Alahan ke?

Setiap pagi sejam lepas saya makan zincofer , saya akan muntah . Saya alah dgn ubat atau morning sickness? Saya pun keliru😰 bila saya makan malam ok , cuma pagi akan muntah . Doktor suruh saya makan pagi & malam sbb hb low

25 Balas

mungkin sebab angin perut sis..sis cuba makan selepas mkn. sebab sy pon mcm tu dlu. tanya farmasist dia ckp puan cuba mkn selepas makan. then ok la, alhamdulillah xda muntah² dah.

2y ago

betul...tak ada masaalah, biasa ubat yg dambil sebelum mkn bagi orang yang tak ada masaalah perut. kalau ada boleh ambil selepas makan. tapi kena gap waktu la.

Sy pernah jgk doc suruh tukar dari obimin ke zincofer.. Tp jd pening dan muntah2.. Lps tu doctor tukar balik ke Iberet.. Alhamdulillah okay.. Klau x sesuai.. Kne bgthu doctor..

saya pon sama. kalau makn waktu pagi saya akan muntah ...jadi lepas tu doc tukar suruh mkn dua bijik waktu mlm terus dan lena terus..xmuntah dah..hb pon naik 11😊

sis.. sye pon mkn zincofer mmg akn muntah2. pening kepala. terus spoil mood. sbb tu sye akn mkn zincofer sebelum tidor. makan terus tido. klu x mmg muntah2.

sama la saya pun kalau makan pagi auto keluar balik . last² mkn malam. nurse pn xblh paksa makan pagi dgn malam . janji makan. so saya mkn malam jela .

2y ago

sama la klau yg iron tablet tu kena 2bji sehari . kalau yg satu lg sebiji je.

mintk je tukar 😅 sy hritu dpt zinkcofer sy mintk tukar yg 4 serangkai punya... sy mkn zinkcofer tu kpla pening, mual, auto muntah...

Hi, pengalaman saya. Saya alah dengan ubat tu. Sama macam apa yang Puan alami. Puan boleh consult semula dengan nurse/doktor ya.

sy mkn obimin plus..tp mmg xbole mkn dlm keadaan perut kosong nt muntah..sbb ubat2 ni berbau hanyir..kne tukar timing mkn..

selalunya kalau muntah/loya ni nurse cadang utk makan sebelum tidur dgn air sunquick kosong. ataupun cuba minta tukar ubat.

beli maltofer sis..sy pon mcm sis juga,smpai dh 8 bln xleh telan zincofer..skrg sy mkn maltofer je sedap mcm gula2