Ingin Tahu First time pregnancy

assalamualaikum mom smua. sy 1st time pregnant. nak tanya, saya first day last period tarikh 15/7. pastu saya buat upt 5 sept postitive pregnant. saya dah pergi klinik ibu & anak utk buat buku pink 8 sept, lpstu nurse ckp saya ada buat baby scan tak, saya bgitahu just buat upt and postitive. lepastu nurse tu ckp dtg smula 27 sept ni pregnant msuk 10weeks bru buat buku pink. so klu saya buat baby scan before 10 weeks tu boleh ke? #ingintahu #pleasehelp #firstmom

10 Balas

klau xmau serabut. masa buat test dkat rumah dapat +ve, boleh p klinik kesihatan gov terdekat buat double confirm tp jgn cakap kata nk buat pregnancy test sbb kos bayar xsama, bgtau kata masalah period. dh jumpa doctor bgtau la period dh lewat brapa lama,ada sakit mna2 ka.. satg doctor suruh p buat urine test. dah results kluar betul +ve,jd boleh bwak results tu utk buka buku,so nurse takkan tanya banyak dah bab scan ka,mcm mna bleh tau pregnant ka.. scan paling penting masa 12 week, dari situ bleh tau EDD sebenar berbanding LMP . buku pink tak boleh buka lebih dr 12 weeks.

sy penah jugak macm awak, dtg klinik bagitahu nk buka buku pink masa kandungan 8week, pastu dorg suruh buat appointment dulu, dpt tarikh masa kandungan 12 week.. dgn xde gmbar scan masa buat buku, nurse cuma tanya mcm mana tahu pregnant, sy bagitahu la guna upt je, minggu depan tu jumpa doktor scan, dh nmpk baby mmbesar dgn baik, sekali dgn heartbeat.. fuh tersentuh waktu tu😂

saya hari tu pergi buka buku pink masa 10w juga puan .. sebab kalau g awal memang kadang dorang suruh balik dulu , cuma kena hati2 lah kan jaga pemakanan dan kesihatan dulu sepanjang takda buku pink tu kecuali ada sejarah atau risiko semasa hamil memang kena g awal .. macam saya e-ceaser anak sulung saya pergi terus je alhamdullillah Allah permudahkan urusan buka buku pink terus

boleh je buat scan awal tp biasanya xnmpk pape lg..by 10weeks tu dah ade fetus dan heartbeat,doc dah boleh detect expected due date(edd).. terpulang pd sis,sy buat masa 10w je sbb nak tahu edd betul x dgn tarikh last 1st day period kita..nanti g kk,doc akan scan juga utk 1st trimester ni..

. boleh sis tak ada masalah memang wajid sis pergi kelinik luar buat satu scan lpas tu scan dari luar boleh bawak waktu nak buat buku pink nurse akan tanya ada buat scan ke tak .

boleh buat awal puan. saya tiga2 anak buat scan awal. diaorang just nak double confirm samaada btl pregnant ka x. kadang-kadang upt test boleh buat false positif result.

boleh, utk kepastian.. dulu masa saya first mom pun saya ada buat scan masa tu baru 6week kot.. nmpk kantung jela.. xsalah sis klau nk buay scan..

boleh je sis sebelum scan banyak kan minum air kosong senang dr nak check kantung saya 6 weeks dh nmpak kantung tahniah sis

kdg2 nurse Tanya gambar scan untuk double confirm. sbb period date kdg x Sama tarikh edd disebabkan period x teratur.

Boleh je sis.. 1st time saya buat scan baby 5 weeks 6 days then 8 weeks 4 days