Kecewa dengan pihak kk

sepanjang preg selama 24 weeks..tak pernah dengar heartbeat baby..dekat kk xpnah buat utk dengar heartbeat...sampailah..dah pecah ketuban masa 24 weeks 1 day,dekat hosp..doc bgtau baby dah lemah..itulah kali pertama dan kali terakhir saya dengar heartbeat baby...kecewa sangat sebab terlalu fokus pada kk je..sampai doc kat hosp gov kata,lain kali kena buat check up gak dekat klinik swasta untuk tahu perkembangan baby..dah 2 bulan lebih anak saya pergi tinggalkan saya..

45 Balas

teruk juga tu kk tempat sis. selalu tempat sy ada ada temujanji, nurse mesti check heartbeat baby. sangat teliti. Bagi saya bukan masalah kena pergi swasta pun sebab selama saya mengandung pergi klinik swast rasanya sebulan sebelum bersalin itu pun sebab nak tengok jantina. NURSE tempat sis TIDAK AMBIL PERHATIAN PERKARA INI. OMG! saya rasa nak marah!

2y ago

yup memang terkilan..rasa nak marah..semua bercampur aduk...uri dah kebawah pon...sehari sebelum saya pecah ketuban,memang ada g kk utk check up..tapi mcm biasalah memang xde scan2 ke apa..just datang tekan2 perut gitu jelah...doc kat hosp cakap,kalau tahu lebih awal kes nih,kemungkinan baby boleh selamat..tapi pihak kk x alert pasal nih...terkilan sangat2 sebab anak pertama

condolence, kk kat mana tu? sy rasa start 6w to 7w biasanya nurse bg kita dgr heartbeat bb n bg tahu kat kita.. pelik pula sy bca.. even doc akn scan even sekali 2..time tu pun kita boleh dgr heart beat.. seriously sy pelik dgn statemnt puan langsung x bg dgr heartbeat..

2y ago

betul. 4 ank sy setiap bln mesti sy chk kat private sbb nk tgok lebih clear lagi. sbb bkn setiap bulan doc kk chk kita.. mostly nurse yg akn chk. tp so far xde masalah utk mereka chk heart beat bb 😒..

takziah sis. mmg kk slow skit. jantina nk scan pn depe mcm liat skit..tp masa cek perut 24w ke ats depe guna Doppler untuk cek hbeat baby. time tu kita pn dgr. Sy selalu scan swasta je sis. 50rm je. dpt la dgr heartbeat dia dh 4x. (1x kat kk..masa 24w) jantina 2x dh cek. insyaallah Ade penggantinya sis. buat sbg pengajaran ye.

Salam takziah sis, suami sye pun jenis tumpu pada KK ja kdg, tapi sye jenis riso, xpuas hati sbb sye kerja berat tiap3 hari, kalau bby diam je , sanggup habiskan duit check kat klinik swasta, janji bby sihat 🥺 Inshaa Allah sis akan Allah kurniakan bby yg sihat lepas ni. amin 🤲🏼

2y ago

yup..memang kami pon fokus pada kk sebab tak mampu..kewangan tak stabil..tapi x sgke ini yg trjadik..

Allahu . Salam takziah sis . Saya check kk tadi ada bagi dengar heartbeat baby . Sebelum ni pun ada bagi . Tapi dlm masa yang sama saya gagah check swasta jugak sebab saya ni jenis naik motor kesana kemari makan pun tak makan benda khasiat sgt . Jadi saya check swasta nak tgk perkembangan baby .

takziah ye awk. bergantung kk rasanya sbb kat tempat saya masuk 20 minggu dorang dh start guna doppler nk tgok heartbeat baby sbb heart rate baby pon dorang masuk dalam report. seeloknya check jugak kat swasta untuk scan je. in shaa Allah akan ada rezeki lain yg dtg pantang elok2 yaa.

2y ago

insyaAllah..sekarang nak berehat dulu...emosi pon masih tak stabil..bila kenangkan anak dah takde,lagi2 anak pertama kan...memang rasa nak marah dekat pihak kk..sebab sehari sebelum saya pecah ketuban tuh,memang ada buat check up kat kk..tpi macam biasalah..diorang xde nk scan apa2..uri dah kebawah pon...kalau tak doc kat hosp cakap ada harapan baby boleh selamat kalau tahu lebih awal..

allahu kesian nya . takziah ye awak . pelik kk awak . tak bagi dengar jantung . kk tempat saya . start dari 9 week bagi dengar jantung sampai la sekarang 30 weeks . tiap kali check up mesti check jantung , kadang susah nak cari pun nurse tu pujuk baby . sabar ya awak . 🤲🏻

sambil lewa sngt kk tmpat sis checkup tu. kk sy di ipoh kandungan start belas2 weeks pon dorang dh start dngar heartbeat setiap kali checkup. skrg sy dh 29weeks seingat sy dh 4kali dgr heartbeat baby. salam takziah sis. semoga ada rezeki preggy & selamat melahirkan lepas ni.

xpela sis..mgkin ni bkn rezeki sis lg..skrg rehat dlu..lpas tu nt plan lain utk ada baby...n ibu perlu jga pemakanan yg seimbang,kurangkn aktiviti lasak ...badan perlu kuat n ada nutrisi utk perkembangan baby yg sihat...jgn salahkn mna2 pihak sis ..smua aturan Allah..

Kalau scan 2d mmg kk tak buat selalu. Ada minggu2 yg doc akan scan. Tp kalau heartbeat baby tu biasanye nurse/misi mmg akan bagi dgr. Tiap kali checkup pn nurse akan ukur perut n dgr jantung baby. Pelik pulak sampai 24w tp tk bg dgr langsung. Takziah buat puan sekeluarga

2y ago

ye memang langsung takde dengar..sedih tuh Allah jelah yang tahu..dengar heartbeat anak untuk kali pertama and terakhir masa kat hosp time tuh baby dah 50-50..doc cakap xde hrapan baby nk selamat..