Gunting laluan semasa bersalin

Ibu2 semua.. Siapa ada pengalaman bersalin di hospital kerajaan? anak ke dua dan seterusnya, doktor akan gunting laluan juga ke?

1 Balas

sy ada terbaca pengalaman mommies dlm sini yg ada kena episiotomi walaupun bersalin anak ke 2. mungkin tu special kes kot. tp ikut pengalaman sy anak 3,anak pertama ja sy kena gunting walaupun berat anak sy tu cuma 2.4kg ja. anak ke 2 dan ke 3 sy bersalin tanpa digunting laluan. cuma ada koyakan first degree dan perlu sedikit jahitan shj. biasanya setiap hosp ada peraturan sendiri. episiotomi tdk akan dibuat melainkan ada risiko yg tdk dpt dielakkan. sy bersalin semua anak di hosp kerajaan

1y ago

terima kasih kongsi pengalaman..