Folic acid

Hi nak tanya . Apa beza zincofer dengan folic acid ya ? Dulu sy makan folic acid then nurse bg zincofer. Skrg zincofer dh hbis , boleh ke sy sambung makan acid folic balik ?

2 Balas

zincofer ubt tmbh darah yg ada semua vitamin yg diperlukan spnjg pregnancy termasuk folic acid. mkn folic saja tak cukup bila kndungan makin bsr. klu appt dgn kk lambat lg, blh cari kat farmasi luar. nanti bila smpai appt kk, minta misi stock ubat.

klau nurse sy bgtau acid folic tu utk 12 mggu ke bawh .. utk 13 mggu ke atas better consume zincofer atau obimin sbb yg ni lebih baik utk prkmbangan baby .. tpi sy consumw obimin sbb xleh mkan zincofer konpem muntah

6mo ago

betul saya awal2 check pregnant dapat folic acid stock 3 bulan. scan 6w nurse suruh tukar mkn obimin. tapi farmasi salah bgi ubat zincofer, saya mkn smpai muntah2 kena masuk air kt hosp. pstu check kk nurse pelik mcm mana farmasi boleh salah bgi ubat sbb dlm buku pink nurse tulis prescribe obimin. sbb zincofer mmg dos iron tinggi sbb tu awal pregnant badan xleh terima. then baru dpt obimin, makan yg ni ok boleh terima. ni kat rumah ada stock folic acid dgn zincofer banyak tak sentuh pun😂