nak tanya dan meluah 🙏🏼 hanya kita ya 🥺

hai, sekarang i preggy 7 months tapi the whole family tak tahu and i tak share dengan orang. (if you know you know) jangan kecam ya . saya taknak gugurkan mula mula dulu. rasa sayang but perut i tak nampak sangat since i pun memang berisi so maybe orang tak syak apa apa. the father of this baby sentiasa ada dengan i. so apa apa i checkup dengan dia je. tapi now, i taknak org tahu so is there any possibilities i dapat lahirkan this baby without pengetahuan mereka? i tahu dah buat salah tapi i taknak mereka tahu. should i stay anywhere buat masa sekarang sampai due? tapi nak bagi alasan apa i dh buntu sangat sangat.

25 Balas

dia mcmni kalau tuan tanah ni beragama islam apa sy blh nasihatkan better bgtw family .sbb dh 7 bulan dh tu.dan lg satu bersalin ni bukan sesuatu yg mudah dan ia berisiko libatkan nyawa tw..waimah mcmne sorok pun contoh la ni bukan sy doa sis yg tak baik dan takut2kn sis... tiba2 tuhan uji sush nk bersalin sbb tak mintk maaf dkt parent..parent tak tw..lepas tu tiba2 kena stay icu lama ke sbb alami tumpah darah nnti mesti parent tercri cari mana ank aku ni..tak dpt nk ctc..parent akn jd risau mau parent report polis jd isu org hilang.. dia risiko byk tw ms bersalin nnti.. mana tw tiba2 hilang ingtn sbb alami tumpah darah byk..mcm mmbr sy dlu dia tumpah drh ms bersalin smpai terpkse msuk icu ya dan hilang ingtn sbb doc bg highdose drug tuk rawat dia slmtkn nyawa.bf ni dia blh tlg takat smpai mcmtu je.. bila nnti dh libatkn nyawa..kita meninggal ke n etc ...hsptl polis akn cri fmly juga tuk sahkn .. bukan blh main lepaskn mcm tu je sorok2.. sy mintk maaf jika apa sy kata ni buat sis dan yg lain2 mrh dan berkecil hti serta rs mcm sy kecam buat sis stress...tp sy nk sis pk ke depan apa effect dia jika tiba2 tuhan uji dan kita tak bernasib baik dan kantoi ..nnti jd lg bsr isunya bukan kecil2 isu..jd isu bsr ..time tu nk nyesal dah undo tak blh dh..baik sblm terjadi cuba selesaikan secara baik bersemuka dan berterus terang.malu mmg malu..tp nk xnk kena hadap..ni br malu dkt dunia blm dkt akhirat lg .maaf jika kata2 sy ni menyakitk. hti sis...hrp dpt maafkan sy dan jdkan ni pengajaran.. jika sis beragama islam buat solat taubat + taubat nasuha sblm pintu taubat tertutup buat solat taubat asap.. serta sy nasihtkn sis ni mcm saudara sy dan mcm adik2 pd sy..hrp dpt terima nasihat ni dgn hati terbuka..t8 care dan mg dpmudahkan segalanya aamiin

hrm, tapi nak sorok smpai bila sis . Sbb nanti baby tu membesar jugak ksian. Suatu hari nanti keluarga kena tahu juga. Takkan dh besar nanti awk tk nak jaga dia pulak. saya ada ahli keluarga mcm ni jugak, dah 5 bulan lebih baru dia nak bgtau yg dia pregnant. Masa tu pun sbb perut dah start nampak. Tak boleh hide sngat. Mula2 kta smua tak syak apa2 pun sbb badan dia kurus, jadi tak nmpak baby bump pun. Tp bila dah 5 bulan lebih dah start membesar, tu yg dia cepat2 bgtau. Marah mmg marah, tp nak buat macam mana. Benda dh jadi , baby dh mmbesar dh pun dalam perut, berdosa jugak nak sruh dia gugurkan. Jadi kta smua redha je lah. Tak marah dia sngat, yg penting dia jujur dan tak lari dari rumah. Kluarga mana tak syg ahli kluarga sendiri kan? Boyfriend awk tu nak btggungjwb tak? kalau mcm kes family sy ni dia mmg nak btggungjawb. Tp ambk msa jugak ktorg nak fikir bagi kwen ke tak. Tpi last2 kesian tgok, ktorg bgi je la kwen. Skarang baby dah lahir, dia dah jadi anak buah kesayangan dah , apa dia nak smua kami beli 🤣 awk jujo je lah dgn family tu. Skjap je marah, tahan je . Kalau nnti dorang suruh kwen dgn bpak baby tu jangan laki tu pulak tak nak. Masa tu baru awk nak nyesal. Klau dia nak alhamdulillah 🤲🏻 Nak tgok sjauh mana laki tu syg awk, awk ajak la dia kwen.

