kurang selera makan

Sy dah 13w 2d..kiranya dah masuk trimester kedua. Tp sejak masuk trimester kedua ni..kurang sgt selera mkn, sy tau kena tetap paksa makan..tekanan drh pun kurg. Mmg mcmni ke kalau dah masuk trimester kedua..sy ingt 1st trim je yg xselera mkn n alah2..bantu sy pls ?

4 Balas

sy masa 1st trimester kurang selera makan, sampai berat turun.. tpi bile dh trimester kedua ni paksa diri makan walaupun tak byk.. lebih kan makan buah dn kekacang sebagai kunyah2, kalau tade masalah minum susu, boleh lah minum susu bagi kyg kan sikit perut..

4y ago

ye betul, sy pun sama... sampai skrg asyik masuk angin je... lambat makan je mulalah angin dh msuk kat kepala... hari2 sakit kepala.. adui, sabar jela 😂

Sama mcm sy,msuk trimester kedua alahan dh hilang tp selera mkn lngsung xde mkn jdi memilih, klu mkn mmg xhabis smpai pening xtau nak mkn ape, berat tiap kali check up naik sikit je tp bila scan nasib baik baby membesar elok.

4y ago

Kan..sama sy pun, kalau masak sendiri mmg ssh nak telan, memilih jgk kdg2 tu. Sy xtau la keadaan baby mcmana, bln dpn baru scan. Sian baby jgk..mak nya berat pun ssh nak naik. Asyik 47-48 kg saja..hmm. hrp2 nya baby membesar dgn baik lah hendaknya

Sama dgn sy sebelum ni, banyakkkan makan buah, at least makan and ada supply vitamin. Tp sy awal trimester kedua mcm krg selera, lps masuk 4 bulan alhamdulillah ok selera. ❤️Semoga sis pun x lama nanti ada selera

4y ago

Tulah..doc ada bg vit b complex. Ada jgk dia suruh mkn buah. Harap2nya gitu lah..ada blk selera nnt, sbb berat pun ssh nak naik ni. Thx sis 😊

Insya allah alahan akan beransur2 hilang. Cuba mkn buah2an ya sis

4y ago

Bertabahlah sis..saya pun sama. Demi baby paksa diri makan walaupun makan sikit2. Saya amal biji gajus, badam n kismis. Walaupun agak mahal tak mengapa sbb semua tu berkhasiat utk baby. Mungkin sis boleh try jugak