selera makan berkurang

Hi, masa trimester pertama selera mkn mmg baik. Kuat je makan.. Tp dah masuk awal trimester kedua ni, perasan yg selera berkurangan.. Makan pun cukup2 je & sb nak isi perut je tp selera tu xdalah sgt. Kepala selalu pening & sakit & bdn selalu lesu.. Terutama waktu tghri, ptg n nak tdo malam..Ini memang normal ke atau tak? Sy mengandung anak pertama jadi mmg xda pnglmn lg..

6 Balas

Normal. Sy 5m ke bawah mmg selera mkn kelaut, berat pun xnaik. Mkn pun paksa je. Masak la sedap mcm mana pun. Tp lps 5m, selera mkn tak igt punya, skg jenuh nak maintain berat. Oh ye, sy mtk puan doakan sy ye, sy menunggu hari bersalin. Doakan moga sy bersalin before due & dipermudahkan.

4y ago

Aminn

Kalau selera berkurang bleh ambil buah2 lembut mcm buah naga, tembikai, betik atau kiwi mcm tu.. Saya pn xselera nak makan. Makan nasi 2-3 suap je.. Pstu cpt lapar mkn buah. Tkot nanti prut kosong mula angin n gstrik..

4y ago

Okay.. Thanks😊

Normal tu sis. Tapi kena paksa diri makan juga. Kalau tak selera makanan biasa, Cuba makan buah buahan. Sebab kalau perut kosong, takut kena gastrik. Semoga dipermudahkan urusan ye.

4y ago

Ok sis.. Tq for the helpful info.. 😊

Saya pun sama sis. Masih takde selera mkn. Paksa jugak mkn sbb kesian baby lapar. Kunyah biskut cracker& epal. Itu je yg boleh telan. Sabar ya. Ibu mesti kuat utk anak💪💪💪

4y ago

Wc dear

betullah tu...cpt kenyang...mkn siskit² tp kerap je utk bagi tenaga

Alahan tu sis. Make sure kena kerap makan. Sbb baby perlu makan.

4y ago

🤗💕