Ada ni tanda meroyan

Salam semua, saya dalam pantang 4minggu, sy tak tahu tiba perasaan benci tengok suami n ank.. kadang sy rasa mcm jiwa kosong , air mata keluar sendiri, sy dah cuba banyak ingat allah tapi perasaan makin kuat... #pleasehelp #firstmom #bantusharing

21 Balas

normal sy pun memula pantang mmg kerap menangis , pernah lempar anak tampar cubit goncang dia sebab dia nangis tak henti2 sampai sy rasa nak jadik gila sampai rasa nk tekup muka baby . tp sb tak tahan sy bwk baby pegi hospital pagi2 buta , doktor ckp baby sehat je tu gangguan lahtu doktor suruh baca lah apa yg patut , sejak dr tu hari2 sy pasang ruqyah dan nangis mntk supaya anak sy jadik anak yg senang dijaga sebab sy tak kuat nk hadap ujian ni , alhamdulillah Allah tu Maha Mengetahui , habis je pantang masuk je baby sebulan terus dia tiba2 jadik baby yg paling baik sgt tak menangis pun walaupun punggung melecet walaupun dah berak , dia cuma menangis nak susu je . skrg dah nak 3 bln lg lah seronok jaga dia tak nangis langsung cuma jerit2 je panggil org sampai kite pun gelak je . rasa menyesal sebab buat dia dulu , byk kali mntk maaf kt dia . alhamdulillah lepas fasa tu dan tak jadik mcm ibu meroyan lain yg bunuh anak sendiri . semoga awk kuat , percayalah fasa tu akan berakhir cuma awk kena kuat dan bersabar .

saya merasa puan, saya pon berpantang sendiri bulan 5 tu. kerap menangis dalam pantang. lepas tu anak masuk usia tiga minggu asyik menangis je. tak tidur malam nya. bila waktu siang tidur sekejap dan tak nak tido semula, asyik nangis je. saya stress sangat. dengan baby kena kuning tinggi ya. dengan badan sakit. Allah tak tahu nak cakap. apa yang boleh saya cakap. puan setiap hari buka bacaan AL quran sepanjang masa. kalau penat, please rehat, minta tolong suami. tak apa kalau rumah bersepah, biarkan jelah. pejam je mata buat sementara. puan just jaga diri dan baby je. memang dalam pantang tak boleh seorang diri. kalau puan rasa nak luah perasaan cakap je dengan suami. sakit ke, penat ke, apa semua cakap. jaga emosi yang paling utama waktu berpantang ini. saya doakan moga dipermudahkan segala urusan puan. puan kembali sembuh dan baby dalam keadaan baik2 sahaja. banyakkan selawat dan istighfar puan. kalau rasa tak ok, boleh dapatkan kaunseling puan. jangan biar

saya lepas beranak jadi menyampah dengan suami 😅 dia baik je, cuma maybe saya terlalu penat jaga anak sebab tak cukup tidur setiap hari. Bila saya dah tak tahan sgt stress kat rumah, saya mintak suami bawak jalan walaupun setakat pusing2 naik kereta. tak dinafikan perasaan sedih, marah & kosong tu mungkin disebabkan kita sebagai ibu yg keletihan. Takpe puan, cuba luahkan dengan suami atau family members yg dipercayai. Kalau boleh puan jgn ddk bersendirian, ajak lah sembang atau ddk dengan ahli keluarga supaya tak terlalu sunyi. kalau dah buat mcm2 tapi masih tak boleh nak buang perasaan tu, saya cadangkan puan beritahu pada nurse yg jaga puan semasa checkup nanti. minta pendapat , kalau perlu dapatkan rawatan lanjut, segeralah bertindak ya.

begitulah apa sy rsa msa berpantang 2thun lalu...lps melahirkan,sy rsa pelik sb xda perasaan syg dkt baby,rsa sendirian wlupn ramai org dkt rumah,tertekan sgt2...tp sy berusaha lawan,sy berusa buang perasaan negatif tukar ke positif..mcm2 sy buat,bca surah2 pendek,zikir dan sy slalu alihkn perhatian negatif sy dgn mewarna...sy susun jadual harian dan jadual sy padat dri menguruskan anak,rumah dan lain2 supaya sy tak banyak berfikir... alhamdulillah selepas beberapa bulan,sy berasa semangat kembali..kita kena bantu diri sendiri wlupun payah dan terpaksa..doa bnyk2 dgn Allah,in sha Allah..semua akan baik2 saja nanti..klu rsa nk down,sy cpt2 mewarna ..perhatian sy teralih kpd mewarna..nti lama2 ok

