pendpt korang

saya nk tnya saya bru haba pantang korang rasa nk ajar ke bby tidur buaian? sbb anak saya okay jee senang tdr ..ke senng pakai buaian ? bgi pndpt ..

27 Balas

masa lahir anak sy asek nak berdodoi. smpai sy stres rasa nak beli buai. tp sy sabar dlu sy ckp dlm hati 'nanti la nanti la'. smpai la sy dah naik kerja, masa baby dah nk 3m sy tgok dia da makin senang tidur xyah dodoi. alhamdulilah lega sgt kebetulan pengasuh pn tak suka ajar buai kt anak² asuh dia. so nk hantar pengasuh, baby nak tido mana2 balik kg ke xyah pikir dah pasal kena bawa buai. letak je mana2 dia boleh tido sendiri. tp ikut juga la utk kesenangan awk.. tapi bg sy, baby yg senang tido jarang terkejut rasanye xperlu pun ajar buai.

1y ago

haah betul sis. msti ada sebab bila dia nangis ke meragam kan. makin dia nak naik ke 3-4bln makin kurang dah ragamnya. so ok aje xyah ajar buai. saya pun taknak la baby terbiasa sedap tido kena buai smpai kita susah nak kemana2. tu anak kita, buai ke tak buai ke takde yg salahpn sbenarnya. cuma kena ikut kesesuaian kita. kita yg nak jaga biar kita sendiri yg tentukan 😂

Ikut pengalaman saya sendiri, anak saya mcm puan.. okey je tidur sendiri lepas sendawa susu (10minit) letak je atas tilam .. biar dia tidur je mcm tu.. anak saya skrng dah 18bulan.. cara tidur diaa sgt senang .. bawa kat bilik, tutup pintu letak dia kat tilam pastu baring sekali sambil bacakan surah2 smpi dia tertidur (bawah 10-15minit dah tidur sis) alhamdulilah struggle dlu2 masa dia baby berbuah hasil.. berbanding sebaya anak saya masih ada tak dpt tidur sendiri sebab nak buai..

1y ago

berpa bulan anak ? sayaa dri dia lahir sampai 2 bulan ok tdr bawah hrp sampai bsr lah haha

better tido sendiri dari pakai buaian .. sbb buaian jenis turun naik tu x digalakkan sbnarnya .. elakkan guna buaian klu anak dah senang tido mcm biasa .. tp kdg ikut peringkat usia anak jugak .. mcm sya, msa dia baby okay je .. dah masuk setahun lebih dia ssh nak tido sbb dia nak kena dodoi, dh xlarat nak dodoi tiap² mlm 😂 so bg pakai buaian tu pn utk tido mlm je .. mula² dia mmg takut nak pakai, puas pujuk .. asyik nangis je tp lama² dia okay .. hehe

1y ago

meksih sis suami kata tkyah pakai sbb tknk ajar tpi ramai pakai pastunorng kata senang bgi saya tdr bawah lagi senang hrp dia ok lah dh bsr tkpa pandai tdr sdri hahaha

benda ni trpulang pada org ,pada ragam bby dan tengok pada situasi. kalau anak jenis senang tidur,tepuk dodoi dah tidur,tak perlu.. buaian ni hnya alat bantuan tidur je.. dan ada bby jenis boleh pisah buai seiring dgn usia. ada bby xboleh. dah biasa berayun berendoi tetap nk manjang brayun brendoi kalau tak xboleh tidur. mcm anak sy dulu buai,skrg tidur katil. tepuk2 bontot,dodoi dah..

😂 ikut puan lah... ❤️ tapikan anak puan kan boleh tidur senang tanpa buai... tak perlu la bagi buai.. nanti jadi habit... 😅.. nak tidur je buai.. buai xde xleh tidur... sesetengah baby memang dia perlu buai untuk tidur lena.. takpela sebab memang takde arah dah🤣.. mcm puan... baby senang tidur kan... satu hal lagi kene bawak buai tu sana sini...❤️

Kalau saya dulu masa dalam pantang tak ajar pun tidur buai tapi baby jenis nak tido berayun. Boleh kira berapa kali dia tido sendiri. Tidur bawah pun sekejap je lepastu terjaga. Nak masuk 3bulan tu saya ajar tido buai. Lama dia tido. Pendapat saya kalau baby mudah tido kat bawah better tak payah ajar buai. Tapi apa pun atas puan la macam mana.

pada sy ikot keselesaan puan. puan rasa mana terbaik puan buat. kalau mcm sy siang mmg 1st baby sy tido buai. malam je dia tido dgn sy. kalau 2nd baby ni baru 28hari dia tido bawah je. sy bg buai dkt 1st baby sebab kalau sy kerja mak yg jaga. jd utk mudahkan mak sy buat kerja lain.

sy haritu mula2 xnk ajar pakai buai..tp sbb dia demam merengek je mse umur dua bulan lbih, terus mak mertua letak dlm buai..dia jenis blh je tdur atas tilam..cuma kdg mase nk paksa dia tdur je, baru guna buai..cukup umur stahun, terus xberbuai dh..

Pendapat pada saya lah kan Ikut keselesaan awak . Jika saya kalau ank dh mudah nak tidur tk banyak ragam tak perlu buai pasal nya susah nak kemana” nnt kena angkut buai . Sbb anak saye berbuai fuhh leceh nye nk tido wajib ada buai huhu

1y ago

Pling lma 2bulan Pling cpt 40hri jee Itu pun kn kne ajar biase kn buat lampu bilik time mlm . So die lma” akn fhm cahaya . Itu klau sye laa hihu

kalau jenis senang tidur takpa je. mcm saya mmg tak ajar sbb dia okay tak tidur buai, bagi susu terus lena. tapi org tua pula duk memaksa suruh letak buai dari pantang lagi sampai da 4bulan. kkdg mcm give up pun ada . 😅 .

1y ago

orng duaa suh sebab dia kata senang tapi togk bby jugakkk .