Kecewa dengan pihak kk

sepanjang preg selama 24 weeks..tak pernah dengar heartbeat baby..dekat kk xpnah buat utk dengar heartbeat...sampailah..dah pecah ketuban masa 24 weeks 1 day,dekat hosp..doc bgtau baby dah lemah..itulah kali pertama dan kali terakhir saya dengar heartbeat baby...kecewa sangat sebab terlalu fokus pada kk je..sampai doc kat hosp gov kata,lain kali kena buat check up gak dekat klinik swasta untuk tahu perkembangan baby..dah 2 bulan lebih anak saya pergi tinggalkan saya..

45 Balas

Sy second baby MMG nk open buku pink KT swasta... mampu xmampu itu belakang Cite rm80 setiap bulan insyaAllah bole ... belajar dari pengalaman anak pertama ... appointment pukul 8 kita 7.30 lg tunggu sekali jam 12 baru jumpa nurse...kau rasa? hahaha dgn pegnen lagi X larat .Allah saja tahu... jgn focus KK je sis.. jika ada rezeki lebih pergi je klinik swasta... untuk scan baby. Lau bersalin xpe gov pun... SBB masa tu TGH sakit dah xpduli dah benda lain tahu nye nk teran je... ini check up dlm keadaan kita sedar sihat ... Lau xkena layanan ke xkena apa² da jadi overthinking.. sedangkan ibu nngdung ni MMG xbole nk telebih pikir telebih risau semua kena seimbang . sabar ajelah 😔 semoga sis kuat . insyaAllah ada rezeki lagi

takziah awak... allahu... tapi mcm pelik jugak tu xbg dgr heartbeat baby... sy pun sama just di kk je.. memandangkan kewangan kami msh blm stabil hny suami je kerje so sy just fokus di kk je tp buat masa ni msh puas hati .. hr ni dah masuk 25W1D Dan dua kali dpt dgr degupan jantung baby... scan dah 3x... bulan depan scan ke4 tuk 7 bulan... sy just di Klinik desa je.. nurse just guna dopler rasanya tuk cek jantung baby tu... awk xtry tny ke nurse sblm ni mcm mn dgn jntung baby awk ke... xpernah lg dfr kes mcm awk... anyway semoga awk dan suami bersabar yea... moga² Allah tabahkan hati korang dan berikan zuriat yg lbh baik nanti

2y ago

memang kami pon fokus pada kk je..sebab kewangan xstabil lagi...kalau sehari suami tak kerja..gaji pon tak dapat...tapi memang tak sangka,sepanjang mengandung xde pon nurse or doc nk buat scan heartbeat tuh nak dngr..sampai doc dekat hosp tanya,doc awak dekat kk xde bgtau ke kalau uri awak dh kebawah ke apa...saya cakaplah mmg xde..lgsung xde..sedih sangat..terkilan

Salam takziah. Saya masuk 15 weeks, KK still kata x dpt dgr heartbeat baby. Tapi memang jadi rutin saya setiap kali pregnant, saya akan ke klinik swasta utk scan. Guna doppler, memang tak dpt dgr heartbeat baby jika masih kecil tapi by ultrasound kita boleh kesan heartbeat baby ada atau tak. Kita akan nampak pergerakan fetal heart berdenyut2 but still no sound dapat dikesan jika masih kecil. Saya doakan semoga sis dikurniakan cahaya mata yang baru dalam masa terdekat dan lepas ni, buat juga scan berkala di klinik swasta ya. Tak bahaya pun ultrasound. Rehat ya sis, sihatkan badan dulu. Pantang elok2.

