Anxiety ke ni?

Susah nak tidur, rasa tak sedap hati sangat2 berulang kali cuba tenangkan diri, kadang2 dada degup kencang, sesak nafas, its a mix feeling, risau sangat2 sekarang tapi taktahu apa dia. My husband is away, kami pjj. i dont know what to do. Jangan cakap soal serah diri pada Allah, i need some real solution instead perbaiki rohani. Im entering 5month pregnancy next week. Mommies. Its weekend. Everybody is enjoying their weekend with family. Cant bear to disturb my friend to calm me down right now. I really want to cry but i cant. I really want to go somewhere but i dont know where. ? help me out here fella. Seriously im sleepy and headache but cant sleep. I try to distract it but cant. Just cant.

10 Balas

Sy hrp sis dapat perlahan lahan bertenang dan jangan lupa makan minum x tinggal.. sis kalau x tahan luahkan saja rasa tu ikut kemahuan sis tapi jangan yg mmbahayakan diri sis ya.. mcm sy kalau asyik bermonolog dlm hati ttg perkara negatif dan langsung non-stop , sy akan ubah suasana diri dan suasana sekitar. Mungkin kekadang akan rasa terlambat dn akan cakap pada diri "kenapa la sy x buat begini dari awal.." (sy selalu begitu bila dah dapat lepas dari masalah2 tertentu tapi berbaloi) Samada perlu pasang bunyi yg best atau keluar dari satu tempat ataupun ambil wuduk pegi solat (kalau muslim) . Sy harap sy dapat sedikit sebanyak mmbantu sis.. Sis kalau kuat line internet sis download Viu, tengok lah byk drama free sana.. bnyk drama Korea.. sbb sy suka drama Korea..🤗 mungkin sis suka tgk drama Korea.. best2 cerita.. harap dngn donwload Viu boleh jadi kawan sis.. Letting go your ugliness/weirdness/craziness of something yg remeh tu such a cure of happiness sis.. sekali sekala kena bgitu berguna jugak..

Saya pernah rasa risau keterlaluan sbb dh byk kali keguguran. Apa yg sy buat, satu mlm tu saya buat solat tahajud mintak diberikan kelapangan hati. Amalkan selalu sebelum tidur, baca surah2 lazim mudah2an dpt kurangkan keresahan. Berzikir. Cubalah sis. Moga dipermudahkan selalu. Sy kongsikan apa yg sy dh buat utk cuba kawal rasa resah tu. Selain tu, sy banyakkan juga baca pasal pregnant. Luah pada kawan yang betul2 rapat. Close friend ni walau sibuk mcmanapun dia akn cuba tenangkan kita. Positifkan diri selalu. Ada orang dpt ujian lebih dahsyat dari kita, bersyukur selalu, dari situ kita akan rasa kurang resah tu. Inshaallah sis boleh kawal sebelum menjadi lebih teruk. Semoga dipermudahkan ye.

Sis.. i feel u too.. 13 week pregnant and rasa sama macam sis rasa.. cumanya suami dekat tapi x faham apa yang saya rasa so luah pun mcm x luah la.. apa yang saya buat saya akan cari any keja yang saya blh lakukan kat rumah.. yang mampu saya buat aje la.. kafang sampai tak tahu apa nak buat saya main game je.. tgk fon.. tapi saya tau mudah untuk cakap buat tu buat ini, tapi yang merasa je faham mcm mana feel dia kan sis.. stay strong utk baby ya sis.. ketahuilah bukan sis sorg je rasainya..

samalah i pun pjj but baru 2 months. i feel u. i pun risau sorang2 dalam bilik sewa ni... sedih tu mmg ada... kenapalah pjj but i try be positif coz i nak baby i pun sedih. when i feel lonely i will start my car n meet friend or visit my siblings.. 😊

Kalau saya la, call suami or vid call, luahkan everything yg stuck dlm kepala, nak nangis, silakan. Mintak sesiapa urutkan belakang badan dgn minyak yuyi. Sis boleh keluar gi taman ke hirup udara kat situ slow2. InshaAllah, membantu sikit.

5y ago

Thanks sis ❤ sy cube yuyi on myself.

Try listen to meditation songs. Takpun soft song that can make you sleepy. I used to have anxiety problem. I tanam pokok, talk to my pokok, and even do yoga. Try essential oil juga. It can calm your mind.

4y ago

Salam ayu.. dah bp lama ye awak kena anxiety.. waktu pregnant pun anxious ya.. or lagi teruk atau biasa² ja.. sebab saya alaminya sekarang.. on medication tapi x berapa jalan.. still ada anxious tu..

Pembawakkan baby, banyak2 berzikir allah2 atau baca surah annas, kalau bg yg islam la ye, kalau x bawa2 baring, watching fav movie, bzkan diri dgn activity.. I wish you will get well soon

Saya suami dekat pun rasa mcm tu sis... Suami kje duty mlm kul 3-4 br balik... Dlm jangkamasa tu saya rasa semuanya sampai nak nangis. Semoga sis sabar yea.. Mybe pembawakan.. Doa byk2

I feel. I'm entering 8th month. In pjj since we got married. Just be mentally strong with baby. If you are staying with someone, it will help. Maybe if u r all alone, u will worse.

4y ago

*feel u...*u will feel worse

St strong sis klu boleh luah kn pada suami, Sa pun mcm itu skrg x tau la npe 😞semoga kita Semua dilindungi dari segalanya bhya Dan penyakit2 seperti ne🙏