Acid Folic

Mommy2 smue.. Sy bru start mkn acid folic bila taw Sy pregnant 8week... G kk nurse bg ubat obimin.. Checkup bulan ni.. Hb turun.. Then nurse tukar zincofer.. Soklannye skrg.. Smpai bila kne mkn acid folic tu?sy risau jdi pape kt baby sbb lmbt mkn acid folic ?

29 Balas

InShaa Allah baby okay sis. Saya pun tak consume acid folic sbb alah teruk sampai warded. Banyakkan doa je. Alhamdulillah baby sihat. Skrg 31 weeks dah kurang alah. Sy consume iberet untuk mantainkan hb

Sama macam saya 5 weeks preg baru makan acid folic. Lepas buka buku pink kat KK doc ckp saya tak perlu dah continue makan acid folic. Dia bagi obimin je. Cuba tanya doc atau nurse kat KK awak tu

4y ago

Sama Macam Saya. .

Sy skarang 18 week 3 jenis ubat sy mkn haha . First dulu d bg acid folic , pastu abimin . Dan skrg Acid folic , zincofer dan 1 lg warna kuning xtau apa namanya . Telan 3 skali dlm 1 hari.

Ikut apa yang sy bace acid folic penting untk kehamilan 3bulan pertama , selepas pada tu nak stop pun blh tp kk tmpt sy dlu dia bg smpai kita besalin ..

Sis jngn risau..sy start mkn asid folic msa kndungan dah 20weeks syukur baby kluar normal dan sihat..

Sy pun dulu hb low...doktor suggest makan iberet..alhamdulillah ok makin naik from month to month

Maaf sis nk tye sikit sis mengandung 2 bulan kn ..perut sis mseh lembut ke atau dahkeras sikit ..

5y ago

Hihi.. Ye xpa.. Mmg excited kan nk tunggu perut ada rasa kan.. Hihi.. Take care

Biasanya saya 3 bulan pertama jer..selepas tu baru klinik bg obimim dan B complex😊

5y ago

Makan sebelom hamil pun bagus..tp saya mkan selepas tau hamil..😂😂

sy pn 8weeks..tp nurse kata hujung bln Bru buka buku..folid acid pn xbg lg..xpe ke

4y ago

Sis kena refer doc... Sy pn sblm preggy mmg ada ambik vit c. Since tau pregnant sy stop n ambik folic acid je. Sbb takut nk memandai2 ada effect plk nnt kan.

Acid foloc kan bagus sis.....tmbh darah semua..better trus kan smp nk bersalin...

5y ago

Folic acid bkn utk tambah darah sis.. dlm iberet / zincofer / maltofer semua dh ada folic acid. Xperlu mkn secara berasingan..