baby gerak

Nak tanya, ok ke kalau kita ketuk/tepuk lembut perut sebab nak rasa gerakan baby kat dalam. Sebab bila baby kurang gerak, sy jadi risau. Bila sy buat macam tu kadang2 baby respons. So nak tau bahaya tak sy buat macam tu. Baby kat dalam kan fragile. Risau juga kalau ada kesan buruk.

12 Balas

Okay je sis. Saya pernah jatuh kerusi masa kandungan 7 ke 8 weeks. Doktor bagitahu, baby duduk dalam kantung tu dengan air ketuban. Jadi air ketuban tu selamat kan baby. Dia macam menyerap hentakan. Kalau tepuk tepuk ni okay je sepatutnya. Saya pun selalu tekan tekan perut supaya anak respon hihi

kalau nak baby gerak minum jus oren or makan coklat. saya dah try minum jus oren. alhamdulillah dalam 30 min dia gerak. kekadang dia tidur. dan awal kandungan waktu tidur dia lama.

Ok je sis.. Sy pun kdg2 tepuk gk.. Sbb xterasa gerakn sgt.. Tgh mlm aktif plk dia... Siang payah nk gerak2 😆😅.. Kdg2 nk suh gerak, sy mkn ais 😅... #38weeks

Sama la.. Itu yg sy ckp dgn husbnd.. Baby klau x gerak.. Buat mommy risau je.. sy pon suka juga tepuk/ ketuk mngusik nk tngok grakkan die.. Harapnya tiada apa2 la..

5y ago

Yess.. Hopefully! Baby ok dan suka je kat dalam. 🙏

Tak ada masalah..jgn je tumbuk..sbb nurse klau buat checkup..dia tekan kuat sikit tau..smpai begolek baby rasanya dlm perut tu..

Okey je sis.. mcm kita main² dgn dia.. sy sllu gk main² dgn baby, kalau x gerak, sy usik² dia.. kalau gerak kuat sgt pn sy usik dia..

5y ago

Jgn risau sis.. sbb sentuhan kita tak direct pd baby, air mentuban & placenta ada..

Sy pun buat mcm Tu gak... Sbap slalunya klau usap2 je Kdg2 bby taknak respon😌

Sy tepuk je,gosok2..cuak kn die diam aje..😅

Sy pun sllu bt mcm tu sis klu x rasa baby gerak.

5y ago

Kann.. Sbb bila ada rangsangan dr luar, kekadang baby respond. Tp bila husband tegur terus rasa serba salah pula nak buat. 😅

Sama mcm sy sbb nk pjuk Dy grk