Sangkut GDM sudah

Rabu minum air gula. Hari ni result kuar nusre bagitahu sangkut. Isnin kena BSP dah. Ibu2 ada,sangkut GDM tak? 13 weeks. Sebelum minum 5.0 Selepas minum 8.0

Sangkut GDM sudah
40 Balas

saya kongsikan pengalaman saya sangkut GDM,masa pregy anak sulung. 10 malam dah start puasa. besok tu pi minum air gula. Skali dpt result,nurse kata sangkut. bermulalah episod BSP 1 hari 4 kali. jenuh kau 😅. setiap bulan buat BSP, result okey je. antaran 4 hingga 6. tak pernah naik. tak ada pun makan ubat/insulin. sampailah kandungan saya 7 bulan,kali ke 3 jumpa docter pakar,docter tengok result BSP cantik je. dia tanya,mcm mana boleh sangkut masa minum air gula. sebelum puasa jam 10 malam ada ambil makanan dan minuman apa? saya pun cerita lah,yg saya pi beraya,boleh dikatakan semua rumah dihidangkan air gas. saya pun minum air gas tu 😅. dicter tanya,sedap tak? saya pun cakap lah sedap 😂. dan docter terangkan,setengah cawan kecil air gas yg kita minum,kita perlukan 1 botol besar air putih untuk hilangkan gula dlm darah. bayangkan kalau dah bercawan² kita minum? sungguh no,masa tu mmg tak ada ilmu langsung. yelah,zaman² tu tak aktif sangat dgn sosmed. kesian aku 😂. astu docter pakar tu buat surat dah suruh saya bagi pada kk tempat saya checkup setiap bulan. tiba hari yg dinanti,nurse baca surat tu dah dia bagi tau yg saya tak perlu lagi buat BSP. Ya Allah,seronok sangat rasanya 😂. kandungan ke dua dan ke tiga, Alhamdulillah minum air gula tak ada sangkut. tapi kena jaga makan jugak ni,takut berat naik banyak kang kena minum air gula lagi..semoga Allah permudahkan segala urusan kita ye ibu².. Aamiin Ya Rabbal Alamin 🤲🏻❤️

saya pun GDM, sangkut masa 9 weeks..last kena insulin,bsp 2 minggu sekali sampai bersalin..lepas bersalin,baby terus highpo sebab gula tak de..dia dalam perut, bergantung pada insulin badan kita, jadi badan dia tak hasil insulin sendiri..lepas 2 kali cucuk,dah ok..kena radang paru-paru,on antibiotik seminggu di NICU... dugaan selepas bersalin...apa pun,puan kena kuat, jangan stress, ingat baby,jaga makan demi baby...

Sy pn sngkut gdm.. Puan jga pmaknan & ikut nsiht pkr pmaknan.. Insyaallah gula puan akn trkwal n x perlu on insulin.. Sy dlu gdm on diet sj sbb doktr pntau gula sy 2 mgu skli smua OK.. Sy beli mesin Cek gula tu utk pntau sndri drumh.. Alhamdulillah sy bersalin ikut due 40 week,, x perlu 2 mgu awl.. Berat bby 3kg 😊

adoiyaii..kesiannya puan..sy cadangkan beli badam byk2 utk jadikan snek..baik utk tulang n otak baby n mesra gdm..semoga semuanye elok2 saja insyaAllah..sy pun bekas ibu gdm, skrg dh ok xde kencing manis dh..tp masih test gula@bsp sendiri hari2 sbb takut berulang..beli mesin accu-chek instant, dh 2 tahun dh pakai mmg berjasa dia ni hehe..

maaf tumpang tanya . mcm mne kita nk twu kita sangkut gdm ke x . mmg dorg akn call kita bg twu ke atau next app baru dorg bg twu ya? sbb 2 mggu lps mnum air gula . Risau jgk klau sangkut ke apa 😅 kwn bg twu dorg akn call.. tp sy risau pulak klau mmg ade yg time next app baru bg twu..sy risau sbb sy ni obesiti . #firstbaby

saya pun sangkut GDM mase 12 weeks. masa tu berfikir je . sedih sangat. tapi positif kan diri. inshaAllah takde apa. memang penat kena buat bsp. tapi pembawakan budak je tu. biase nye lepas bersalin takde dah kencing manis nye.

Saya memang dm dari pertengahan 20-an lagi. Haritu cek bsp alhamdulillah semua okay. Doc n misi cakap biasanya kalau pesakit memang dah ada dm ni susah sikit nak lekat. Tapi lepas 3 bulan nikah alhamdulillah lekat 😅. Sekarang kena pantau gula jela n kawal pemakanan

2y ago

Aah ya sis. Saya memang dm dari usia muda 😊

citer bab GDM Sy la paling takut sebab pemakanan anak ke4 ni lebih kepada Manis. selagi xmnum Milo hidup tak de tenaga Sy punya mind set. tp alhamdulillah sblm 4.6 lepas minum air gula 5.8... tp sekarang dah beringat dah sbb Sy ngndung umur tua😥

Saya sangkut gdm masa pregnant anak no 3..tapi alhamdulillah tiap kali buat bsp tak pernah merah..yang penting kena jaga pemakanan..lepas bersalin pun dr check juga gula baby dengan ibu..alhamdulillah dua2 lepas dan boleh discharge after that..

saya pon sama sangkut. mula² tu sedih laa jugak. tapi lama² positifkan diri. mungkin ada hikmah apa yang jadi. sebelum minum 5.1 selepas minum 6.0. sangkut masa sebelum minum disebabkan satu angka. sangkut DGM masa 20 weeks

2y ago

hmm tak pasti mungkin pembawakan anak atau cara pemakanan masa pregnant. sbb saya suka makan n minum manis² sebelum check gula tu. sbb tu laa sangkut rasanya