bersalin Tanpa jahitan

macam mana korg buat? doc tak sempat gunting baby da keluar ke? baby kuar lajuu gitu je eh? currently sy consume minyak kelapa dara . sbb takut kene gunting ? . kalau mkn pun,tup² doc gunting jugak membazir jela mkn ubat ni? fobia kene jahit sebenarnya

7 Balas

Hi sis. Sis salah faham mengenai fungsi minyak kelapa dara. Memang benar minyak kelapa dara akan memudahkan si ibu bersalin dan risiko perineum koyak tipis. Tapi sis kena tau gak cara meneran yg betul. Klu beranak sulong, mmg tak boleh elak kena epi(gunting). Tapi bagus amalkan minyak kelapa dara masa anak sulong. Ia membantu proses bersalin sis nanti wlupun ada koyak dan jahitan. Bila dh beranak anak 2 keatas, kita amalkan minyak kelapa dara, in shaa Allah ibu punyai intact perineum(tiada koyak tiada jahitan)

5y ago

Sis bersalin hosp mana dulu? Knp mcm scary je 😳

tgk jnis kulit jgk sis..cam sy ank sulung mmg kna gunting tp ank 2nd alhamdulillah xkena gunting n koyak ckit je..pda hal ank sulung 2.5kg je..yg 2nd tu 3.2kg..adik ipar plak bsalin tnpa koyak lngsung..bby dia 3.1kg..nurse ckp sbb kulit dia jnis yg blh mregang n tebal ckit

5y ago

sy 15hb 🤭🤭 sis scan boy ke girl?

tp kn kalau nk ikutkan,kita xsedar pun bila masa doktor gunting,sbb kita tgh fokus meneran,tau2 kne jahit,,,tp untuk elak rasa terlalu sakit,,cara nk meneran tu kene btl,posisi duduk bg memudahkan bersalin

5y ago

hihi betul la . sbb sedara sy rasa semua , czer, normal n induce . dia tak tahan yg induce

Saya bersalin 1st haritu, bidan bg peluang cuba teran x gunting. Tp saya tak boleh haha. Lepastu bidan bgtahu, saya gunting sikit ye mcm tu hehe.

5y ago

aduhh seram hahaha😂🤣 harap² laa tak rasa langsung . sbb sy semua nurse buat sy rasa .

Dr. Imelda Balchin Fakta atau Mitos. Telan minyak kelapa dara memudahkan anda bersalin? Jawapannya: MITOS!

5y ago

in sha Allah..aamiin..tp bab jahit tu mmg pengalaman xleh nk dilupakan..kna plak jhit hidup2 tnpa bius kn..serammmmm

Sy prnh baca, kna apply senaman kegel n urutan kat area vagina.. Supaya kulit kt sna jd mudah lentur..

5y ago

aminnn tq puan 🥰

mcm mana minyak kelapa dara tu sis

5y ago

minyak kelapa dara byk jual . sy beli online je jenama d aura . tu yg murah setakat ni la hehe