bersalin anak sulung kena gunting ke tak ?

bersalin anak pertama memang wajib kena gunting ke ? sebab saya ada baca pengalaman bersalin anak sulung ada yang gunting dan ada yang tak . kita boleh minta dekat dr ke untuk tak gunting ? thankiee all mommies 🤍

4 Balas

Boleh kut tapi kdg doktor bila tgok kepala anak mcm tersgkut, diorg akan gunting... tapi depends jgk klu si ibu request taknak gunting... cuma kena tahu teknik yg betul utk elak koyakkan yg bersimpang siur.. tapi betul sis, time kena gunting tu tak rsa pape pun... sbb sakit contraction tu lebih lagi... tiba2 je doktor ckp kena jahit sikit ye sbb tdi kena gunting... huhuhuhuhu kena tahan sikit la utk jahit tu...

Kena gunting tu x rasa pun sis, sbb sakit contraction tu lebih kuat.. cuma masa meneran tu ja ble dengar bunyi d gunting tp sbnrnya x rasa apa, sbb sakit contraction da overshadow🥲.. setau sya mmg anak pertama kena gunting sbb laluan blm ada, n better dorg gunting drpda koyak sndiri.. sbb takut koyakan tu jadi lebih teruk

boleh kot, tp kena gunting tak sakit pun🤣 dulu saya ingat sakit sekali sendiri kena rupanya tak rasa pape pun

angkat punggung mmg kena gunting..

4mo ago

saya tak angkat pun kena gunting😥 alasan doc sebab nak senangkan dia keluar cepat🤣