Ubat Zincofer

Salam, baru ni saya ada dapat ubat zincofer, tapi tak start makan lagi, nak tanya, kalau makan ubat ni perlu makan lagi ke folic acid lain? Saya terlupa nak tanya doktor baru ni, dah balik rumah dah rehat2 baru teringat

Ubat Zincofer
39 Balas

bila dah dpt ubat ni, xyah dah mkn ubat acid folic yg lain. mkn dia satu ja sudah. mkn ubat ni 2 jam selepas mkn ataupon 2 jam sebelum mkn ye. jgn mkn bersama susu, air bercafein, atau cheese...sebab 3 benda ni akan lmbatkan proses penyerapan zat besi ke dlm darah kita. mkn bersama air masak atau air oren, yg tinggi vit c ye. vit c membantu penyerapan zat besi dlm darah.

xperlu mkn folic acid da. sbb dlm ubt ni da mngndungi smuanya ... nk mkn ubt ni ... kene trus rht. sbb bila makan siang effect dia akan munth2 n Bdn lmah .mcm sy dlu sy mkn ubt ni malam lpstu trus rht tdo ... kalau nk mkn pgi plak . mkn dlm kol 3-4pgi mcm TU lpstu rht kjp then sbuh mcm biasa. sbb kalau sy mkn slps sbuh . knfirm kol 7@8 TU sy mntah blek

Tak perlu makan folid acid lagi kalau makan zincofer. Utk elak drpd muntah, sy telan zincofer dgn jus sebelum tidur. InsyaAllah akan okay, make sure 2 jam slps makan. Sy pun mula2 telan dgn air kosong muntah warna merah dan bau dia 🫠. Rasa mcm nk tukar supplement lain je sblm ni..🤭

saya mula2 makan zincofer ni muntah teruk...mcm alah mkn pulak...tukar pada iberet jadi sembelit pulak...makan jarang2 time tu hb turun...tu terai balik mkn zincofer ni alhamdulillah xmuntah dah...mcm mula2 tukar dari obimel mkn zincofer....mungkin masa tu kandungn pon dah besar...

Saya diorang tukar bagi yg ni sbb hb low tpi tak serasi say jadi mual dan muntah2.nurse suggest utk tukar mkn maltofer(hisap2 mcm chocolate).dr pun lps say bagi tahu say mkn tu diorang dh x supply ubat lain dah.tapi maltofer kk x supply kena beli sendiri dekat farmasi.

Sy mkn yg ni je xcmpur ubat apa2 lgi msa kndungn 3buln ke bawah dctr bgi folic acid lps 3buln xya mkn folic acid dh dctr kata kna mkn zincofer ni je , ade ksan sikit najis jdi keras sikit kna bnyk minum air dn mkn buah je inshaAllah ok

Perlu makan sampai due.. Selain tuh bley makan ubat neyh dngan sunquick kosong sebelum tdor.. Ikhtiar cari supplement yg lain jgak.. Mcam sya serasi dngan Premomma air jambu campuran buah Peach.. Beli sini https://linktr.ee/fnaz_empire

dalam zincofer dh ada semua tmasuk folic acid so xpayah makan dh. folic acid ni pun sebetulnya consume 3 bulan sebelum pregnant and 3 bulan pertama bila dh pregnant. selebihnya perlukan vitamin dan lain2 utk baby.

Lagi satu, boleh juga mkn bersama asid folic sekali sbb masa lepas bersalin haritu hospital bagi sy zincofer dgn asid folic.. Ingatkan vitamin biasa, bila belek2 ehh asid folic rupanya 😅 so sy mkn jela..

bak kata nurse, ubat ni merangkumi 4 jenis ubat...saya mkn sekali je sbb tekak saya x terima.terus muntah...terus tukar ubat iberet....eeuuwww,x leh tahan rasa die...aduh hai,auto kembang tekak...