Duduk rumah dengan mertua

Assalam...sapa pernah dduk dgn mertua? Sy dduk umah mertua, mcm2 jadi 😭😭 dia suka cari salah sy..suami sy plk bkn nak pujuk sy..dia bela lgi mak dia 😭😭 sy prnah bgtau nk sewa umah , dia ckp dia nk dduk dgn mak nye..xnk sewa umah...😭😭 Sy xtahan dh dduk mak mertua sy 😩😩

26 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

saya pun pernah ddk dgn mertua. lepas kawen memang suami ajak pindah. 2019 pindah ddk dgn mertua sbb mertua dah tak boleh urus diri sendiri. awal² niat tu ikhlas nak bantu suami jaga mak dia. nak cari pahala. bila dah ddk sama..Allah je tahu 😭. mulut dia Nauzubillah..dah sakit tapi mulut tak nak jaga jugak. saya tak akan lupe dia cakap saya "sial". dan saya tak akan lupe dia buat anak² saya jadi cemburu diantara adik beradik. dah lah jadi babu,1 hari kena masak 4 kali. pagi nak menu berat siap berlauk. tak da lauk tak selera katanya. tengah hari nak 2 ke 3 jenis menu. petang lagi nak menu berat jugak.. bila anak² dia call,dia burukkan kita. pernah tu suami nak ajak saya dan anak² pi bercuti,suami ajak mak dia,tapi mak dia tak mau. mertua asik lah perli² saya je.. belum lagi dia bilang pada jiran sebelah rumah dia. dia kata saya balik kampung rumah mak saya setiap sabtu,tdor kampung 1 malam. padahal masa tu dah dekat 1 tahun saya tak dapat balik jumpa mak saya. sebabnya tahu tak ape? sbb anak² dia yg lain tak guna. asik lah cakap sibuk je. anak dah besor² gajah oun asik cakap sibuk,mengalahkan saya yg anak kecil² ni,nak jaga mak dia yg mulut jahat lagi. 100% letak atas bahu saya. kalau anak dia yg lain bali pun cuma 1 jam je. sya nak rehat oun tk dapat. serupa lah diaorg tak payah balik. hidup stress dan penat yg melampau sampai buat saya keguguran . masa tu baru lah diaorg kelam kabut sibuk nak tanya keadaan saya. kalau tidak haram jadah tak pernah nak peduli penat fizikal dan mental org. mujir suami saya seorang yg memahami. selalu oesan surih saya bersabar. suami pun serba salah..macam tersepit kat tengah-tengah. setiap hari solat,dalam sujud terakhir saya sebut nama dia. saya serahkan semua untuk Allah aturkan. ditakdirkan Tuhan,mertua saya sekarang duduk dgn anak perempuan dia. baru lah anak² perempuan dia tahu macam mana jaga mak dia. baru dia tahu stress bagai. kalau tidak diaorg asik salahkan saya je sampai menuduh saya ambil barang kemas mil. cukup saya tak boleh terima. berdoa sis.. mintak Allah bantu. Mintak bersungguh-sungguh. Insyaallah, sampai masa Allah akan kabulkan jua..

Baca lagi

Tanggungjawab suami sis untuk sediakan tempt tinggal yg selesa. Sis kena pujuk laki. Sewa rumah dekat-2 pun takpe. Bukan suruh tinggal mak bila duduk lain. Suami kena kerjasama juga. Banyakkan doa sis biar hati suami lembut. Anak lelaki duduk rumah lain pun boleh tanggungjawab kt mak. Memang betul 2 queen tak boleh ada dalam 1 rumah. Banyak mudarat dari selamat. Semoga dipermudahkan urusan sis. Untuk pesanan kaum-2 hawa di luar sana, masa bercinta tu elok bertanya dulu kt partner nanti lepas kawin ada tempat tinggal tak. Mmg ada lelaki jenis ambil mudah nak bawa duduk dkt rumah mak dia. Tanggungjawab pd mak sebagai alasan. Bagi saya, kena ada rumah walaupun rumah sewa je. Bila partner kata duduk rumah mak dia dulu sementara cari rumah sewa, percayalah tu taktik semata-mata. Sbb bila dia da “selesa” bawa kita duduk kt rumah mak dia, mesti dia lupa janji dia nak menyewa. Kawan saya ramai terkena macam tu. Penghujungnya makan hati. Saya bongsu. Suami saya bongsu. Memasing anak manja 😂 tapi Alhamdulillah suami pun fikiran mcm saya nak duduk rumah sndiri walaupun menyewa. Ada privacy, nak merasa susah senang beli barang dapur sendiri. Penting juga partner yg sekufu dlm pemikiran. Masa bercinta, saya amek peluang bincang betul betul planning masa depan. Huhu

