Gunting

Siapa ada pengalaman bersalin kat private hospital? Kena gunting jugak ke ? Ramai kata kalau gov akan kene gunting jugak anak first n 2nd....mommies macam mana ya?

4 Balas

anak pertama sy kena gunting. nurse tak akan suka² buat episiotomy melainkan jika ada keperluan. kalau tak pandai meneran kena gunting sebab takut koyak besar. sy kena 3 jahitan,tp bahagian dlm..memang tak sakit pun bila bergerak lepas bersalin. anak kedua koyak sedikit kena jahit 5 ja

Nurse tak akan gunting perineum sekiranya tiada keperluan. Saya dulu kena gunting juga, tp bahagian dlm je. Kat luar tak. Sebab tu masa saya berpantang dulu tak rasa sakit dekat perineum. Rasa nak berlari pun takda masalah. Cuma saya hati2 je,takut kalau jahitan terbuka.

gunting or x ikut keperluan dan keadaan bkn ikut hosp swasta or kerajaan . sya 3x melahirkan di hosp kerajaan dr ank pertama hingga ketiga , tiga2 xda gunting dan xda jahit.

Tak semestinya la sis. Adik sy bersalin anak pertama kat gov x kena gunting pun.