Buat Buku Pink

Hi all. Nak tnya, kandungan saya dh masuk 3 bulan lebih. Tapi tak buat buku pink lagi. Time 5 weeks dulu dah pergi klinik kesihatan, tapi diorang kata too early. Then they gave me tarikh baru which is semalam. But semalam tak boleh datang, so this morning pergi klinik kesihatan lagi. Saya faham, mereka ramai, so nurse bagi tarikh baru untuk buat Buku iaitu 24 July. Kandungan time tu dah nak masuk 4 bulan. Persoalannya, since sy tak tahu macamna kondisi sy spanjang mengandung, ada tips tak untuk sy trus amalkan gaya sihat. Pregnancy sblm ni sy selalu hb low, and ada history premature baby. Sekarang, saya selalu jugak terasa nak pitam, and bila duduk lama tiba2 bangun, memang akan rasa melayang. I don't know what should I do. Any supplement or tips? Thank you

14 Balas

Mcm sy pun buat bk pink pun ngam2 kandungan 3 bulan.. cuma sy nasihatkn awak jaga pemakanan, mkn pun mknan yg berkhasiat ya.. Dptkn nasihat klinik biasa dulu..sementara tu depa akan bg ubat folic asid n nanti dh sampai time check up depa akan ganti ubat lain..kalau awak nk scan kt klinik biasa pun boleh sbb nk tau keadaan baby camna..at least awak x susah hati..

5y ago

Dah minta pagi tadi sis untuk awalkan. Tp dorg kata dh full sgt. Huhu. Xpela. InshaAllah Sy Cuba jaga baik2. Doakan sy ya. 😊

erm.. boleh pergi farmasi... makan asid folic dgn obimin or mana2 vit yg sama fuction dgn obimin... blh ty dekat farmasi. sebab saya pun x mkn ubat yg kk sediakan.. pastu boleh la g klinik swasta utk scan baby... tgk perkembangan die sambil2 ty doktor tu makanan yg sesuai

5y ago

Okay sis. Noted. Thanks for ur advice. 😘

Sye pun pernah hb low. Sye makan iberet folic acid dan minum susu hi goat. Alhamdulillah kandungan dah 37w, hb still maintain 11 dan ke atas. Lgi, awk boleh makan jambu batu setiap hari. Kita ikhtiar je. Harap2 hb awk cantik nanti 😉

5y ago

Kalau x dpt telan susu takpe. Cari supplement utk kalsium. Kalsium penting utk baby. Mcm sye, iberet mmg ada calcium jgk dlm tu. Cuma sye tambah dgn supplement shaklee ostematrix 3 tablet/day

Mmm..hb rendah tu.. Makan pagi,10am,lunch ptg n mkn mlm jgn miss.. Mkn dlm kuantity sedikit.. Kawal makanan manis2.. Lebihkan buah2an n sayur.. Jgn lupa minum air byk.. Soal lambat cepat buat buku xpe.. Janji bila checkup result puan cantik..

5y ago

Okay puan. Terima kasih atas tipsnya. InshaAllah sy jaga pmakanna sebaiknya. 😊

alamak lmbtnya nurse tu bgi appointment ..kesian sis...smoga sis kuat...for me sy amalkn jus mamariam ne...beli kt shopee pun ada...hrga rm45.++ je...n sgt mmbntu sy...xda alahan...hb sy normal...sis cuba la klau sesuai dgn sis

5y ago

wahh struggle sis nk kejar masa tu...apa2 pun smoga sis brtabah n jaga ksihatan juga ya...😘

Sama dengan saya, sis. Selalu rasa lemah walaupun kandungan dah nak masuk belasan minggu. Untuk kurgkan lemah dan loya, sis kena sentiasa makan x kisah buah atau biskut kering (sentiasa mengunyah) untuk kekalkan kecergasan badan.

5y ago

Tula. Sy pagi2 naik train. Mmg slalu xdpt seat. Rumah ke ofis 1 jam guna lrt. Klu xlarat sy duduk je kt lantai train tu. Huhu. Sbb awal lg. Perut pn xnmpk lg. Org xtau kite pregnant. 😅Tp tula. Mmg setiap masa mngunyah je.

Kalau sya jadi sis, saya akan pergi klinik swasta luar dulu. At least ada pantauan dari doktor, and selalunya g&a akan bagi ubat yg sesuai utk kita. Always take your folic acid and other vitamins ya mommy.

5y ago

Yes mommy. Sy mmg stakat ni check up swasta je. Tp dorg x cek hb and everything. Just cek baby. Alhamdullillah okay. Tp tula. Still perlukan Buku pink. Sbb sek sok nk bersalin gov je. Hehe.

Ade x misi bg ubt2 utk tme preggy?ubt2 tu elok dan pitam tu bhya sbnrnya..Kne g klinik gtau ap mslnya bru nurse ambik kisah..jgn tgu oppointment je..Ade ape2 trus rjuk sb hb nie xboleh bt main2 taw...

5y ago

Nty tnya sb bhya jga xcek kndungan..Ptutnya klu kt klinik dia suh buka buku cpt2 walaupun preggy bru sbulan ke..sb nk pntau ibu n anak...

Alah lbtnya sis..sy kandungan dh 5weeks dh bukak buku pink dh..tmbh pula sy hb low,ada darah tinggi wlaupun kandungan ni first pregnancy..memg rsa nk pitam slalu..nurse bg ubat vitamin ok la ckit..

5y ago

Tu la. 2nd pregnancy sblm mmg awal2 sy kena refer hospital gov trus. Sbb ada history prem baby. Tp ni, cane nk trus ke hospital gov ea. Referral letter xde

Sebaiknya mereka buat cepat untuk buku pink untuk cek keadaan baby. Sis amalkan supplement iberet sis. Dan makan setiapp hari. Dan jangan bagi perut kosong. Dh boleh minum susu untuk calcium baby.

5y ago

Mungkin nurse kurang.. Setiap nurse diorg ada jaga patient dia sendiri sampai la bersalin.. Lambat xpe..asalkan puan konsisten jaga pemakanan..