2y ago

beli fetal doppler kt shoppee pun boleh dalam RM50 harganya..kalau x sedap hati scan dengar heartbeat bby

Salam takziah sis. banyakkan bersabar ye. moga Ade rezeki dpt dgr heartbeat baby lagi in shaa Allah. usually check up kk mesti akan dgr heartbeat baby even Masih awal. cuma scan baby je xkerap mcm dgr heartbeat baby. sbb nurse sepatutnya kene make sure heart rate baby. lpas ni kalau pregnant lagi make sure tnya nurse, Knp saya xdpt dgr heartbeat baby. and before nk cek heartbeat baby kene make sure mkn kenyang2. lepas ni boleh buat aduan pada pihak atasan. sbb ianya agak pelik. sabar tau sis. be strong. moga Ade rezeki yg baik utk sis Dan suami

takziah ye sis.. kk mne pulak tu? sy anak nk msuk 4 sume kk lain2.. tp sume prosedur sama je nurse bg dgar jntung baby mse check up.. scan baby mmang jrang la tp kte bole tnye keadaan baby mse doc buat scan tu.. sy pn xbkemampuan sgt tp msti buat scan kt klinik swasta wlaupun dpt skali je spnjang 9blan tu.. mse pgnant ni kte kna sgt alert dgn apa prubahan.. sbb baby tu dlm prut kte apa2 jd msti kte bole rse dlu.. baby lemah atau aktif hnye kte yg tau org lain xdpt rse.. insyaallah lpas ni boleh jaga kndungan elok2 ye..

Innalillah waina illaihirajiun 😔. Moga tabah dan sabar ya. Spnjg sy check up kt KK, dah 2 kali nurse check jantung baby guna alat dgr degupan jantung tu. Sis boleh buat aduan kt sispaa tak silap, buat je aduan biar yg cuai tu kena. Ada bukti dlm buku pink setiap perkara yg diaorg buat semasa kita dtg check up, kalau kk ada buat scan n dgr jantung baby, akan dicatat dlm buku pink, kalau takde mmg takde. So buat je aduan. Amanah nyawa ni boleh pula diaorg buat acuh tak acuh! 😭

Salaam takziah sis, sy pun baru kehilangan minggu lepas, baby 17 mggu.. tiap kali scan bby sihat, dekat KK mmg doctor scan gak wpon mesin kt KK kurg jelas, tp nmpk la blink2 jantung bby- kalo print out pon gambar kurg jelas, bg sy yg sgt paranoid mmg akan ke swasta nk tgk pkembangan baby.. lgpn dkt KK suami xdpt tgk, jadi kna melabur kat swasta nak tunjuk pkembangan anak dia kt dlm perut ni.. doakan sy kuat jugak kehilangan anak2 syurga 😔

2y ago

allahu...semoga sis kuat ye...memang sedih bila kehilangan anak nih...takpe2..sama2 harungi..moga2 ada rezeki lain lepas nih

samee le sye sisss .. scan skali je .. tu pun mse 5week dye ckp tk nampk ape2 nnt repeat .. tp tk repeat dye ckp tguk 18mggu nnt .. haishh hati ibu mana yg tk riso kann .. sye follow up je dgn swasta smpi skrg sye dah 18 mggu .. esok sye chekup nak tguk kk scan tk .. ade org 2 kli je scan dkt kk sis smpi le dye nak branak .. tguk tmpt .. ape pun salam takhziah buat family dan anak syurga tercinta .. ..

Allah. Risaunya 😭 sy kat kk pernah sekali je dia scan masa mula2 buat buku. Tk ada dgr jantung baby tp dia tunjuk je jantung baby berdegup. Skrg 22week belum scan lagi 🥲 nak mengharapkan kk scan mmg tak lah. Scan swasta pulak kena kluar duit hmm jadi kena tunggu lah next month baru scan, tak dpt scan bulan ni sbb duit dah byk kluar 😭 biasa lah kita selagi tak scan mesti kepala ni risau je kan 🥲

2y ago

semakin besar kndungan..sekali sekala kena gak g check kat klinik swasta..jangan jadik macam saya..terlampau fokus dekat kk je...sampai uri dah kebawah pon..diorang xthu..sbb mmg xde scan ke apa

Salam takziah sis. Dekat kk mmg susah nk tgk jantung baby. Mcm sy ibu berisiko pun sekali je check jantung tu pun masa awal buka buku. Tp sy ada refer ke pakar hospital so tiap2 bulan mmg akan ke pakar utk check jantung. Sy agak kerap ke swasta untuk scan dan mmg byk duit habis utk tu. Semoga sis tabah dan allah akan gantikan zuriat lain utk sis. 🌷