NurulH, Malaysia

Excited to become a mum

About NurulH

33w 4d "risau semua rasa ada"

Ramainya mommy yg bkongsikan pgalaman bsalin awal... Prancangan mahu bsalin di kg. Husbnd bksempatan hanta balik hujung bulan nanti..😣👉👈Allahu hanya mampu bdoa dan cuba utk fikir baik2 ja..Wlaupun
..read
It’s okay sis. I hope everything will be fine

HB naik sikit je.. Kapasiti badan jugak la semakin bertambahnya ?

Hukhuk.. nak kena ambil mkanan banyak zat besi.. bkalsium.. nak kena kurangkan pngambilan nasi lagi.. wlupun da kurangkan makan nasi.. 👉👈
thumb image
hmm. Cuba sis makan hati ayam atau minum susu.. insha Allah hb sis naik.. sbb saya dlu Hb sya jgk trun tpi saya minum susu dan bnyk makan hati ayam.. pastu hb sya naik balik.. dan doctor suruh saya m
..more

Nursing pad atau Nursing bra

Mommy ada saranan dalam pemilihan? Dari segi jaminan penggunaan dan harganya..
Sy akan guna breast pad msa keluar rmh sja. Tampal kt baju. Nursing bra tu mmg tak guna la. Klu anak asyik mengempeng.
Kalau saya guna nursing pad ni main tampal je. Xpakai bra. Saya tampal kat dalam baju jadi senang kalau baby nak mnyusu. Itu kalau saya kat rumah. Kalau d luar rumah pakai la bra jenis xda span tp nir
..more

senda suamiisteri..Baby gerak2..

Dok sembang2 dgn suami.. Baby gerak2 😊.. cakap dgn suami.. Mommy rasa geli pula bila baby da gerak kuat..😅 Dan suami terus cakap.. "Mommy poyo la.. Nanti bila baby da keluar, mrindu pula.. suruh mas
..read
😍😍 okay la tu, dr x aktif bergerak..hehe semoga dipermudahkan urusan nnti ☺😇

Maltofer 2 biji sekali sehari ??

Assalam sis.. Ada tak mommy2 trimster ke-3 yg pernah makan sampai 2 biji sebab HB 10.+.. Dr ckp satu x cukup.. Makan dua pon takpa..
Sy pon makan 2 biji sehari. Tu pon hb naik sikit2 je.. 😅 Dktr bgtahu max boleh makan 3 biji maltofer sehari. Makan 2 biji trus pagi n malam lagi sebiji..
Saya skrg 3rd trimester mkn maltofer 2 biji sehari, alhamdulillah HB naik cantik je. ☺️
Ye, pernah. Kalau mommy HB rendah dan susah nak naik, memang doc akan advice makan 2 biji maltofer sehari. Sebiji tak berapa kuat kesan dia.
Wassalam. Sy tak pernah ada pengalaman macam sis, tapi kalau saranan doktor in shaa Allah okay dan tak berbahaya.

air ketuban

Ada tak mommy2 yg bpengalaman.. Boleh terangkan macam rupa/warna air ketuban yg turun tu? Kalau keluar cecair putih sperti susu tapi tidak berlendir tu? 😑
T.kasih sis untuk infonya.. Risau juga sbb ada cecair keluar.. Tapi warna putih susu.. sy baru 28w
Air ketuban tu jernih je . Macam air paip biasa . Kalau dia keluar , dia keluar ikut suka dia even sis tahan macam tahan air kencing tu dia still keluar . Tu maksudnya air ketuban . Kalau sis tahan ,
..more
Air ketuban warna jernih.

positve GBS

Tetiba terfikir 👉👈 ada tips ka mommy2
Makan yogurt asli n kurangkan makan manis. 😁 Tak jamin blh hilang tp bila kurang makan manis mmg keputihan kurang. Nnt dh 4cm doc akan bg antibiotik.

Set berpantang yang bagus dan harga berpatutan

Assalam.. Selamat malam.. Mommy2 boleh share tak set berpantang mana yg ok mengikut keperluan. Tapi harganya berpatutan.. ☺😇
Walaikumsalam
Hari tu sy guna set berpantang chantiq manees. Brand helohana pun ok jgk.
Saya pon masih mencari jgak.. Sblm nie param,pilis,tapel guna sari ayu... Ingat kli nie nak tukar lain plak 😊
Sy beli set jmu jelita sis..
thumb image
Sy pon tgh mncari sis.. 😆

#keepPositive ?

HBku Selalu 12.3 / 11.9... Harini 10.4 Tambah cucuk kancing gigi.. Nurse ajar kira kick baby ☺ Dr tukar ubat ✔Maltofer (iron dan obimin tak jalan wlaupun ambil dgn jus oren)😵 ✔Antibiotik (checkup ha
..read
InsyaAllah semoga semuanya dipermudahkan.. just dgr ckp nurse n doc..

Perut mengeras @ berangin.. sakit

Assalam.. Sy da prgy 24w. Ada tak mommy2 berpengalaman sebegini.. Perut mengeras berangin.. Ada rasa sakit.. Sampai tak merasa pergerakkan baby.. Perlukah sy pergi check out.. Saya da mula risau seba
..read
Masa 25weeks perut saya pun mcm mngeras. Tapi baby gerak je. Doc ckp air ketuban sy mcm byk sikit. Better check lah kot.