NurulHsna, Malaysia

Excited to become a mum

About NurulHsna

pam susu, pemanas susu dan beg simpanan penyusuan
Assalamualaikum mommy to be. Boleh tak kongsikan tip pemilihan โ˜ yang mampu milik tetapi kualiti terjamin. Dimana saya boleh dapatkan. Jika sudi berkongsikan persedian ibu2 untuk menguruskan penyusua
..read
Pump susu awak cari yang tubeless and wireless. Saya guna supermamalab.ringan je.. pemanas susu tak penting sangat.saya beli bumbee rm30 tapi tak guna pun.
sembelit
Buah sayur air kosong semua sudah Boleh tak mommy2 kongsikan tip utk kurangkan sembelit sesuai utk lepas berpantang dan menyusu selain bergantung pada pengambilan ubat ๐Ÿ˜ต
Buah betik. Elakkn ambil pisang dan jambu batu sbb boleh menyebabkn sembelit.. Paling mudah.. Pegi je klinik.. Doc akan bg ubt yg sesuai.. Mcm sy, doc bg ubt pelembut tinja, (manis), peluru masuk bwh
..more
Tukar nasi p brown rice
baby carrier dan car seat
Salam mommy2. Boleh cadangkan baby carrier dan car seat yg sesuai untuk baby 2m + .. sedang srvey.. tq-
Baby carrier sy guna tugeda ideal. Utk baby carrier ni better cari soft structured carrier. ๐Ÿค—
Baby adamasa aktif.. adamasa slow je menendang..
Mmg 34w mcm tu ka.. kadang pagi sampai ke malam aktif mnendang.. ni die slow ja.. skali dua dlm sejam je mnendang bnyak.. ๐Ÿ‘‰๐Ÿ‘ˆ
Sya pn mcm tu sis.. skrang dh nk dkat pkul 5,tnggal lgi 2 kiraan.. Baby bgerak je tpi nk tunggu dia kickk tu lama... mybe ruang dia mkin smpit
normal tu..org tua2 ckp klu time dia krang aktif tu hari dia tdo ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜… tp asalkn ckup 10x prgerakan dlm msa 12jam ok je
33w 4d "risau semua rasa ada"
Ramainya mommy yg bkongsikan pgalaman bsalin awal... Prancangan mahu bsalin di kg. Husbnd bksempatan hanta balik hujung bulan nanti..๐Ÿ˜ฃ๐Ÿ‘‰๐Ÿ‘ˆAllahu hanya mampu bdoa dan cuba utk fikir baik2 ja..Wlaupun
..read
Itโ€™s okay sis. I hope everything will be fine
HB naik sikit je.. Kapasiti badan jugak la semakin bertambahnya ?
Hukhuk.. nak kena ambil mkanan banyak zat besi.. bkalsium.. nak kena kurangkan pngambilan nasi lagi.. wlupun da kurangkan makan nasi.. ๐Ÿ‘‰๐Ÿ‘ˆ
thumb image
hmm. Cuba sis makan hati ayam atau minum susu.. insha Allah hb sis naik.. sbb saya dlu Hb sya jgk trun tpi saya minum susu dan bnyk makan hati ayam.. pastu hb sya naik balik.. dan doctor suruh saya m
..more
Nursing pad atau Nursing bra
Mommy ada saranan dalam pemilihan? Dari segi jaminan penggunaan dan harganya..
Sy akan guna breast pad msa keluar rmh sja. Tampal kt baju. Nursing bra tu mmg tak guna la. Klu anak asyik mengempeng.
Kalau saya guna nursing pad ni main tampal je. Xpakai bra. Saya tampal kat dalam baju jadi senang kalau baby nak mnyusu. Itu kalau saya kat rumah. Kalau d luar rumah pakai la bra jenis xda span tp nir
..more
senda suamiisteri..Baby gerak2..
Dok sembang2 dgn suami.. Baby gerak2 ๐Ÿ˜Š.. cakap dgn suami.. Mommy rasa geli pula bila baby da gerak kuat..๐Ÿ˜… Dan suami terus cakap.. "Mommy poyo la.. Nanti bila baby da keluar, mrindu pula.. suruh mas
..read
VIP Member
๐Ÿ˜๐Ÿ˜ okay la tu, dr x aktif bergerak..hehe semoga dipermudahkan urusan nnti โ˜บ๐Ÿ˜‡
Maltofer 2 biji sekali sehari ??
Assalam sis.. Ada tak mommy2 trimster ke-3 yg pernah makan sampai 2 biji sebab HB 10.+.. Dr ckp satu x cukup.. Makan dua pon takpa..
Sy pon makan 2 biji sehari. Tu pon hb naik sikit2 je.. ๐Ÿ˜… Dktr bgtahu max boleh makan 3 biji maltofer sehari. Makan 2 biji trus pagi n malam lagi sebiji..
Saya skrg 3rd trimester mkn maltofer 2 biji sehari, alhamdulillah HB naik cantik je. โ˜บ๏ธ
VIP Member
Ye, pernah. Kalau mommy HB rendah dan susah nak naik, memang doc akan advice makan 2 biji maltofer sehari. Sebiji tak berapa kuat kesan dia.
VIP Member
Wassalam. Sy tak pernah ada pengalaman macam sis, tapi kalau saranan doktor in shaa Allah okay dan tak berbahaya.
air ketuban
Ada tak mommy2 yg bpengalaman.. Boleh terangkan macam rupa/warna air ketuban yg turun tu? Kalau keluar cecair putih sperti susu tapi tidak berlendir tu? ๐Ÿ˜‘
T.kasih sis untuk infonya.. Risau juga sbb ada cecair keluar.. Tapi warna putih susu.. sy baru 28w
Air ketuban tu jernih je . Macam air paip biasa . Kalau dia keluar , dia keluar ikut suka dia even sis tahan macam tahan air kencing tu dia still keluar . Tu maksudnya air ketuban . Kalau sis tahan ,
..more
Air ketuban warna jernih.