Acid Folic

Mommy2 smue.. Sy bru start mkn acid folic bila taw Sy pregnant 8week... G kk nurse bg ubat obimin.. Checkup bulan ni.. Hb turun.. Then nurse tukar zincofer.. Soklannye skrg.. Smpai bila kne mkn acid folic tu?sy risau jdi pape kt baby sbb lmbt mkn acid folic ?

29 Balas

Sy pernah skip folic acid sebulan sebab bz kerja. Tak expect pregnant. Before tu sy ada mkn. Pastu tau pregnant. Tau2 pun dah 9w. Start tau pregnant baru makan balik folic acid. Tak lama. Masuk je 10w makan zincofer. Now dah 23w makan zincofer lagi. Baru td sy buat detail scan. Alhamdulillah bby takde apa2 abnormalities. Risau jugak tak ambik folic sebulan tu masa tu dah pregnant tp sy tak perasan. Tambah pulak masa tu sy ada mkn ubat batuk yg jenis kuat. Tp td bila dah settle detail scan. Terus rasa lega.

5y ago

Kannn. Sy siap mkn ubat batuk la, ubat tahan sakit la. Sbb masa tu x terfikir pun pregnant. Byk outstation so tak rasa mcm ada peluang lekat bby sbb tak byk bersama suami. Tup2 masa jarang2 bersama tu la yg lekatnya. Bila tau pregnant trus risau fikirkan effect ubat2 yg sy pernah mkn masa x tau pregnant tu. Alhamdulillah detail scan takde apa2. Skrg sy dah 27w.