Makan zinkofer muntah balik

Assalamualaikum smua, doctor ade bagi zincofer makan sbab hb low 10.5 kandungan 17w3d, doctor suruh makan perut kosong awal pagi. Tp masalahnya lepas mkan tu ok je, tp x smpai 30 mins bila sendawa je trus kuar muntah. Ade cara tak telan zincofer tanpa muntah? Mungkin sbab rasa besi dia tu kuat sngat bila sendawa trus muntah. Huhu.

24 Balas

sy makan zincofer sbb hb bawah 10 , tak muntah lepas makan tp bru 6hri makan zincofer . 6 hri jgk sy nk pitam pada waktu siang . sy mkn malam + air Sunquick ksg . esoknyaa mmg lemah hbisss . nk pitam je smpai tak bole buat kerja . hri ke 7 sy tukar iberet sndri . trus consume sbb masa sblm pregnant mmg mkn iberet . bila buka buku , doc bg obimin , tp hb drop . bg zincofer . lemah tak berdaya sy dibuatnya . mkn iberet balik elokk je badan walaupun hb tetap bawah 11 , so far alhamdulillah takde nk pitam ke apa . now 6bln still consume iberet + air sunquick ksg . masa sy tukar ubat . next cekup , sy bgthu sy tkbole dgn zincofer sbb nk pitam je . doc n nurse sy ok jee suruh teruskan consume iberet . yg penting jgn skip mkn ubat . bila scan pun perkembangan bby elok jee . berat smua cantik . memula risau sgt sbb nurse ckp hb low ni perkembangan bby terbantut , pramatang . alhamdulillah , tiap kali scan mmg cun cun je smuanyaa .

11mo ago

serius laa . sbb kk sy suruh minum guna air limau kasturi kosong . wah takut nyaa .. 28w nk repeat air gula .

Saya sejenis tak boleh accept segala ubat baru, masa mengandung anak yg ke 5 masa tahun 2016 1st time makan ubat zincofer. Saya mula² dapat mcm pelik tanya doc zincofer tu ubat baru ke. Doc jawap ye. Saya pun cuba tapi mmg tak ngam segala cara cuba makan, segala pertua ikut. Tukar ubat beli kat farmasi still tak ngam. Nak pulak tgh alah 😅. Last saya mintak doc bagi saya ubat 4 jenis, yang saya biasa ambil since mengandung anak yg 1st. Sekarang tgh pregnant anak yg ke 7 saya masih minta doc ubat 4 jenis. Doc faham yg saya tak boleh telan dan doc tukar ubat yg biasa saya ambil. Vitamin C, acid folic, vitamin B+, iron

Hye awak, saya pon macam awk masa mula2 first trimester, ape i buat i makan dulu pagi2 tu tak kisahlah cereal ke buah, roti canai ke nasi lemak ke. Pastu jarakkan 2 jam baru ambil zincofer. I tak pernah mix2 dgn fresh oren ke atau ape ape air. Act kalau awak baca kat belakang tablet tu die suh kite makan dulu. Alhamdulillah dah 30 weeks hb i tak pernah drop 12.6 je maintain. Itu cara i lah🥰 kalau tak boleh masuk jugak boleh cuba ubat lain mintak kt nurse hehe.

11mo ago

Huhu kena try la mkan dlu apa2 pasni. Baru makan ubat tu.

Sy makan lepas mkn.. Abis jew mkn terus mkn ubat hahaha Walaupun kata nya jarak 2jam Better sy mkn cara sy dr sy muntah kn blk.. Doc ckp klu mkn sebelum mkn effective dia 💯 Klu mkn lepas mkn 70% saja effective, ok lah dr sy muntah 🤣 Sy kena tukar iberet skg HB dh drop every weeks.. Good luck sis setiap 2minggu dtg klinik hehehe

Hi awak. Saya baru consume Zincofer 3 minggu sebab HB drop dari 11.7 ke 10.7. Memang kalau perut kosong, confirm akan muntah. Saya cuba makan ubat selepas makan malam. Normal kalau rasa pedih perut & rasa nak muntah sikit tapi cuba tahan. Lama2 akan hilang. Latest checkup, HB dah naik 12.6 😁

saya makan zincofer sebelum tido tiap2 hari,, cara makan : saya bt tutup hidung then telan ubat sambil minum air ,, dh telan masih ttup hidung lg smpi lah dh mcm lega telan bru buka hidung,, alhamdulillah xde muntah xde ape2 pon effect,, tu cara saya lah 🫡

Setuju.. Situasi awk sama cam sy.. Makan muntah zincofer tu.. Walaupun sy ambil dgn sunquick.. Jadi Dr. suggest makan masa nak tidur waktu malam.. sy tak cuba lagi tapi Dr. ada bagi iberet folic pla utk cuba

masa mula2 saya makan zincofer .. saya makan sebelum tidur .. makesure selepas 2 jam makan malam .. lpas tu masa ambil ubat tu saya minum dgn lemon suam .. lpas tu terus tidur .. alhamdulillah hb saya naik ..

sy pun x bleh masuk zincofer,rasa angin lebih..x bleh tdo dibuatnye..sy mintak doktor tukar ubat obimin..alhamdulillah..serasi..tp doctor ada gak suggest ubt lain beli kat farmasi maltofer..sama je function dia..

11mo ago

Saya makan obimin sblum ni tp hb masi drop. Tu kena tukar zincofer tu. Rasa saya nak minta tukar maltofer la sbab ramai kata rasa coklet🤣

Minta tukar 4 jenis vitamin c, asid folic, b complex, iron Maaf dalam ni ada ubat tambahan yg saya kena makan atas arahan doc. Tapi awak boleh cuba minta doc ubat 4 jenis yg saya sebut.