Bersalin gov ke? Waris kena ada waktu discharge nanti since awak takda sijil nikah tak kisah lah pakcik ke makcik ke & even awak dah lebih 18 tahun. Kalau the father nk mengaku sedara tu takut menimbulkan syak wasangka staff JKM pula. Ni situasi saya dulu kt hospital Ampang. Yg discharge kakak tp dorang nk tengok bukti mmg kakak like ic & surat beranak. And yes mcm perlukan ruang utk stay anywhere sebab saya 9 bulan perut besar gila takleh sorok dah. Few years later saya kahwin diberi rezeki bersalin swasta. Mmg mudah sgt proses dorang tak tengok sijil kahwin pun, terus mintak no suami je as emergency contact & dia tak tanya pun suami tu siapa abg ke adik ke 😅 Tp kan sis better ada lah wakil dari family sis yg tau kalau2 sis takmau parents pun. Bersalin ni melibatkan nyawa. Lelaki tu takda pertalian apa dgn sis, kalau jadi apa2 ke kan dia boleh lari. Selagi tak kahwin dgn laki tu jgn harap laa kita betul2 mengenali dia. And lg 1, time kak ipar saya bersalin dulu, abg balik rumah ambik barang hospital tak cukup then otw semula hospital dia kena langgar sampai patah riuk. Mujur family tahu & ke sana. Dan mujur panjang umur abg. Fikir 20x jauh ke depan tau. Jgn laa harapkan laki sorang

Pilihan pertama taubat nasuha. Pilihan kedua you kena ajak laki tu kawin, if dia setuju you kena bagj tahu parents you perkara sebenar. Kawin ASAP, walaupon nnti anak you tak boleh di bin atau binti ayah dia. At least untuk you buat sijil lahir senang sikit lah urusan you nanti. pilihan ketiga, kalau lakitu taknak kawin you still kena bagi tahu family you. Lebih baik dorang tahu sekarang, daripada tahu masa you dah nak bersalin, at least ada masa untuk you and family handam apa yang dah jadi. Apa pon yang terjadi lepas bagj tahu ,you kena hadap demi anak you. Fikirlah masa depan anak you, you kata you rasa sayang kan. Jadilah kekuatan untuk anak you nanti,doalah dengan hadirnya anak you, melembutkan hati parent you untuk memaafkan you. Apapon Allah sebaik baik pengampun, dan sebaik baik pendengar. I harap moga Allah beri you kekuan untuk you hadapi ujuan yang mendatang. Cari lah kekuatan untuk bari tahu sekarang, masih belum terlambat. Semoga you sihat selalu, jadikan lah kesalahan lalu sebagai pendoman untuk you jadi ibu yang bertanggungjawab, kuat dan sabar. Tatap muka anak you nanti, dia langsung tak bersalah. Semoga anak you membesar dengan disayangi semua orang 💕❤️

Bnyk2 fikir kedepan sis. Lg 1 bialah 1 dosa tu dh berat jgn ditambah lg dgn dosa menipu. Lg ajak pulak org lain bg idea mcm mna nk tipu betimpa2 sharing dosa sis. Maaf x marah cuma mengingati bersama. Pd sy sis trus trang pd family atas sbb keselamatan sis dan baby. Laki tu xde pertalian pn apa2 jd die cabut dulu lngsung x kesan ape kat die. Kita ni nnt bertarung nyawa sebelum bersalin semasa bersalin selepas bersalin berat tu sis. Family ni mmg akan marah tp sis tadah aje lah. At least apa2 jd selepas tu ade yg bersma sis. Taubat nasuha sis semoga dgn taubat ni urusan sis selepas ni Allah mudahkan tanpa jangkaan sis. Semoga sis sentiasa memilih jalan yg betul walaupn sukar ya sis. Kuatkan iman dan hadapi dgn sabar ya sis.

1mo ago

Parents sis mmg akan marah n kecewa. Berita yg sis sampaikan pd diorng nnt mmg dh berita x baik mst akan sedih sis. Sis kne lah bersedia dgn kesan perbuatan sis ni. Tp baby tu msih xde dosa sis. Rsnya x adil sis nk selamat kn dri sis dgn pertaruhkan baby tu. Hargai nyawa sis. Parcaya Allah ade selagi kita buat bnde baik slagi tu Allah bersama kita. ❤️

