RUAM DI MUKA BABY

Hi mommies! Ada anak yang kena sebiji macam ni takkkkk? Ni ruam susu ke ekzema ye? Tanya dr dgn nurse kk cakap ruam susu je. Share petua untuk hilangkan pleaseeeee kesian tgk anak muka merah 🥲

RUAM DI MUKA BABY
11 Balas

Dulu anak saya masa baby 1 bulan dah naik macam ni . Setiap kali pergi checkup misi just kata ruam susu , dia bagi ubat sapu calemine , bila pakai tak baik pun , pergi checkup 2 bulan pulak , misi kata ni ruam panas pulak . 😅 Bagi ubat sapu yang buat dia sentiasa lembab dekat muka , pun tak baik juga . Setahun lebih juga saya nak pulihkan sakit dia . Dia just ada dekat pipi kiri kanan jee . Last sekali kk tak ada nak buat rujukkan ke pakar pun , saya pergi klinik swasta , klinik swasta buatkan surat untuk rujuk ke pakar kulit , saya pergi pakar , pakar kata bukan ruam susu , bukan ruam panas dan bukan ketayap apa semua dia kata . Ni eczema . Pakar tanya saya dan suami ada masalah kulit , saya jawab yeee . Saya dan suami ada masalah kulit . So pakar cakap eczema keturunan . Tapi dalam BI dia lain . Ada pakar sebut saya lupa dah . 😅 pakar suggestkan saya sabun baby yang tak mengeluarkan bau wangi dan tak berbuih langsung . (sabun tu something RM68 ++ macam tu dekat farmasi ) jangan pakaikan apa apa bedak atau tepung dan sebagainya risiko debu masuk dalam hidung & mata . And last saya beli krim shaklee yang penutup dia coklat . Alhamdulillah saya tukar sabun mandian dia , saya tukar losyen badan dia , saya pakaikan krim shaklee dengan izin Allah serasi dekat kulit anak saya . Cuma bila mulut dia kotor saya terus cuci mulut dia .

12mo ago

Sis guna sabun baby yg mana ya?

sy letak relief clay Dari brand honey and olive baby. alhamdulillah berkesan utk anak sy. brand ni organic, sis boleh survey2 Di shopee. Ada sabun badan baby, lotion, balm, semua saya pakai honey and olive baby. ruam muka, ruam pampers and melecet kawasan pampers pun sy pakai clay ni. alhamdulillah serasi dgn baby. kalau sis ikhtiar ke pakar pun bagus jugak, tapi sy cdgkn sis ambil tahu ingredient cream yg doc beri ye. boleh tnya, ade steroid X. kalau boleh, elakkan cream Ada steroid. mmg Akan cepat baik, tapi takut akan timbul masalah topical steroid withdrawal (tsw) pulak. akan bertambah2 teruk nnt. sis boleh Google ape Tu TSW kalau free2☺️

Awak..baby sy pun same. Mase mula2 semua ckp ruam susu. Beli mustela cream sapu ok je sbb serius lagi yg dlm gambar tu. Tp xelok2 lepas sy bawak gi jumpa dr kanak2 dr ckp ekzema. Bawak gindr pakar kulit ckp ekzema jugak.

Boleh cuba snowy treatment lotion sis, sangat sesuai for ruam susu. Boleh tengok video saya share ni just pakai snowy treatment lotion lepas mandi waktu pagi and petang 😊 https://vt.tiktok.com/ZSLortxwE/

12mo ago

yup, safe for baby.. ada dr dah share details berkenaan snowy treatment lotion ni.. boleh tengok doktor ulaskan dekat sini ☺️ harap membantu sis https://vt.tiktok.com/ZSLoknoWb/

Awk beli you baby... Cepat je hilang , ank sy dri baby smpai la besar sy pkaikan product dri youbaby ni.. Dia ad set dia.. Sngat sesuai utk baby yg ad masalah kulit.. Bintik2 merah pd bdn baby pn cepat hilang..

Boleh try lotion snowhite saya pakai since baby nb lagi mmg terbaik. https://shop.tiktok.com/view/product/1729479618170357216?region=MY&local=en

Mcm ekzema ni sis. Ruam susu kalau teruk pun tak mcmni. KK mmg akan cakap ruam biasa je. Pegi pakar kanak-kanak terus ya ☺️

Anak saya pernah kena , tapi blm tahap teruk . saya pakai snowhite losyen . alhamdulillah okay

peg klinik pakar kulit sis.. nant dpt cream..

12mo ago

Alright

Bawak jumpa pakar paediatrician sis

12mo ago

Tu laa sy monitor dulu, kalau makin terus sy bawa