Baca lagi

saya tak duduk sebumbung tapi setapak rumah dgn mil..hahah..depan rumah saya rumah mertua saya..rumah sewa ni pun hak milik mak dia(nenek suami) tp tulah..dapur sye dgn dapur dia selang selorong kecik je mcm longkang kecik tu... kadang2 tgh masak ke tgh kt bilik air ke dgr la dia membebel ckp ank dia semua takde tanggungjawab... semua tinggal mak bapak lepas kawen... padahal suami sye menyewa blkg rumah dia je... and anak dia yg kawen baru dua org,abang ipar dgn suami sye..abg ipar pun masih study lagi kt Jordan tu pun ad hati nk kawen...pastu duit habis kt ank sulung dia,manis je mulut minx kat laki kita..bila laki kita terbuat silap sikit dia punya mengungkit malah sumpah seranah "nanti kau ada anak,tahu la kau rasa anak kau buat mcm ni!" ... walaupun x duduk sebumbung,tp bila mood angin ribut taufan dia datang,semua dia hembus kecuali anak dia yg kt Jordan tu...hahahah kita yg duduk bawah lain bumbung pun terasa sbb cara dia ckp tu mmg mcm nk bg kita dgr.... bertabah ya sis... semoga dipermudahkan urusan sis... utk suami sis,suh dia bukak ceramah Ustaz Azhar Idrus tentang nafkah wajib.. mudah2han Allah buka hati suami sis...aamin

Baca lagi

saya awal kawen dok ngn mertua. mulut dia... hmm bukan kita beranak dlm family depa. kita baru masuk. x give and take lansung. kena ikot dia ja. nasib la dh menumpang. kalau brg dia pesan kita cari xdak 3-4 hari tarik muka xsembang ngn kita. depa anak dia elok ja mulut. time anak dia xdak mcm2 kena sound. segala bnda kita buat xkena. pastu kita pndah dok asing pun dia kata kita dok hasut anak dia. anak dia xmau dok asing pun. sedangkan sbelum kawen anak dia mmg dok asing. rumah bujang depa sewa mbr2. xdok ngn dia pun. lanie dh 7tahun kawen dok asing dia ngn anak pmpuan dia sakit hati. sb depa xboleh control life kami laki bini. anak pmpuan dia maki saya mcm2 sb xduduk serumah ngn mak dia. sb lanie dia kena jaga mak dia. mak mentua saya sorg2. tapi anak pmpuan dia pun xmau ambik dia dok sekali dok paksa saya pulak jaga mak dia. husband saya xbg. sb dia taw mak dia mcm mn. kalau mulut dia ok xpa saya boleh jaga. mslh nya mulut dia tu. dh ckp suka pusing2. dgn org ni ckp mcm ni dgn org tu ckp mcm tu.. dh tu maki saya mcm2.. sekarang saya pregnant 8w tapi xbgtaw lansung dekat family blah husband. husband pun kata xpyh bgtaw..