Kalau beranak kt swasta rasanya diaorg tak tanya sijil nikah tp nnt nk buat surat beranak kena ada surat nikah kan. Takut nnt baby tak ada surat beranak mcm mana nk urusan hospital, IC, passport, sekolah. Kesian dia walaupun sis nk sembunyi kan dia. Fikir baik2, kalau bf tu bertanggungjawab dia perlu sanggup berdepan gn semua kemungkinan, baik & buruk skrg hingga masa depan. Saya ada keluarga & sahabat kes mcm sis tp diaorg berterus terang & menerima semua yg akan dihadapi. Biar keluarga yg fikir apa nk buat skrg & selepas ni utk kebaikan sis & semua org. Ini dugaan utk sis & juga dugaan buat keluarga. Bukan sis seorang sj diduga, semua Allah dh atur & tentukan. Kita hamba-Nya mmg perit utk terima tp kena redha gn dugaan ini. Senang utk bercakap tp susah utk laksana. Usaha, tawakal tu je, Allah ada gn sis walaupun dh jd mcm ni.

1mo ago

boleh buat surat beranak/mykid cuma bahagian bapa tu dia kosongkan, and takleh nasabkan ayah dia rasanya.

Hai awak… tlg jaga baby elok2 ya…biar kita lakukan kesilapan sekali tp jgn berulang2 kali. Bg sye, awk kena berterus terang dgn family. Anything happen,mereka sudah tahu dan akan bantu. Jgn letak hrapan 100% pada lelaki,dan belum tentu die akan bertanggungjawab spenuhnya pd awak kemudian hari,lebih teruk langsung tidak bernikah dengan awak setelah baby lahir. AWak kuat kan hati, dan berbincang dgn keluarga,inshallah akan dipermudahkan. Mmg berat dan malu,tp itu adalah harga dosa yg awak telah lakukan demi masa depan anak awak. Tlg jgn tinggalkan atau bunuh baby yg xberdosa. Mereka wujud pun atas kesilapan awak sendiri, dan jadi manusia yg kuat dan bertanggungjawab. Dan terakhir, tlg buat taubat nasuha, awak nk bersalin melahirkan zuriat berdepan dengan maut,mudah2an allah permudahkan jalan awak.

hi mommiess , sy pun mcm awk jugak at first xnak bgtau family, boyfrenn i yg teman tiap kli nk pgi bklinik tiap bulan baby dh nk masuk 8 bulan bru kakak perasan i preggy.. then kita cerita prkara sbnr dkt fmly masa tu bru i rasa lega sangat sbb drg still support i 🥹 drg tnya knp x jujur dr awal bole drg jaga , msa tu i rse mnyesal sgt xjujur ngn dorg and now tggl tggu hari bersalin je lagi , syukur sgt dpt support dr fmly , even kklong pun hdiah kn bju bby 🥺 i hope pntu hati awk terbuka utk jujur je dgn dorg , soal drg marah ke x tu blkg fikir yg pnting skrg ni baby dgn awak sihat and kuat & ddy dia bertanggungjwb ❤️ i know it's not easy tp kita kne fikir kedepan lg especially wktu bpantang nnt🥺❤️ sending u hugs

1mo ago

aww sedihnya bacaa sis at the same time tumpang gembira 🥹 cumanya my sis ni jenis mcm terlalu strict :,) apalagi nak ambil tahu psl saya :,) nak2 kalau tahu perkara ni mungkin akan terlalu marah instead of membantu 🥺 apa apa pun thank you tau ❤️🥹 hugss

plan jangan sampai bersalin je awak. fikir ke depan lagi. kalau takat stay somewhere else sampai due, lepas tu nak balik bawa baby dengan muka macam tak ada apa2 keajaiban yg berlaku ke? 😅 atau sis nak bagi baby pada keluarga angkat? kalau ya, mula cari dari sekarang. boleh contact orang2 yg memang handle kes2 mcm ni, fynnjamal contohnya. jangan baby dah nak due baru nak fikir, nanti dah sayang baby tak boleh tukar fikiran dah. kalau nak jaga sendiri, boleh fikir either nak kahwin dgn ayah baby atau tak. either way, still kena jujur dengan family & baby tetap tak boleh bin ayah dia. moga Allah mudahkan urusan sis ya.

Klu bersalin hospital krajaan confirm dorang akn tau sbb family kna ada, klu blm kahwin lg most probabbly org kebajikan dtg siasat & worst case dorang akn ambil baby tu. & klu ada any complication during labor mcm mna? X smua bersalin dtg2 hospital terus push kluar mcm tu je (Tp hrp xde la). So better bgtau family u sedia. They know what to expect & they can help u. Jgn diam2 mcm tu. Nti jd apa2 & u perlu bantuan dorang lg ssh nk explain. Ckp terus terang u pregnant & go from there. Klu pn u nk bersalin swasta which minimum atleast ready 5ribu, recovery lpas bersalin is not easy.