Alahan ke?

Setiap pagi sejam lepas saya makan zincofer , saya akan muntah . Saya alah dgn ubat atau morning sickness? Saya pun keliru😰 bila saya makan malam ok , cuma pagi akan muntah . Doktor suruh saya makan pagi & malam sbb hb low

25 Balas

dlm semua ubat hb ni , zincofer saya plg tak tahan , lps mkn wajib muntah (husb kata mcm keluar saka) walaupun minum dgn air sunquick. sbb kuat sgt rasa iron dia. last2 dokter suruh beli di farmasi ,MALTOFER kunyah2 je ada flavor choc & vanilla. boleh inform kat dokter yg awak muntah teruk , nnti dokter tukar jenis yg lain atau suggest beli maltofer. jgn paksa diri kalau tak boleh , saya sampai turun berat badan , bila dokter tanya saya bgtau asyik muntah lps mkn zincofer , terus dokter ckp npe tak inform? 😂 kita akan tukar ubat.

Zincofer tak sesuai dgn awak. Kalau sebelum awak mkn zincofer tapi awak okey, lepas makan zincofer jd tak bermaya atau muntah tu makna nye zincofer tu x sesuai ngn awak. ATAU awk cuba telan zincofer dgn air sunquick kosong. Jgn telan dgn air masak. Pengalaman saya mcm tu. Telan zincofer dgn sunquick kosong. Ok la drp telan dgn air masak. Tapi checkup tu sy minta tukar ubat dgn nurse. Skrg makan obimin ok takde muntah. Kalau zincofer pula, if saya makan belah malam sebelom tido, mmg tak blh tido. Jadi berdebar-debar n muntah juga.

Sy pun tak sesuai, walaupn hb sy okay. makan sebelum sarapan ka atau selepas sama je, tak bole kepala pening mcm nak mabuk, mual sampai termuntah, da try mkn malam sebelum tidur sama juga, lagi tak dpt tidur 🤣 last2 masa check up sy bagi tahu nurse nak tukar ubat, dia cuma boleh bagi yg 4 sekawan tu je, kalau nak minta yg maltofer atau yg obimin tu kena jumpa dgn dr dulu kata nurse, syukur alhamdulillah mkn yg 4 sekawan tu tak da muntah ke loya semua.

Kalau tak boleh dgn ubat tu tukar dgn ubat maltofer beli kat famasi makan dulu mcam mana sebab tu perisa coklat rasa boleh kurangkan muntah awak. Awak pun mcam saya juga saya tukar ubat alhamdulillah hb saya okey.awak try makan ubat yg saya ckap ni pastu tngok hb awak okey ke tidak kalau okey teruskan mkan. Lagi 1 saya makan jambu batu dgn pati delima tiap hari alhamdulillah hb saya naik elok. Try la

mgkn cara makan ubat tu salah sis , sy sblm ni pun mcm tu lpas mkn zincofer memang muntah smua bnda , sis kne mkn btulbtul sblum nk tdo , dan pastikan mkn sejam/dua jam lepas mkn sbb perut kne ksong . klu tkleh telan zincofer ngn air ksong , cuba mnum dgn air oren tawar , dan jgn mkn zincofer dekat dgn minum susu (klu sis mnum susu mlm) semoga sihat ye sis 🥰

1y ago

ha ahh kne jarakkan dlm sejam/dua jam bru minum susu atau nk mkn zincofer tu , sbb zincofer tkboleh cmpur ngn susu tu pun doc yg bgtau msa sy pedih perut sbb muntah muntah lpas mkn zincofer mula mula dlu .

Mungkin puan tak sesuai dgn zincofer. Boleh bagitahu doctor utk bagi ubat lain. Ada banyak jenis supplement iron utk preggy mommy. Kena refer doctor. Atau puan boleh try makan zincofer n minum air orange. Cepat serap ke dalam badan sebab ada vitamin C. Rasa masam2 tu pun helps utk relieve rasa loya / mual nak mntah. Boleh try puan. Semoga berjaya

sis skrng dh brp minggu? sblm ambik ubat zincofer ni pagi ada muntah x? kalau muntah tu tiba2 je slps strt ambik zincofer maksudnya sis ada alahan dgn zincofer.... next appoinmnt mintak dctr tukar ubat lain..mungkin x sesuai utk sis... ubat kk ni pun try n error jugak....

sy hari pertama makan pagi.. lepas stgh jam tros pening2.. lpas tu tnye kawan die suh makan malam sebelum tido Alhamdulillah ok.. so cadangan sy makan la pil zincofer tu sebelum tido je.. jnji lepas makan dlm sejam ke sejam stgh..

1y ago

Hb saya bawah 12 jadi kena makan pagi 1 malam 1 biji , malam mmg makan juga

If puan x boleh makan zinconfer, boleh tnya dr for alternative ubat. Macam saya, x boleh zinconfer, tapi obimin boleh. Also, cara makan. Pastikan makan ubat 2-3 jam after makan. Minum dengan vitamin c.