Ubat Zincofer

Salam, baru ni saya ada dapat ubat zincofer, tapi tak start makan lagi, nak tanya, kalau makan ubat ni perlu makan lagi ke folic acid lain? Saya terlupa nak tanya doktor baru ni, dah balik rumah dah rehat2 baru teringat

Ubat Zincofer
39 Balas

bila dah dpt ubat ni, xyah dah mkn ubat acid folic yg lain. mkn dia satu ja sudah. mkn ubat ni 2 jam selepas mkn ataupon 2 jam sebelum mkn ye. jgn mkn bersama susu, air bercafein, atau cheese...sebab 3 benda ni akan lmbatkan proses penyerapan zat besi ke dlm darah kita. mkn bersama air masak atau air oren, yg tinggi vit c ye. vit c membantu penyerapan zat besi dlm darah.