ruam susu

Macam mana nak hilangkan ruam susu pada muka baby. Kesian tengok dia rasa tak selesa.. And ruam ni akan buat baby demam ke?

ruam susu
159 Balas

Anak sy juga pernah kena tahan di wad selama 8 hari.. Pipi dia bekerak, bdan dia timbul bintik2 merah, dktor sahkan eczema.. Kena bg masuk antibiotik.. Baby umo 3 mggu... Lepas tu kami berusaha cari apa yg sesuai tuk baby, sabun mandisama skali x guna, sbun cuci guna khas tuk baby, pelbagai cream juga d guna dari yg murah ke mahal, janji baby sembuh.. Kulit baby berbeza2, kami guna produk yg ni, bintik merah makin timbul, guna produk tu, sama juga, alhamdulillah, ibunya jmpa satu produk, jenama viprolabs, ada spray dan cream, harga agak mahal juga la.. (mudah2an iefa cepat sembuh).. Tapi yg penting baby selesa.. Dan ramai baby eczema juga guna viprolabs.. Sy Syor, 1,jmpa dktr, pastu try satu2 produk tp sedikit2 (calit) cream o spray ke kulit baby, klu x da merah2, ok la tu.. Tgok produk apa yg sesuai dgn dia, ingat, x semua baby sama.. Try beli yg kecik2.. Kami dah ada se toples ubat cream utk bg try.. 😅 tu la, akhirnya guna viprolabs dan ibu kena pantang dlm makanan jika baby masih minum susu ibu.. Food diary kena sedia..

4y ago

Viprolabs Cuma tuk kawal,kadg2 ruam tu pandai dtg juga,bila try makan yg tggi histamin.. bila dtg, baru guna. Iefa pun dah x berapa menggaru..

Semoga adik baby segera diberikan syifa & pulih seperti biasa. Aaamiinn3 yaa rabbal alaminn. 💖 Kesian tengok sebab sy alami ruam ni area bawah breast. Sebijik macam ni, x tahu plak namenya ruam susu. Gatal tahap sy nangis. Husband naik risau. Sy beli cream sapu (bekas macam toothpaste tube) dekat farmasi je sis, bagi orang farmasi tu tengok gambar ruam baby ni seeloknya. Tapi dia ada cakap yg cream tu hanya untuk adult. Maybe ade kot untuk baby. Alhamdulillah da sembuh & kering.

Dia macam ruam + eczema ni..anak sya pernah kena habis seluruh badan umur masa tu baru 2bulan..banyak pegi klinik..macam2 ubat doktor bagi tak okay juga..last tu pegi klinik pakar kanak2 di sabah.. doktor tu ckp eczema..ubat tu je la yg okay letak 3 hari dah okay. Baby mcm ni kena jaga kebersihan. Jangan kena habuk, kucing pon x boleh ada, susu lembu pon x boleh bagi. Sis try pegi klinik pakar kanak2.

Kesian nye..klau ank2 sy dlu mse baby ade ruam susu atau ruam lampin bese sy letak tepung ubi..tepunh ubi tu bancuh je dgn air sikit..kasi cair pastu sapu je tmpt rashes tu.. alhamdulillah ank2 sy serasi kjp je da elok..mse bby bwh 3 bulan memang sy xpkai ape produk pd baby even bedak,lotion,sabun@ syampu.. 3 bulan ke atas bru sy brani pkai kn sbb tkot kulit bby x sesuai dgn produk2 kt luar ni..

maybe boleh try ltak calamine lotion or aquos cream..boleh mnta dkat klinik or pharmacy berdekatan..ape pon jmpa pakar. dulu utk msalh kulit anak..kalu naik ruam susu sikit-II at muka and pipi..boleh lap guna kain bersih air suam..or guna ibu jari ltak pda lelangit mulut ibu selawat nabi 3xthen sapukan pada tmpat ruam susu sbnyk 3x..(ni petua dari kazen inshaa allah ruam susu akan hilang)

ya Allah sis bawala g klnik tnye pada dr .. nk tnya dia ruam memang bnyk sekaligus mcm ni ke ? hmm next time jngn tunggu smpai ruam susu ni penuh mcm ni kesian baby tk selesa tuu ... klau ada pakai sabun apa2 better stop jumpa pakar dulu ... semoga Allah sembuhkan kulit baby sis Aamin ya Allah .. kesian si comel aunty yng menengok ni pun tk mcm mana tk selesanya muka dia 😢

Tengok macam ruam panas.. sekarang ni musim panas, kalau boleh bagi baby pakai barut je, pastu balut dengan lampin.. lepaskan tangan.. jangan bagi pakai baju dan seluar.. stop guna sabun dan shampoo.. anak sy dulu pun macam ni.. lahir musim panas.. nak mandikan, air jangan suam sangat.. biar rasa suam sikit je.. bila suam sangat/ panas, risau makin banyak naik..

Baby tidak kuat menangis kah ni kalau macam ni ? Banyak tu ruam dia. Bagi pakai pakaian yg nipis & selesa sesuai keadaan cuaca, rajin tukar baju baby kalau basah dengan peluh,tukar sabun mandian,kalau sudah ada sabun mandian baru guna dengan kuantiti yang paling sedikit dulu...asalkan ada. Sudah bawa jumpa Dr ? Semoga cepat sembuh baby.

4y ago

Kalau tak ok lagi,kena jumpa Dr balik,takut sebab lain pula.

Boleh cuba HerbalBlend Shaklee sis.. Anak Iza dulu hampir nak dirujuk kepada pakar kulit.. Hari² sapu HerbalBlend sebelum tarikh appointment dengan pakar, Alhamdulillah bila pakar cek dia kata kulit baby ok... So tak jadi follow up pakar.. Kalau berminat Iza ada stok.. https://www.wasap.my/60122971341/

jgn suka2 letak lotion ye ibu kat muka baby. Sbb kulit baby sensitive. kesiaaann nengok dia. Just rajinkan lap dia guna air suam n kain lembut. Untum kat badan, selain lap, saya guna bedak yg buat dari tepung jagung. Pureen pure cornstarch tu elok. Sapu nipiiisss je kat bahagian badan. Muka jgn sapu. 😊