Acid Folic

Mommy2 smue.. Sy bru start mkn acid folic bila taw Sy pregnant 8week... G kk nurse bg ubat obimin.. Checkup bulan ni.. Hb turun.. Then nurse tukar zincofer.. Soklannye skrg.. Smpai bila kne mkn acid folic tu?sy risau jdi pape kt baby sbb lmbt mkn acid folic ?

29 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

acid folic ni rmai yg salah tafsir...bila sbut acid folic smua ckp utk ibu mengndung ja...tp klu bg pasangan yg inginkn cpt ank, kna consume bfore pregnant...sy amik folic acid sbelum kwen lg, sbb sy suka derma darah..lpstu smpai 4bulan sy kwen, Allah bg rzeqi pregnant tp xlma, 10w ggur...skrg Alhamdulillah dh 18w..folic acid boleh amik start tau pregnant smpai mggu ke 12 kndungn...dh msuk 13w, Dr/nurse akn tukar kpada zincofer, tp klu xboleh telan zincofer (muntah), akn tukar obimin..klu xboleh gk, tukar maltofer tp dos 2-3 bji stu hari...itu ap yg nurse KK bgtau sy....klu xnk HB drop, better follow Dr n nurse...

Baca lagi

Sy pernah skip folic acid sebulan sebab bz kerja. Tak expect pregnant. Before tu sy ada mkn. Pastu tau pregnant. Tau2 pun dah 9w. Start tau pregnant baru makan balik folic acid. Tak lama. Masuk je 10w makan zincofer. Now dah 23w makan zincofer lagi. Baru td sy buat detail scan. Alhamdulillah bby takde apa2 abnormalities. Risau jugak tak ambik folic sebulan tu masa tu dah pregnant tp sy tak perasan. Tambah pulak masa tu sy ada mkn ubat batuk yg jenis kuat. Tp td bila dah settle detail scan. Terus rasa lega.

Baca lagi
3y ago

Kannn. Sy siap mkn ubat batuk la, ubat tahan sakit la. Sbb masa tu x terfikir pun pregnant. Byk outstation so tak rasa mcm ada peluang lekat bby sbb tak byk bersama suami. Tup2 masa jarang2 bersama tu la yg lekatnya. Bila tau pregnant trus risau fikirkan effect ubat2 yg sy pernah mkn masa x tau pregnant tu. Alhamdulillah detail scan takde apa2. Skrg sy dah 27w.

Saya 20Weeks Pregnant N Hb Low .. Waktu Mula² Saya Pergi Scan Swasta , Doctor Bagi Ubat Acid Folic & Obimin .. Lepastuh Ubat Tuh Dah Habis .. Time Checkup Buku Pink Tuh Kat Klinik Biasa Jer , Saya Cakap Ngan Nurse Ubat Dah Habis .. Tapi Nurse Hanya Bagi Zincofer & New Obimin Jer .. Nurse Tuh Kata Saya Tak Perlu Ambik Acid Folic Dahh .. Camane Ehh ?? Tapi Ramai Kata Acid Folic Penting .. Rusau Pulak Saya ..

Baca lagi
2y ago

Ouhh .. Thank You~

VIP Member

mcm sy, sebelum g buka buku pink, sy memang da mkn folic acid appetton, bile g buka buku, nurse bg zincofer, sy tny folic acid yg tgh mkn skrg ni kne stop mkn dh ke cmner..nurse ckp xpe,continue dulu folic acid yg sekarang smpai abis sbb tkut membazir, bile da abis baru start mkn zincofer...tp mase tu folic acid yg sy da makan tu pun tinggal sikit je la, sbb tu kot nurse suh abiskan dulu...

Baca lagi
VIP Member

sis tgk kandungan zincofer de tak folic acid..klu de cont jer yg kk bagi n tak perlu amek folic acid..folic acid nie bagus sbnrnyer tumbesaran baby n mengelakkan baby jadik spinal bifida..mcm sy pulak mntk ngan kk obimin n dlm 2 sume vit ada termasuk lah ngan folic acid..alhamdulillah hb sy pon ok bile mkn obimin n tak pernah turun

Baca lagi
2y ago

boleh sis..zincofer die supplement ibu mengandung

Kalu sy dlu mase tau prgnant terus mkn acid folic juga wlpun nurse bagi zincofer.. xpenah skip sampai beranak mkn acid folic.. pastu mkn la kerang kdg2 jgn selalu.. mkn jambu batu.. mmg low gak hb bnykak kli..

Saya mkn folid asid dari sebelum pregnant sampai laa skrg tgh pregnant 36 weeks 4 days😊.Alhamdulillah selama mengandung tk prnh ada masalah HB low,sangkut GDM or GBS.Baby pun alhamdulillah sihat2 ajew😊

VIP Member

Makan sampai bersalin sis ... nnt scan boleh npak perkembangan baby, jgn risau sgt ya sis. Jaga makan minum, makan yg berkhasiat ya sis .... all the best for your pregnancy, semoga sis n baby sihat sentiasa.

Saya makan smpai nk bersalin sbb hb trun naik so doc suh continue terus mkn zinccoffer ngan acid folic tu. Bkn pandai2 ye doctor yg suruh..3 bln sblm bsalin baru hb consisten dapatla 11.7 jga paling tinggi.

sy mkn folic acid dri kandugan 2 bulan bru start . inshallah jgn risau . awak akn mkn smpai 4/5 buln je lpas tu dr akn tukar ubat cm calcium vit D /obimin . cm tu . sbb sy pun xmkn folic acid sblum hamil..