takut nak bukak buku pink sebab pregnant anak luar nikah

dah 12weeks tapi taktahu nak buat apa sebab first time. so takut nakgi klinik. and tanak parents tahu. but i love this baby hmm lately asyik nangis sebab risau

15 Balas

bila awak berani buat hubungan sex sebelum nikah means awak dah ready utk hadap masalah besar jika awak pregnant. semua org tahu,subjek sains pun dah diajar bab hubungan sex tu mampu membuat wanita pregnant. sepatutnya rasa takut tu tak wujud dlm diri awak. benda dah terlanjur dah pun, bukan boleh undur balik dah. nak tak nak terus kedepan saja. awak ada anak nanti awak akan paham perasaan mak ayah awak. awk lebih tahu isi hati mak ayh awk mcm mana. jgn dengar la mulut2 puaka cakap, sampai kiamat pun tak habis. nurse dkat klinik pun kdang takda masa nak fikir kawin or tak yg penting follow up tak penah miss & dengar nasihat dorang.

Hi sayang, dont worry nurse and doc takkan judge awak. Dorang akan buat macam biasa je sebenarnya. Cuma dekat bahagian suami tu if awak nak tulis nama pasangan awak dorang akan tulis pakai pensil dulu if awak dah nikah dorang tulis pakai pen. And if awak taknak tulis nama pasangan awak pun takpa. Seriously dorang akan layan awak sama je macam semua ibu ibu. Dont worry ok sayang, dont cry dah tau!! Sayang baby awak, dia excited nak jumpa awak. Awak pun kena try the best ok sayang ❤️

rasanyaa sesape yang ngadungkan ALN mesti akan rasa perasaan gini termasuk saya 😂 btw jangan takut, pergi je kk buka buku dulu. kalau tanya kenapa tak isi nama lelaki. kata je singleparent. nanti time buka buku cete je betul2 dengan nurse/doc. in shaa allah diaowg takkan marah kutuk etc. selagi boleh rahsia, rahsiakanlaa. tapi lambat laun family mesti boleh tau. tapi seeloknya cerita je. btw semoga segala urusan dipermudahkan.. saya salah seorang yang ada anak ALN.

if sis malu pergi klinik kerajaan, pergi maternity centre ke untuk buat check up..moga urusan sis dipermudahkan ya. kuatkan semangat, jangan stress n banyak nangis. kesian baby..baby nak membesar dengan sihat..untuk parents sis, cuba beritahu pd salah seorang dulu yang boleh memahami sis..sme ade ibu, ayah atau adik beradik..mungkin keadaan akan kalut sikit, sebab terkejut. tapi percayalah..u need support from your family. think about your baby kay dear..

Think about ur baby health sis....juz think positive...mna thu u can get smngt atau nasiht atau support dr pihak kesihtan tok u n ur baby sbb org mngndung ni bnyk memrlukan bntuan dr emosi

Jangan takut adik..pergi je klinik buka buku… Lepastu terus terang dgn famliy… In sha Allah ,famliy akan terima walaupun sukar untuk terima pada mulanya…

beranikn diri gitau family n p klinik utk kesihatan baby... berani buat berani tanggung... lebih baik gitau sndri dripada org lain nmpak perot mbsar nnt..

boleh aje sis...pergi aje ke klinik..nnt tanya prosedur macam mana..tiap org buat kesilapan..bezanya ialah macam mana kita nk setel cara baik

bertaubat dan insaf, jgn ulang kesilapan yg lalu,baby tak bersalah, mak dia yg pendosa, baby kena syg dan segera ke klinik ye

Jangan takut g klinik. Kene cek juga kandungan takut ada apa apa risiko pada baby and ibu. Semoga dipermudah urusan