Wajib gunting ke anak sulung ?

Salam selamat petang mommies yg baik hati semua .. maaf nak tanya memang wajib gunting ke kalau beranak anak first .. sebab nurse kat kk tadi ada bagitau dia akan gunting .. kita dengar jadi takottt la jugak kan 😌😌and ada ke kat sini beranak anak sulung xkoyak , xkena jahit ? Boleh kongsi x pengalaman , any tips ke untuk mudah bersalin .. dalam teruja dan taksabar nak jumpa anak , berdebar jugak rasanya .. hihii 😁

36 Balas

hai sis sy share pgalaman sy ye... sy x kena gunting pun msa anak sulung dlu... alhamdulillah la... anak kecik 2.26kg je mudah kluar skali teran je trus kluar... rezeki Sy jugak la kot sbb deorg tolak dri ward ke LR dh 8cm so mcm kelam kabut skit ..msa tu Lak beranak musim raya, x rmai nurse & doctor .. mmg sy beranak atas katil yg ditolak tu jugak....xsmpat merasa katil LR pun 🤣 beranak dgn nurse bidan dlm labour room je .. doktor pun x smpat dtg... ketuban pecah trus Sy rsa nk teran je .. alhamdulillah mudah xde sangkut apa2...cuma Luka koyakan ttp ada 1st degree tear..Sy kena jhit skit je.. jgn takut sgt Bab koyak gunting ni sbb bila skit sgt2 tu awak akan sanggup mintak nk C-section Tau ..mcm Sy 🤣🤣🤣 jdi level x waras ha... mmg nak anak cepat kluar je... jnji jgn angkat punggung ye... skit mcm mna pun jgn angkat punggung, jgn jerit...eloknya belajar cara amik nafas & praktis skrg...

2y ago

kannnn doctor faham dh Mai dah ibu2 jdi x waras ni 😆😆😆😆 dia pun iyekan jeee amik hati sy... tgh prep bilik bedah hahahahahaa

ada juga yg x koyak x berjahit tp pyh lh.. lagi² ibu sulung sbb x ada pengalaman bersalin & laluan.. gunting mmang x rasa pun slpas siap bby kluar & uri ditarik baru akan rasa masa kena jahit.. sakit mmang kena hadaplh dh sbb kita mengandung😄kuat semangat je set dlm kepala nk selamat ibu & anak je.. jaga baik² luka dlm pantang.. amal surah maryam.. tp mmang kebanyakkn ibu yg bersalin sulung / jarak jauh sgt² mmang akan digunting bg memudahkn baby klau x mcm² blh risiko kpd baby & awak klau awak x brp bertenaga nk teran..

Sy beranak first mmng kene gunting. Sy Pon prnh tnya doc pasal ni. doc kata gunting ni ikut situasi. if baby LPs utk keluar tak perlu Pon gunting. kalau dh sngkut dekat bahu masa baby nk kluar takkan tak gunting, takut baby lemas nti. plus kalau tak gunting jgk takut koyak sampai punggung. mcm Sy ank 1st lahir 3.3kg kene gunting. Sy ikut je doc kata cuci cik bunga tu guna air paip je jgn ltk sabun and byk mknn protein , alhamdullilah Luka jahit tu cepat smbuh. sis jgn fikir sngt pasal jahit ni. kene +ve. yg pnting baby Selamat lahir. itulah perjuangan seorang ibu utk lahirkan anak2.

Wasalam, sy masa first time bersalin memang kena gunting.. Tpi its okay.. Yg penting baby keluar dgn selamat.. Lagipun waktu gunting tu, tak rasa pun..sbb masa sakit bersalin lagi berganda sakit drpd sakit kena gunting tu.. Jgn risau n seriau.. Doa yg baik2.. Fikir positif je.. In shaa Allah semuanya pun okay.. Mgkin boleh cuba urutan perineum (search di google) n buat latihan pernafasan utk bersalin nnti.. Ramai kata byk membantu.. Cuma klu first time mommy mgkin mcm takut2 nk buat urutan perineum..

2y ago

ank sulung kne gunting x rse ape2 sbb mse msuk lbroom jln bru 2cm,sbb air ktuban pecah skaligus pastu kne ccuk obat than sakit..sbb ank prtme kne gnting x rse ape2 dn cpt je proses brsalin,ank ke 2 pn nk suruh gnting jgk sbb nk cpat..rpe2nye skit sgt2 kne gnting,lpastu serik dh..brsalin ank ke 3 sdaye upaye teran sbb xnk kne gunting..skit kne gnting hdup2..😂😂

Gunting ni biasanya ikut pengalaman la kan, kalau kepala anak xlepas (baby besar). Lg 1, ibu xpandai lg belajar nak meneran dgn betul, so nak elak kekoyakkan yg third degree tear tu (blh koyak sampai punggung kalau jenis terangkat punggung masa teran). Digalakkan belajar teknik pernafasan nak teran dgn betul. Ada sstgh kena gunting sbb nak elak koyak xcantik so nt ssh nak jahit, jd xlawa n longgar. Blh amalakan mkn minyak kelapa dara kalau xsilap sy.. sbb tgk ibu² yg consume tu ada yg xgunting

sye vacuum anak first hujung bln 8 haritu, jahitan besar smpai 3rd degree.. sye tak dgr ckp doktor, asyik duk teran sbb tak tahan dh nk kluarkn bby.. mmg koyak besar dan kehilangan 1liter darah.. alhamdulillah, just 5hari duk hospital, mkn ubat, mknn brpntang.. luka jahitan episotomi luar trcabut hari -17 dan benang dlm hari ke-21.. skrg dh hari ke 34 ade rse pedih slps kencing, mungkin infection..luka sumer dh trtutup, rahim dh kecut..

pengalaman sya dr ank 1st smpi 3rd nii , xprnh gunting/koyak or jahit . tips mmg xda , sya hya dgr arahan nurse sbb dorg yg nmpk keadaan kulit kat bwh bole renggang atau x . so kalo nurse kata jgn push, tahan dlu. then jgn angkat punggung. tp ank2 sya kecik2 je saiznya.. 2.5kg , 2.8kg & 2.87kg .

2y ago

*bernafas

saya baru ja bersalin 27/9 baby nak keluar 38w1d .. serious masa dia gunting mmg tak rasa dan tak tahu pun🤣 dah keluar si comel, nurse ckp "puan tadi kita gunting sikit ya sbb anak first susah nak keluar". maka jahit laa kita sikit .. tapi tak de laa rasa sakit mana pun masa jahit .. cuma terkejut² sikit jah. kencing berak sume okay so far .. jadi sis, jangan difikirkan gunting jahit tu ya ..

sy bersalin ank 1st 14/9/22.. baby 3.28 3x kali nurse gunting.. sbb kepala baby x lepas.. bukaan 7cm sy dah rasa nk "terberak".. so kena teran dah.. tbh gunting x sakit pun.. contraction lebih sakit n jahit tu lebih2 sakit😭.. gunting tu rasa mcm kena gunting.. tp x sakit pun.. maybe sbb sy ambk ubt tahan sakit (cucuk kt punggung) sakit contraction 8jam seksaa 🥲

Pengalaman saya anak pertama mmg kena gunting, baby berat 3kg....doktor puji pndai meneran tp tu la byk jgk koyak dan kena jahit...masa bersalin tu x sakit apa pun fikir nk lahirkn anak jer, tp bila da kena jahit tuhan jer la yg tau....hihihiii...tp tu semua pengalaman,hilang semua kesakitan bila jumpa baby😀✌️