekali je pastu dia dh sibuk nk prepare barang2 motor semua. Kadang mmg emosi pikir.. Tapi sy positif sbb dia nak cari rezeki utk keluarga.anak first jugak ni Hehe.. Ibu hamil mmg byk emosi siss cuma kita kena pandai kawal je.. InshaAllah smuanya ok..

Sama jgk...sllu jd...tp kdang sy bgtau je...luahkan...lps ngis dpn dy...alhamdulillah semua ok...tp yg pasti bnda ni akan brulang...tmbh plak skrng sy dk ngan prents...dy kje..nk ikot dy balik ke rmh kami dy plak yg risau klau sy sorg...jd kami vc je..klu perlu ngis wktu vc...ngis lah...sekurgnya terluah...bkn ap..tkot klu pendam nati makin parah...

Banyakkan bersabar sis.InysaAllah Ada hikmahnya. Kadg suami akan sibuk kerja Cari rezeki..kitq kene think positif.kalau Tak nanti Kita akan sakit lagi teruk kalau terlampau ikut perasaan.lagi kalau ngandung.kita kene Cari alternatif lain contoh sibukkan diri, membaca, video call ngan suami kalau dia x busy.Harap sis sihat selalu

Boleh luahkan ..sy dlu husb berniaga busy sgt..lpastu adk ipar sy sakit busy turun naik hospital..sakitnye smpai skang...mmg dr slu xde mse sgt ngn sy...sme la nasib kita sis..bkn takat preggy je...tp please let your husb know..sbb u xkn mampu tahan sorg2...jgn seksa perasaan u..just tell him u miss him n so on..bg u rasa lega je..

5y ago

Alhamdulillah tadi masa suami datang jenguk sy, sy ngis sambil luahkan pada dia. Dia terkejut jugak, tak sangka saya mcm ni. Sbb sy sebenarnya sgt independent. Masa belum pregnant dulu, sy mmg boleh je duk sorang2 lama2. Dia faham dan dia pujuk sy td. Malam ni dia akan tidur dgn sy. Katanya dia pun rindu nk tido peluk2 sy. Tp sbb terlalu busy. Alhamdulillah lega rasa hati.

Sy faham situasi sis sbb lebih kurang sama je kisah kita ni. Mlm2 tengah baring tiba2 teringat suami blh nangis. Tapi suami sy dtg visit kat rumah mak. Bila dia dtg sy ajak pergi bilik Dan peluk n nangis puas2 sbb rindu. Mlm2 kami contact kat hp alang2 mcm baru bercinta😅. Sabar ya sis. Semua ni perubahan hormon je