ruam susu

Macam mana nak hilangkan ruam susu pada muka baby. Kesian tengok dia rasa tak selesa.. And ruam ni akan buat baby demam ke?

ruam susu
159 Balas

😭 allahurobbi.. kesiannye baby😭😭 sye pun ada anak juga. Sy tau mcmne rase jd ibu kalau anak ruam smpai mcmni. Anak sy pun pernah ruam jugak, sebab try pakai bedak baby, rupe nye kulit tak sesuai. Bkn byk sgt pun ruam tu, tp tu pun dah cukup buat sy rase sedih kesian 😔 semoga lekas sembuh ye sayang♥️

sis ini kena refer pakar . cuba bawak baby g pakr kulit anak saya kena kt muka saya cuba pkai krim macam2 last2 doc cakap dia kena eczema 😢 then saya bawak g pakar hospital sungai buloh elok dah muka baby saya alhamdulillah memula tu memang dia kelua bintik2 kecik2 then kuku baby kena jaga kena slalu pendek

4y ago

ini sis

Jangan tunggu smpai macam ni sis. Kalau nmpak sikit terus letak baby oil. Dalam sehari dua boleh sembuh. Tpi klau x sembuh juga mungkin sebab lain, mcm ni mcm da teruk. Try bawa pegi hosp., maybe doc bleh bagi cream steroid/ pelembap etc.. Gatal tu, kalau dia x selesa kita pun jadi susah sebab dia asyik nangis ja.

4y ago

Dah sapu baby oil dia jdi mcm tu, dh bawak klinik doktor bgi cream sapu n mandian.

jap saya nak tanya. ada bau kurang menyenangkan tak? ada air bisa keluar. baby saya belah kanan belakang telinga tu air bisa keluar dan berbau. sekarang sy tukar pakai cetaphill as cadangan doc dan tukar susu dia juga dari dumex ke dutch baby. sbb saya sedar ruam naik since dia tukar susu dumex.

4y ago

oh, okay2. kena pakai pelembap je la

Jgn guna ap2 produk sis..dia lg memudaratkn...dia jd mcm ni sbb dia pnas..soo sis kne kerapkn lap anggota dia dgn air suam..kerapkn mndy dia...ank sy pun ad..lme2 sy lyn karenah panas dia..lma2 ilang dia ilang sndri sis😊...try this ..jgn guna ap2 produk sis ..bhya untuk kuli bayi baru lahir

4y ago

Btol...lg 1 jgn pkai kan ank bedak kee..mndy kan dgn sabun ap2 pun..sbb kulit baby sensitive lg nk pakai wangi wangian ni..tnggu diaa da nl6 bln ke atas..bru boleh

Sama mcm anak sy dulu siap berkerak lg..seminggu camni..hari2 bersihkan pg n mlm..risaunya si ibu..mcm2 pakai xjd..cuma bersihkan lapkan dgn air suam dan pakaikan tipis ubat steroid yg doc bg.. alhamdulillah Makin ok..moga ruam baby puan pun cepat hilang..anak yg pandai ni☺️😘

4y ago

Amin.. Tima kasih atas doa puan.. 😊

Ni bukan ruam susu kalau penuh mcm ni. Anak saya before umur 1 bulan ruam penuh 1 muka, bwk pegi klinik kanak² jumpa doctor. Nt doktor akan nasihat tentang sabun mandi dia, jenis krim pelembab dia dan ubat sapu. Bawak cepat pegi klinik ye. Kesian dia mesti gatal tu..😢

Sya rasa tu bukan ruam susu , eczema tu . Sbb ank sye pun mcm tu . First sye try cetaphil tpi tak sesuai kulit dia kering Sekrg sye try brand moogoo alhamdulilah sye nmpk kurang ye dan sye pun ad try juga produk viprolabs . Buat masa ni sye just pakai moogoo je.

sis dh cnfmkn dgn doc ke ni ruam susu?mcm baby sy pun ade naik mcm ni jgk..doc ckp eczema tp masih belum teruk..so doc suggest sy tukar mandian sebamed n lotion jgk..skrg alhamdulillah baby dh nak masuk 8 bulan xnaik dh ruam2 mcm ni..sy pakai lotion n mandian cetaphil

Stop dulu semua jenis sabun. Better pegi hosp/ pakar kulit sis, risau secondary infection. Skarang ni hygiene baby kena jaga betul2 sementara tunggu sembuh. Risau sebab sy kerja d hosp pernah nmpak baby yg kena infection kulit, kesian dgn baby.