Makan zincofer muntah muntah?

Hello. Kenapa ye saya makan zincofer muntah muntah? Baru je dapat last week. Before this takde morning sickness pun. Dah start makan jadi kurang selera makan n muntah muntah.

23 Balas

normal sis.. ramai yg xboleh pegi dgn zincofer.. sbb vitamin nye tinggi.. yg dpt ni mesti hb drop kan? sy sbb hb drop dpt mkn mnde ni.. tp bertahan 6 hari je.. sbb xpenah ade alahan tibe2 mkn ni jd alahan.. sy mkn kurma.. minum susu mamadil hb naik cantik.. pastu terus mengadu kat misi.. kate xleh nk telan dh.. misi tgk hb sy naik semula terus dia suh stop.. sbb drop pun 11 je.. tu pun dia suh gilir ngan obimin... selang sehari..

2y ago

mntk tukar la klau hb x drop.. sbbnye byk lg acid folic yg cmpur ngn vitamin lain.. iberet ke obimin ke.. maltofer ke.. zincofer terlalu kuat

Saya pun dapat zincofer masa mula2 daftar buku pink. Tp tkleh telan muntah. Sebab zincofer ubat tambah darah paling tinggi. Walaupun mula mula hb saya 12.7 itu aje kk saya ada😂. Saya beli sendiri obimin. And saya bgtahu nurse sebab mmg tkleh telan zincofer. Nurse okay je saya makan obimin. Boleh jugak awak try iberet ke maltofer ke. Sama aje cuma kalau hb drop teruk mmg kene makan zincofer.

sy pun mmg xleh makan..makan la mcm2 cara,sebelum tdo ke lepas 2jam makan ke dgn air sunquick hmm mmg xleh..last2 sy makan maltofer sbb xleh tolerate dah..17w sy bertahan cmtu,ingatkan sbb alahan tp once alahan da berkurang still muntah..aduiii gigih bertahan smpi 17w makan muntah makan muntah..

Sy pun makan zincofer. setakat ni boleh masuk smpai skrg dh 9 bulan. Ada juga sblum ni tak selesa. lagi2 kalau makan time pagi lagi la rasa nak muntah. Dengan kena makan dua biji lagi🤣. Lepastu start tukar time makan, makan sebelum tidur dengan air sunquick. Alhamdulillah tak ada rasa loya..

Saya pun sama macam sis, makan Zincofer 2 jam sebelum makan. Lepastu kepala terus pening, muntah non stop. Minum air kosong pun boleh keluar balik. Doctor tukar ubat, bagi ubat “ New Obimin “ baru okay . Ramai yg tak sesuai dengan zincofer

sy mkn zincofer 1jam slps mkn. minum dgn air sunquick. lps mkn zincofer jgn bergerak kemana² lgi, baring pun jgn, nnti loya nk muntah. duduk je diam dulu setengah jam baru blh gerak mana². sy buat mcmtu xde muntah dh

sy mkn zincofer dr awl preg smpai skrg dh 35w alhamdulillah xd mslh lg...xd muntah2..xd pening...sembelit tu biasa la..sy mkn ubat 1@2j lps mkn sblum tdo..hb sy dr awl preg xd mslh..mmg trus dpt ubat tu

sy pun sama makan zincofer mesti muntah2, lepastu sy bagi tau doc keadaan sy ni, doc tukar ke iberet.. Alhamdullilah serasi.. muntah2 xde, HB pun cantik je..

2y ago

ohhh yeke ok trima kasih 🙂🙃

try mkn mlm. sblm tido 2 hours lps dinner. mnum dgn air sunquick. mcm sye mmg xboleh msuk terus zincofer. walaupun mkn masa mlm. jadi sye mntk tukar ubat.

sy pun lmgsung tdak ngam zincofer . klu tmkn tuh msti crit birit . trus mnta tukar ubat lain . alhamdullilah ngam sma ubat yg d tukar ferrous fumarate