Sma dgn sy msa baru2 brsalin hritu . Sakit dgn luka jahitan lmbt baik , tmbh kne buasir lg mmg seksa .. Lpstu plk baby asyik meragam je nangis x bhenti2 , x nak tidur2 . Duduk satu rmh dgn mak , tpi mak x thu jaga baby . Sy x dpt tidur 2,3 hri xde pun mak nk tolong jagakan baby bg sy rehat skjap ke . Tertekan sgt . Mcm2 rsa ada . Nk campak baby , nk bunuh diri , nk lari dri rumah ni tinggal kn smua . Tapi sy tahan , sy lawan bisikan2 tu . Kdg2 ada jgk x tertahan lg sy menjerit sekuat2 hati . Tapi skrg ni dh okay dh baby pun dh 5 bulan . Kdg2 meragam jgk xnak tidur tpi sy layankan je dia , dh xde dh rsa stress2 . Msa awl2 brsalin tu je lh rsa mcmtu , dh lama2 hilang nnti .

sy masa pantang dulu mak mentua jaga elok. tapi masuk hari ke 40 sy jadi stress tiba2. mak mentua asyik suruh pegi makan sbb takut kosong pon sy jadi runsing. runsing sbb sy nk brehat tp dah dihalau kedapur ntuk makan. tok sy baring skjap dkat katil sy pon sy jadi nak marah..anak dlm buai, terjaga kmudian tok sy amek riba pon sy nak marah. pdhal baby ok ja xmeragam pon + mmg dia dah tido lama. bila pikir balik ya Allah benda kecik ja. tp entah. lain mcm prasaan tu. masuk hari last 44 baru ok kembali tenang. hari ke45 sy dh balik ikot suami terus happy semacam. patut org ckp dlm pantang paling kena jaga emosi. sbb prasaan n emosi tu boleh berubah serta merta

sama..sy smpai rasa tu bukan anak sy..smpai sy lari kluar ruma drive pegi tah mana2..menjerit mcm org gila..sbb nak lawan prasaan yg ckp tu bukan anak sy..sy bnci tgk suami....rasa fed up nak pantang...sy langgar smua masa tu.... smpai fmly sy ramai2 kluar cari sy..pujuk balik ruma....tp sy bgtau nurse yg cek sy mse tu...klau truk nnti die arrange appt dgn kaunselor utk sesi kaunseling.... sis bole je bgtau nurse tu ...papepn cuba ambil masa jaga baby tenung dia..mula2 akn rasa kesian ...kesian dia perlukan ibu dia..nanti lama2 sis akn rasa sayang dtg bLik

Sya single mom...dan berpantang pun sorang2...tkde family....sye pun hampir2 nk pukul ank dan campak ank...ank menangis nk susu sye buat bodoh je langsung tk hirau kn ank .....selang berapa minit sye menangis sekuat hati....tgk muka ank trus hilang rse perasaan tu smua....rse kejam sgt kt ank biarkn ank menangis.....semoga allah kuat kn hati dan mental sye....

Normal perasaan gitu sis. Sy dulu pun mcm tu. Perasaan berbelah bagi. Lagi teruk bila sy rasa nk humban buang baby. Waktu tu sy dh bagi tau org terdekat supaya dorg berhati2. Kita cuma blh kawal perasaan je sis kdg kena mtk bantuan org. Kita penat dah hormon tk stabil. Setan pulak suka org dlm pantang. Bertambah2 laa teruk nti

2y ago

sama wakk. saya sampai nak campak anak masa dalam pantang. nasib baik suami ada.. dan dia tolong tenangkan saya..

sy Ms pantang kna angin meroyan .. Allahuakhbar sakit nye Allah sje yg thu..xdpt.kwal emosi..xpegang ank Dan x dpt ssu bdn sepenuhnye..smpai kn sy kna prgi pkar psikiatri..skrg ank sy dh nk msuk 2 thun still msih jmpa pkar psikiatri jgk..org tua ckp sy kna angin meroyan..sy Lau bole elak mkn ubt hsptl..ubt sy zkir je bgi tenang..