Contributor

Nurul Fasihah, Malaysia

Learning Mom, And Have One Cute Princess

About Nurul Fasihah

Posts(20)Replies(1024)Photos(20)

NO Baby WIPES For Your Baby

Assalamualaikum semua ? Hye mom to be and mommies. Biasanya jika baby anda berak / kencing dalam pampers mesti awak semua bersihkan di sinki kan. Tapi seperti remehkan. Dan ofkos paling cepat guna baby wipes. Tak perlu nak angkat2 baby anda pergi sinki basuh2. . So harini Seha nak share dengan awak semua. Gunalah kapas dan air sahaja untuk pembersihan najis besar/kecil baby anda yang 6m ke bawah. . Jangan guna baby wipes. Kerana baby wipes mengandungi bahan kimia. Perasankan baby wipes mostly wangi. Ada bahan kimia la tu mommies uii ?. Tak kisah la apa-apa brand pun. Tidak elok untuk kulit baby. Ada sesetengah baby ada alergik kulit. Jika guna baby wipes. . Bagi seha baby wipes ni dipakai waktu travel sahaja. Contoh pergi klinik kk. Seha guna baby wipes untuk baby. Tapi mostly Seha guna kapas dan spray air. Kapas terpulang kepada anda yang dah siap potong petak2 atau kapas bergulung dan mommies2 potong sendiri patternnya. . Dan cari spray air yang besar terus or sederhana. . Air bukan. Air paip atau sinki tu ya. Seha guna air yang sudah di tapis untuk spray kepada baby. Ia lebih bersih dan selamat. Jika guna air sinki. Kita tak tahu karat air even nampak jernih kan?. Sedangkan kita minum pun air tapis?. Bagi seha kapas dan spray air ni lebih mudah untuk pembersihan najis baby. Lebih bersih dan tiada bahan kimia melekat di kulit baby seperti baby wipes ?. Seha hanya suggest yang terbaik untuk mom to be dan mommies dan juga baby ?. Terpulang kepada mommies semua ya. . Gambar bawah2 sebagai rujukan sahaja. #NoBabyWipes **pst.. Ohye. Bersihkan bahagian kemaluan anak elok2 tau. Setiap yang tersembunyi. Bukak dan cek. Kadang2 kita tak perasan dan nak cepat. Ini untuk mengelakkan kuman najis masuk dalam badan baby. Dan jadi penyakit lain pula ??. Semoga membantu para mom to be dan mommies. Selamat hari kemerdekaan ??

Read more
NO Baby WIPES For Your Baby
Write a reply

Takut BENGKAK SUSU. ADA Cara Sebelum Berlaku

Assalamualaikum semua Mommies and mom to be ? Seha nak share cara-cara sebelum berlakunya Puting breast/nipple kita dari tersumbat. Sila lihat gambar no.3. Kesan kita lambat mengambil tindakan. Itu adalah dari seorang mommy yg lambat ambil tindakan. Sehingga bengkak susu beliau menjadi susu basi/nanah. So jangan biarkan bengkak susu anda lama2 nanti ia akan bertukar menjadi susu basi/nanah. Dan terpaksa operate dan puting anda akan berlubang. Huhu... Semoga dijauhkan perkara tersebut. Sooo.... Seha fokas kepada mom to be dulu. Jika mom2 to be dah 7 bulan pregnant dan ke atas. Masa ni lah waktu anda sepatutnya mencuci puting/nipple anda ketika mandi setiap hari menggunakan air suam/air mandian. Dengan picit menggunakan jari dan lap puting/nipple anda dengan kain cotton yang lembut dan basah dan bersih. Bersihkan sedikit demi sedikit. Memang sakit ketika picit puting/nipple anda. Bila anda memicit puting/nipple anda. Akan mengeluarkan daki berwarna putih. Itulah punca puting/nipple anda tersumbat. Teruskan picit dan keluarkannya. Jika sakit. Buat pada next mandian. Picit pelahan2 sehingga bersih. Anda bersih kedua2 puting/nipple anda setiap hari dan semasa mandi sehingga anda nak bersalin. Teruskan mencuci InnShaAllah nanti bersalin. Susu badan akan senang keluar. Dan tips jika bengkak susu. Ini tips dari nurse yang ajar Seha ya. Waktu tu memang bengkak susu sangat2. Dah la tak ada breast pump. Jika ada memang membantu lah. So waktu tu Seha pump guna tangan. Huhu. So korang prepare lah pump susu siap2 bawa ke hospital. So jika berlaku bengkak susu. Ambil satu kain cotton. Dan air panas suam2. Celupkan kain tu. Perah dan tekap breast anda yang bengkak dalam beberapa minit. Rasa legakan?? Selepas itu. Cepat2 Buat urutan pada sekeliling breast yang sudah ditekup dengan kain panas tadi. Urut2.. 360° sehingga anda rasa breast anda kurang mengeras. Try picit lihat susu dapat keluar atau tidak? Boleh lihat next picture / gambar no.2 sebagai panduan. Jika tidak keluar. Panaskan balik kain tu dengan air panas suam. Dan tekup untuk beberapa minit. Selepas itu urut dan try pump susu badan anda. Menggunakan tangan atau breast pump. Ada kakak hospital tu kata elok beli pump susu ada dua botol ada pump. Sebab bila kita pump susu belah kanan. Belah kiri keluar juga. So terpulang pada mommies2 ya. Gambar contoh di gambar no.4. Semoga membantu. InnShaAllah ? #bengkakSusu #adasolusinya #semogadipermudahkan

Read more
Takut BENGKAK SUSU. ADA Cara Sebelum Berlaku
Write a reply