Acid Folic

Mommy2 smue.. Sy bru start mkn acid folic bila taw Sy pregnant 8week... G kk nurse bg ubat obimin.. Checkup bulan ni.. Hb turun.. Then nurse tukar zincofer.. Soklannye skrg.. Smpai bila kne mkn acid folic tu?sy risau jdi pape kt baby sbb lmbt mkn acid folic ?

29 Balas

acid folic ni rmai yg salah tafsir...bila sbut acid folic smua ckp utk ibu mengndung ja...tp klu bg pasangan yg inginkn cpt ank, kna consume bfore pregnant...sy amik folic acid sbelum kwen lg, sbb sy suka derma darah..lpstu smpai 4bulan sy kwen, Allah bg rzeqi pregnant tp xlma, 10w ggur...skrg Alhamdulillah dh 18w..folic acid boleh amik start tau pregnant smpai mggu ke 12 kndungn...dh msuk 13w, Dr/nurse akn tukar kpada zincofer, tp klu xboleh telan zincofer (muntah), akn tukar obimin..klu xboleh gk, tukar maltofer tp dos 2-3 bji stu hari...itu ap yg nurse KK bgtau sy....klu xnk HB drop, better follow Dr n nurse...