Bedung lama untuk baby

Salam mommy, nak share baby sy dah 4 bulan. Sy cuba cerai bedung & bagi dia nesting (garu2 muka) tapi dia susah nak tidur.. lama sy tunggu dia garu2 sampai nangis dia, selepas bedung terus buai & lena dia tidur. Sy ajar tidur siang kt tilam dia tak nak, nak buai juga. Malam tkde masalah boleh tidur kt tilam dgn sy sbb tiap kali menyusu dia lelap.. ke waktu bulan 4 ni baby susah tidur siang? Asik lelap 30minit je pastu bangun.. Ada mommy sini boleh share pengalaman bedung baby lama? Nak tahu juga ☺️ #firstmom

6 Balas

Kalau macam saya start 1month dah x bedungkan baby. Masa tu mmg dia asyik garu muka , terkejut2. Then saya step by step saya bedung time malam or time nak tidur je. Then slow slow saya ceraikan bedung tu time tidur kalau dia terkejut ke apa saya letak tangan kat dada dia and tepuk2. Nanti slow2 baby okay. And start 1month saya dah x pakaikan mitten so biar je dia cakar muka dia biar dia tahu benda tu sakit so nanti dia dah tak buat dah. Now baby dah nak masuk 3months habit lama dah xde dah. Tapi mcm tu lah setiap org baby lain2 ada yg mmg nak kena bedung je sbb nak rasa mcm dlm perut. And btw saya tak pakai buai baby yg spring tu saya pakai yg baby swing je. And before nak tidurkan baby siang cuba bagi dia penat main2 dngn dia , buat activity mcm tummy time ke and lain2. Saya buat mcm ni so siang saya boleh rehat sikit. Tapi tula baby saya baru nak masuk 3months taktau lah perangai dia masuk 4months nanti mcm mana hahahha.

Macam ada nmpk post yg tanya sama macam awk ni, cuba search dekat post pasal bedung anak lama. Ingat jg ada yg komen anakknya sampai 7bulan masih berbedung hehe.. Saya nak share pengalaman psl bedung lama ni susah pla, sbb anak saya umur 2bulan lebih saya dah cerai bedung sebab anak mmg x suka berbedung. mulanya tu mmg susah jg anak nak biasakan diri untuk tidur tanpa bedung tp saya guna tips mak saya untuk letak kain apa2 lah kain di atas dada anak bagi anak x kejap terkejut. Kalau pasal garu2 muka tu macam skjp je anak sy buat mcm ni then dia stop buat. Masa tdur sy suka pegang dada anak saya, dan tahan tangan dia untuk garu muka. Skg anak dah 4 bulan tidur jrg je beralaskan apa2 di atas sbb baby cepat kepanasan. dia akan tendang kain tu untuk buka di atas badan dia. haha tu tengahri la, kalau malam dia pki jg sbb sejuk kot. hehe

anak saya dari lahir sampai sekarang 1tahun 2 bulan masih berbedung..tapi siang laa .malam xbedung pun..kalau bedung tido lebih nyenyak dan lama sikit laa..masa bby MMG tdonye lama..ni dah besar 1hari tdo cme kol 930-11pgi..1ptg-2ptg je..makin besar makin banyak akal xnk tdo .tu pun yg ptg kena paksa tdo..kalau x nt mengamuk dia overtired..hehehe

Sama mcm baby sy.. tapi kdg2 jela dia mcmtu jenis garu2 muka tak duk diam.. lama gak la sy biar nk tgk dia tidur ke tak.. rupanya tak😂 dah tepuk2 pun xnak.. time tu lah sy bedung.. kalau dia x mcmtu, sy x bedung.. jdi, utk baby sy., sy taklah bedung hari2 setiap mase nak tidur.. tgk keadaan..

Saya start 2 bulan dah x bedung time tidur. samalah tidur siang saya letak ja dlm buai. mlm atas katil x ada masalah. jgn pusing2 kan kepala anda mommy . sy pun dh cuba bg tido siang atas katil.. plg lama 1/2 jam ajer pastu sy yang stress 😂

Xpe, boleh je teruskan bedung waktu dia tido. Anak saya lama juga saya bedung waktu kecil sebab kalau x bedung, dia xtdo