Ubat Zincofer

Salam mommies, nak tanya saya dah 12 weeks. Dr ada bagi ubat Zincofer. Tapi asyik muntah after makan. Mommies ada tukar ubat lain ke, kalau tak boleh makan Zincofer tu? (Tanya dulu pengalaman mommies, nanti saya refer doktor) Thank you :) #pleasehelp #firstmom

15 Balas

Sy awal awal pun mmg akn mual muntah2. Doctor advise makan sebelum tidur… pastikan perut kosong ya sis. Lagi elok makan dgn air sunquick w/o sugar. InsyaAllah lama2 ok. Serasi dgn badan dia akan jd biasa je. Awal2 je mmg kita akan muntah2 mual pening. Tp lama2 bdn dah boleh terima insyaAllah okay.

risau sy dgr ubt zincofer nie😅 rmai yg share xblh telan trus mntah lps telan,pg td sy pegi check up nurse bg ubt zincofer,sblum nie bg obimin,dia sruh hbiskan obimin dlu,nti hbis bru mkn zincofer,nurse ckp try mkn pg dlu,klau rsa xblh nk mntah mkn mlm sblum tido 2jam lps mkn..

saya pun sama juga sis. dah telan, tak sampai 5 minit terus keluar. bau takde pulak masa makan. okay je. cuma dah masuk perut terus out. doktor tukar bagi ubat lain. takbagi makan maltofer sebab kalau makan tu, kena sekali 3 biji katanya. better terus tanya doktor je.

Saya pun doktor bagi zincofer. Tapi doktor dah pesan awal² incase kalau muntah telan zincofer, pergi farmasi beli maltofer. Alhamdulillah maltofer okey siap perasa coklat. Makan macam vitamin biasa sebab kunyah je. Apa² pun kena tanya doktor dulu tau

kalau bau je memang rasa nk muntah. so everytime nak makan zincofer saya akan makan sebelum tido lepas gosok gigi dan try tahan nafas. alhamdulillah so far it works for me sbb bila tahan nafas time nk telan ubat tu tak bau apa

Saya pun baru dapat ubat zincofer dari kk. Alhamdulillah dah masuk hari ke-5 makan so far Okay. Cuba ambil ubat tu dan minum bersama bancuhan air juice without sugar spt orange sunquick. Itu tips dia. Boleh cuba 💜

boleh cuba minum dgn air sunquick..kalau xberkesan boleh minta doc tukar ubat..sebab xde makna pun mkn lpas tu muntah..zat xmasuk dlm badan..

sama mommy . saya pun mcm tu juga . asal sdah makan ubat zincofer tu rasa mual dan tidak selesa . sya pun bpikir nak tukar ubat ni.

Assalammualaikum mommies, sekrang saya pregnent 15 week dan mengalami keguguran rambut yg banyak. Adakah normal ?

2y ago

wslm..normal sis..sy share pengalaman kwn sekerja sy ye..masa dia preggy anak kedua smua rambut dia gugur..means smpi botak akhirnya..tp lepas bersalin alhamdulillah rambut tu tumbuh semula mcm biasa..anak pertama n ketiga dia ok je..yg kedua tu je jd camtu..

sye tukar ubt lain, mkn 3 4 hari muntah je, terus pg kk tukar ubat. nnti nurse bgi ubt lain.