Zincofer

Nak tanya.. ada ibu2 yg makan zincofer x? Bole share cara nk makan ubat ni dgn betul ?.. sbb dah 3 hari makan mesti akan muntah lepas 2 jam mcm tu.. mmg tiap kali makan ubat dgn jus oren.. cuma sblm ni makan obimin je.. tp checkup hari tu nurse suruh makan zincofer pula sbb Hb turun ke 11.8 ?

Zincofer
119 Balas

Kk bg zincofer mula2 pregnant. Tp mcm aeak sy pun muntah jgk. Atas nasihat nurse sy boleh mkn obimin yg dos dia lebih rendah. Jd sy mkn obimin ok je tp bila kandungan saya 7 bln dos obimin tak kuat ke tak tahu lah. Hb jd 10.9. should be kena more than 11. Ramai sarankan sy mkn nk dekat2 time tido. Alhamdulillah efektif n mmg hb 13 je lps2 tu☺️. So pendekkan. Mkn obimin instead if zincofer. Tp bila hb low ambik la zickofer klinik bg tu.

Ya.. makan sblm tidur.. masa pagi tu kalau terbangun awal baik makan lepas tu tidur balik supaya x terasa mual.. makan masa masih mamai.. taru ubat zincofer d sblh kita sja dgn botol air..supaya x terasa pergi makan ubat sbb kita mengantuk sngt2.. heheh. Skrg ni sy sudah x hamil tapi baru juga mula makan balik, nampaknya sy semakin biasa makan ubat zincofer tanpa rasa mual.. cuma pahit tekak saja

Cara saya... At least makan selepas 2jam dinner. Biar perut betul2 dah kosong. Dah hadam semua makanan. Dengan perut kosong, just minum air kosong. Kemudian, terus tidur, jangan bangun. Pernah minum air oren tp xtahan. Bila minum air kosong, bangun kol 3 pg utk buang air, boleh tahan lagi. Tp kalau air oren, xboleh bangun lama sgt, nanti mesti muntah. Ini cara saya..

4y ago

Tapi saya makan sebelum tido and makan dengan air kosong jugak. Tapi pukul 4/5 pagi mesti bangun muntah2 😭

Dlu sy mkn ni pun pening. Tp klu sy mkn dgn perut kosong sy mmg mual nk muntah. Sy mkn dlu bru mkn ubat ni n kdg lpas mkn ubat ni sy trus mkn xbiar perut kosong. Tu je cara sy elak mual. Huhu tp kn. Klu awk smpai trmuntah mkn ubat tu mksdnya awk x sesuai dgn ubat tu. Bdn awk xbole trima ubt tu .bgtau doc je mna tau dia bg ubat lain. Yg awk bole konsum

Sy ok je dgn ubat ni..awl2 je memng xsrasi sbb bru first time mkn...lelama dh ok dh xmual2 dn skit kple dh..mkn waktu nk tdo..tp pastikan lps 2 jam mkn nsi..mkn la ubt tuh dlm kol 10 sengh or 11 mlm nk tdo uh..insyaallah ok je..yg pnting jgn pkir muntah mesti muntah😂..telan jgn pkir pape rilek je..

saya makan mcm tu jugak , 2/3 hari awal pas mkn sejam tu muntah , perit and hanyir rase then keluar macam darah .. tapi after seminggu lebih .. alhamdullilah okay .. mungkin bende tu baru untuk badan .. kene bagi mase .. saya makan sejam atau dua jam selepas makan .. itu mmg arahan doktor

Mula2 dlu mkn sblom breakfast.. Tp asyik muntah.. Lepastu mkn 2jam lepas breakfast tp Hb still low.. Skrng ni sy mkn sblom tido 2 jam lepas mkn.. Baru la Hb naik.. Tp dlm masa yg sama sy amalkan mkn jambu batu setiap hari.. Alhamdulillah Hb naik cantik

Alahaii.. Tengok ubt ni jer dh rasa nk mutah. 😅 Dulu mula pregy doc mmg bg zincofer. Tp sy mtk tukar sbb xngam dgn ubt tu, jd doc tuka bg Iberet. Alhmdulillah ok skit rasanya. Mkn sblm tdo bgus lg sis. Sbb bila dh ngntuk, telan ubt ni trus tido.. 😊

Memula pun saye same dgn awk 😅 mkn zincofer lps 15 min mesti muntah. Ade bace suruh pujuk baby & saye try cube pujuk baby jangan muntah nanti tak sihat. Alhamdulillah sampai skrg mkn zincofer xde masalah 😇 daa masuk paket kedua zincofer

Makan betul betul sebelum tidur, make sure jugak dinner dah 2 jam awal sblm tu and jangan minum susu/caffeine/coklat dalam masa 2 jam sebelum nak makan ubat. Telan sekali dengan air oren/guava. Dah telan, terus tidur. InsyaAllah jadi