Baca lagi
4mo ago

Bagus sis dan suami. Lebih baik diamkan diri, nanti lagi menjadi jadi. Sis jaga diri dan baby ya. Biar kita penting diri, sebab kita je yang tahu. Jangan berjumpa dengan orang yg menyakitkan hati kita dalam keadaan macam ni. Orang mengandung ni hati sensitive. Takecare ya sis

Kahwin bulan 5 tahun 2022, kjp je duudk rumah mertua, serius tak tahan, pukul 5 pagi terpekik pekik jerit cakp aku tak masak, tak makn apa yg dia masak, tak makn apa yg dia beli. Kembang tekak semua benda basuh pinggan mangkuk semua dlm bilik air, kotor apa semua, masa first masuk boleh la terima lagi, da lama2, eh tgok sama je. Siap kata ada menantu dlm rumah ni goyang kaki je masakk. Ada satu hari to dia jerit2 cakp pasal aku. Cakp anak dia manja kan aku. Da bini kann. Keluar 6 pagi balik rumah mak sendri. Ego tinggi gile wktu to sbbb dia pertikaikn asal aku tak makn laksa yg dia beli. Da aku tak geti makn. Mk apak aku pun tak pernh paksa aku makn apa semua. Mmg betol la wey, cara kita dibesarkan dari famly yg berbeza. Aku tekad tak nk jejak kaki kat sana lagi n aku mintak suami cari rumah sewa. Waktu 6 pagi keluar angkut kain baju dlm beg, seinci pun aku tak tinggal kn, kecewa gila waktu too. Sampaikn kata angkut semua lauk2 ni balikk rumah mak, mengadu la to. Huhu. Aku keluar dlm keadaan aku tak tahu pun yg aku tgh pregnant. Angkut segala beg2 yg berat sbb da marah sggtt sanggtttt da la rumah flat. Alhamdulilah, da duudk rumh sewa.

Baca lagi
2mo ago

Saya 9bulan duk umah mertua. Bukan nak cerita buruk tapi depan lain belakang lain. Anak dia 3lelaki. Saya kawin dgn anak dia no 2. Jadi ada adik ipar laki muda lg. mertua suka tido luar, bilik ada 2 je rumah flat. Adik dia tido bilik sebelah. Memula kawin dh mcm2 dugaan takpe pujuk hati sabar. Sampai mak sendiri makan hati tknk stay dgn dia. Yela kita ikut suami kan. Dah duduk dgn mertua, eh mcm2 cakap belakang kita. Asyik duk dlm bilik je. Dah tu kita je menantu pompan, nak klua kena bertudung bagai. Dah ngam 9bulan dpt cerita dari biras, malam tu jugak kemas kain baju berambus terus balik uma mak saya. Nasib suami dgr kata, ikut je keputusan saya. Saya blah camtu je tak kata pape. Lepas 2hari tu rezeki Allah bagi dapat rumah sewa. Memang bahagia time tu. Alhamdulillah family saya sendiri tolong. Sampai skrg saya masih ingat apa yg jadi. Skrg dh pregnant 4bulan. Dah setahun saya pindah. Kdg ujian kita dpt mertua mcm ni, moga anak2 kita esok hari tak rasa apa kita rasa. Biar anak2 bela

hampir 4 taun sy duk ngn mertua..segala pahit kena telan..keje umh..masak utk ipar2..bile rehat mcm2 d katenya.time peknen kepala pening alahan d kate ikut perasaan ..ank sndri peknen mcm tuan puteri duk goyang kaki.awal2 dah pesan pd sy y die xnk jga sy ngn cucu..balik la sy ke umh nenek sy.akhirye sy bli umh..lepas la sy segala penat lelah sy y xpernah d pandang.cume baru ni sy tumpang sekejap umh mertua sbb suami oustation..sy d sound..mase tu sy sarat dah peknen..lps mngemas..masak sy masuk bilik sbb penat sgt2..sy d sound abs ank menantu die dgr..dia kate asal datang umh aku nk duk dlm bilik..masalhnye xkn sy nk baring kt luar ipar lelaki ramai..tp suami sy xtau sbb die xde n sy xpernah cite keburukkan n mak die lyn sy sepanjang dia xde.sy xtau ape salah sy..mgkin sy hnye menantu..sy mmg dah xde ibu bapa..adik beradik..nenek pn dah xde.sy sebatang kara.kdg nk cite pd suami terang2 die xkn percaya mak die manis dpn die.ape2 pn wak sptt nye tanggungjwb suami cr tmpat lain utk bg awk selesa.ustaz pn pernah kate jgn bawa isteri ke tempat dieorg x selesa dn suke

Baca lagi
2mo ago

sesekali kalau dah start bising macam tu, sis rekod je.. lepas tu bagi suami dengar..

