anak taknak tidur di tilam

Mommy ade pengalaman x baby taknak di bedung dan taknak tidur di tilam. Dia nak tidur atas dada kita je bru dia boleh tidur.. kalau duduk dekat pengasuh mmg dia x boleh tidur. Baby bru berusia 2 bulan 14 hari. Ade tips x nk bg dia tidur atas tilam dengan lena

13 Balas

Klu dibedung, apa jadi? Baby saya memula nk pindah ke cot, ya Allah susahnya. Letak je bukak mata. Letak je nangis. Tp saya gigih jugak buat. Lelama die nak sis. Nangis for 5 minutes is okay. Nanti lelama he get used to it. Baru 2 bulan, better practice now. My baby transition journey from bed to cot, right after 2 months. Skang die dh 3 months. Elok tido dalam cot. If you didn’t start now, your chance of changing his habit more slim and difficult. Pindah kan die pelan2 ke atas tilam. Sis can do it

Asalamuaalaikum.. Nak bagi anak tidur dengan lena.Pengalaman saya tiarapkan atas tilam. Pasti kan djaga hidung nya jangan ada tuala or kain kat hidung nya. Supaya baby boleh memusing kepala nya sendiri. Pasti kan pemantau selalu sebab baru ciba posisi meniarap tido cuba la. Cos anak2 saya semua saya buat camtu tido meniarap alhamdulillah. Dengan lena nya tido. Permulaan tu kta kena tlg pusing kan kepala baby supaya baby tak penat tido sebelah sahaja. Maksud saya balance kan kekiri dan kekanan.

bby sy nk masuk 3 bulan dh, awal2 die suke tdo meniarap,pastu xnk dh,nk tdo atas dada,lama2 bosan agaknye nk tdo pesen lain pulak..sy bedung,ok la awal2, pastu xnk pulak..sekarang tdo ok je ats tilam..xnk berbantal..pukul 2 3 pagi die x bgn tp mengeliat xtau nk ape,angkat letak atas lengan,tdo bwh letiak,sampai subuh..lenguh..😆 klu siang hari kdg2 tdo dlm buai,time xnk tu mmg bwh ketiak la...nk kne peluk tu da mcm nk masuk dlm perut balik😄

Baby saya jenis kerap bangun malam. Tidur kejap2 je. Dah tukar lampin, dah dibedung n bagi susu masih liat nak tidur. Last2 tidur sambil menyusu n saya dakap dia sambil baring. Dah agak lena baru angkat kat tilam dia. Geram jugak menangis tak tau kenapa smpaikan saya biar je dia nanges tu. Lepas tu saya cium2 dia, rasa bersalah pulak. Tapi geram sbb tak nak tidur hihi

Cuba masa tengah tidurkan dia,bisik dekat dia,syg dah kenyangkan,dah tukar pampers,tidur dekat tilam elok² ye,Jangan nangis²,Jangan meragam,esok pagi bangun,ibu bagi susu ye. Bacakan doa tido. Sy buat macam tu, alhamdulillah berkesan sampai skrg.

4y ago

Sy pun baby first. Umur baby 2 bulan baru dia ok sampai skrg. Kadang2 Tak payah dodoi,letak je dia tidur sendiri. Cuma kena kerap bisikan dekat dia,puji2 dia sekali,anak baik,anak soleh dengar cakap,tak suka nangis,tak suka merengek meragam. ☺️

anak 2nd sy tak bedung lgsg dr umur 1w .. kalau bedung dia menggeliat smpi biru muka .. tdo bwh takpe aslkan sy ada dekat 😅😅😅 skrg dh 6thn 😊😊😊

Sama mcm ank sya yg no 3..sbb dari kecik biasakan tido atas dada..so smp umur dia 4 tahun masih tido atas dada nasiblah badan kecik

anak saya dulu jenis xnak dibedung juga..tp mak saya paksa dibedung..last² lena tido smpai pagi..i think bnyk bby mcm tu kot..

Boleh cari page di Facebook "Baby Language" yg orang Malaysia, situ ada ajar cara takmau bagi baby melekat dkat ibu

Sy skrg ank pon tido atas dada . Buai xnk . Biasa sy bgi tido dlu da lena bru sy pindah atas katil o buai 😂