Zincofer

Hai.. ada tak sini dokter tukar ubat dari obimin ke zincofer sbb hb turun ? Saya dah dua hari makan ubat zincofer sebelum makan dgn air sunquick mcm yg dokter suruh tapi asyik muntah je. Taktau kenapa. Boleh ke kalau saya makan ubat zincofer tu selepas makan sbb taknak bagi muntah ?

12 Balas

sy memang xboleh langsung makan zincofer. tiap kali mkn mesti muntah sampai pening² kepala. terus minta nurse tukar vit lain. dri ank first lagi. skrg nie mengandung yg ketiga pun sy memang xkan makan zincofer. prefer mkn yg vit 4jenis tu. mkn byk² pun xpe sebab kecil je asalkan xmuntah dan pening.

Makan dulu nasi ke ape, nanti lepas 2 jam perut kosong baru makan ubat.. makan ubat sebelum tidur malam. Sy pon kadang ade jugak muntah. Sy tukar waktu makan ubat baru ok sikit. Sy dari obimin nurse tukar zincofer sebab hb turun.. lepas amek zincofer baru naik balik.

Sy makan zincofer sebelum tido. Minum dgn air kosong je. Dulu pernah try makan pg sebelum breakfast mmg mual lepas makan ubat tu. Makan sebelum tido tu pastikan lepas 2 jam makan/ minum susu. In sya Allah naik balik hb sis

boleh je nak makan lepas zincofer lepas makan. tapi kena rehatkan perut dalam sejam lepas makan baru makan zincofer tu. kena minum air masak lebih sebab zincofer tu nak serap kena banyak minum air masak

Hai..Saya dah sebulan mkn zincofer sblum tido ok je . Skali mkn dua biji plak tu . Mybe sbb dah hilang mual muntah . Tpi hb xnaik jgk smpai 3 kali .hehehe xtau nak kna tuka ubt pe plak 😅

4y ago

minum jus pati delima. hb cantik.. 12 rgt je

Sy tukar dr folic acid ke zincofer. Mmg loya & beberapa kali muntah. Biasa sy mkn sblm tidur & standby plastik tepi katil if muntah. Dlm 2 bulan lps consume sy dh ok.

saya hb tak turun pun sis..okey je. tapi nurse tukar zincofer. nurse cakap takut nanti nak bersalin hb turun. tapi tulah..makan zincofer plak asik muntah je 🥴

sy pon x boleh mkn zincofer. nurse sy sarankan mkn maltofer. beli kat farmasi. rm33 30biji. rasa coklat. sbb sy pon hb low.

Saya. Dr tukar Dari zincofer ke obimin sbb mmg tak serasi. Sbb zincofer mmg kuat sikit

Obimin dengan zincofer makan selang seli x pe ke ade effect lain?