Alhamdulillah, sy sebelum kawen suami mmg pasang niat nak sewa rumah sendri,xnak duk rumah mertua.sbbnya ni la kebyakan akan berlaku antara menantu vs mertua.belum lagi ipar2 duai. kalau boleh suami xnak dorg tahu kelemahan atau keburukan kte,aurat dgn ipar nak jaga, biarla duk rumah kecik pun asalkan berasing.nasib baik suami jenis memahami. n sy pun sama2 la bantu pendapatan suami. duit sewa kami kongsi2 sbb ekonomi tgh xstabil.suami pun bukan jenis meminta2,sy sendri yg nak bantu.dlm hbungan jgn byk berkira ye,xsalah pun nak sama2 perfectkan sesuatu, bincang baik2. tu yg buatkan cinta tu berputik hari2 saling memerlukan,hehe. if mak ayah sakit boleh je dtg jenguk beli kesukaan dorg. melainkan org tua uzur sgt tu mmg ujian duk sekali,pahala besar Allah nak uji,byk bdoa n bsabar. mudahan kita semua dikeliliorg yg baik2..

Baca lagi

saya duk dgn mntua , lama2x nmpklah perangai, klau menantu yng cedera haa mula lah mulut tu bising mcmna nak jangka bnda dah jadi, klau mil kaki terbakar sbb bersihkan lalang boleh pula dia perthankan kebakaran tu yang salah ... bnyk lagilaa klau kitorang jaln beli barang kadng anak aku tak kasi mandi alasan banyk mata rabunla tak nmpkla , bila ank lelaki dia suh mandi kan cucu dia bukn main lagi mandikan walaupun tingl sblah rumh ... taulah sy drumh tu sbgai SR jerr sekali skala bukn selalu punn lgipun kitorng jln tak sedar dah nak mlm, suami yng wasap mnta tlng mandikan anak tpi bnyk alasan , x sabar rumah siapp ... malas layan kadng

Baca lagi

saya hampir 5 tahun usia perkahwinan masih duduk gan mentua..alhamdulillah mentua baik n sporting,, kalau saya sakit dia suruh rehat n dia jagakan anak.. kalau apa² pergaduhan dia akan slh kan anak dia dulu.. dia xakan salahkan menantu dia, bagi dia anak dia bnyak kekurangan...lagi² xboleh pisah gan cucu dia...pernah cari rumah sewa masa kelahiran anak first..mentua saya menangis smpai merajuk dengan saya n suami ..lagi² baru dpt cucu dia ingat kami nak pisahkan dia dgn cucu...hihihi... dpt mentua baik pon rezeki...yang penting sma² bertolak ansur n menantu kene pandai amik hati..

Baca lagi
4mo ago

hihi kan sis....tpi saya situasi ada juga yang kdg² skit aty yang rasa nak keluar rumah..tapi bukan dgn mentua tapi dgn adik ipar..kdg² dia tahu kakak ipar ada 24jam kat rumah..,basuh baju pon nak harap kakk ipar ... kdg² kalau dah skit hati,kita basuh baju suami n mentua jee baju dia biar kan...kalau lelaki xpe ni perempuan...huhuhu .. kita pon dulu penah ank dara berkeja juga ,,rumah tetap kemas... kdg² dgn ipar yang belum khawin buat kita nak keluar rumah walaupun mentua baik sgat...

Wassalam, sy prnh lebih kurang 1 thn. Ada 3 bln berturut2 dia tinggalkan sy sorg kt rumah mertua. Dia xbg sy balik duk dgn mak sy. Mmg tertekan. Dlm rumah tu ada family abg, kkk & adik dia. Ramai & x selesa. Suami sy pn sama akn menyebelahi mak dia wlpn slh. Itu blm lg lynn buruk yg sy terima. Tak rasa mcm isteri. Sis tak boleh ke bertegas pulang rumah family if sis ada family? Ke suami baran juga mcm suami sy. Sabar ye sis. Minta tlg pada Allah dgn solat & sabar. Semoga dipermudahkan urusan sis. Semoga sis bahagia.

Baca lagi